Trápi vás chronická únava? Zistite, ako získať späť stratenú energiu

9018 zobrazení

Jedným z najčastejších problémov v poslednom období je pocit chronickej únavy bez ohľadu na to, koľko hodín v noci spíte, koľko energie v priebehu dňa vydáte. Cítite vyčerpanosť, nálada sa vám nezlepšuje, energia odchádza. Chronická únava je niečo, čo by ste čakali u ľudí vo veku 70 – 80 rokov, no stále viac sa ukazuje, že chronickú únavu môžeme vidieť aj u veľmi mladých ľudí, často už v ich 15 - 20 rokoch. Miesto toho, aby si ľudia užívali život plnými dúškami, ocitnú sa v začarovanom kruhu zúfalstva a únavy. Čim je to spôsobené? Prečo postupom času viac trpia chronickou únavou mladšie ročníky a ako si pomôcť?

V článku sa dočítate:   	Čo je to chronický únavový syndróm 	Príznaky únavového syndrómu 	Najčastie príčiny chronického únavového...
zdroj: google.com

V článku sa dočítate:

Chronický únavový syndróm

Chronický únavový syndróm (CFS), tiež známy ako myalgická encefalomyelitída (ME), je ochorenie, ktoré postihuje nervový systém človeka (bežne nazývané „neurologické ochorenie“). Môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku a môže postihnúť deti aj dospelých. Pojem „myalgická encefalomyelitída“ znamená bolesť svalov a zápal mozgu a miechy. ME/CFS je komplexné ochorenie a nepoznáme príčinu. U niektorých ľudí môže byť stav spustený náhle vírusovou infekciou, toxickou expozíciou, anestetikom, imunizáciou, gastroenteritídou alebo traumou. U iných ľudí sa ME/CFS môže vyvíjať pomaly v priebehu mesiacov alebo rokov. Pretože ME/CFS je veľmi komplexné, multisystémové, chronické ochorenie, objaví sa mnoho ďalších symptómov, ktoré musia byť na diagnostiku prítomné. Symptómy osoby môžu kolísať v krátkom čase, dokonca z hodiny na hodinu.

Únavový syndróm príznaky:

  • problémy s myslením a sústredením, stres, strata pamäti, videnie, nemotornosť, svalové zášklby alebo mravčenie,
  • narušený spánok,
  • bolesť alebo bolesti svalov, kĺbov alebo hlavy,
  • pokles krvného tlaku, pocit závratu alebo bledosť,
  • búšenie srdca, zvýšená srdcová frekvencia alebo dýchavičnosť pri námahe alebo v stoji,
  • alergie alebo citlivosť na svetlo, pachy, dotyk, zvuk, potraviny, chemikálie a lieky,
  • gastrointestinálne zmeny, ako je nevoľnosť, nadúvanie, zápcha, hnačka,
  • problémy s močením,
  • výrazná zmena hmotnosti – extrémny úbytok alebo prírastok,
  • neschopnosť vyrovnať sa s teplotnými zmenami.

Príčiny syndrómu chronickej únavy
Vedci začínajú chápať biologické príčiny ME/CFS, aj keď zatiaľ nenašli prevenciu ani liek. Gény sa zdajú byť faktorom v mnohých prípadoch.

zena-postel

Najčastejšie príčiny chronického únavového syndrómu a riešenia ako prekonať únavu

  • Stres

Nie je možné zbaviť sa všetkého stresu vo svojom živote. Môžete však znížiť  jeho úroveň  a naučiť sa lepšie zvládať stres, ktorý nedokážete odstrániť. Zvládanie stresu vo vašom živote vám môže pomôcť zmierniť príznaky a vyhnúť sa vyčerpávajúcim vzplanutiam.

Riešenie: Ak hľadáte spôsoby, ako bojovať proti stresu, môže vám pomôcť doplnenie komplexu vitamínu B. Výskumy ukazujú, že vitamíny B dokážu výrazne zlepšiť náladu a znížiť fyziologickú reakciu na stres. U ľudí s chronickým únavovým syndrómom môže vitamín B-komplex pomôcť znížiť závažnosť symptómov.

Z bylinkovej liečby odporúčame kombináciu bylinných tinktúr cedofvŕbka úzkolistá . Najmä vŕbka, ako kráľovná horských lúk, je znamenitá liečivá rastlina pri prevencii stresu.

  • Nedostatok spánku

Môže sa to zdať samozrejmé, ale možno príliš málo spíte. To môže negatívne ovplyvniť vašu koncentráciu a zdravie. Dospelí by mali spať sedem až osem hodín každú noc.

Riešenie: Urobte si zo spánku prioritu a dodržujte pravidelný rozvrh. Odstráňte zo svojej spálne notebooky, mobilné telefóny a televízory. Aj po ich odstránení problémy stále pretrvávajú? Skúste kvalitný CBD+CBG+CBN olej. Z byliniek je výborná aj valeriána, len tá sa nemôže brať stále. Po 3 týždňoch užívania musíte urobiť aspoň 10 dní prestávku, aby zaberala dlhodobo. Pre mnohých, ktorí majú rozrušenú myseľ z hľadiská ich hektického života alebo náročnej práce, je použitie týchto byliniek jednoduchým riešením. Výsledky sú okamžité a človek po pár dňoch dobrého spánku rýchlo naberie energiu.

  • Spánkové apnoe

Niektorí ľudia si myslia, že spia dosť, ale spánkové apnoe im spôsobuje nedostatok energie pre nasledujúci deň. Ani netušia, že by mohli mať túto diagnózu. Počas noci sa vám mnohokrát nakrátko zastaví dýchanie a ani si to vôbec neuvedomujete. Vôbec sa nemusíte prebrať, ale váš mozog neoddychuje. Človek ktorý trpí touto diagnózou, pokojne aj 700-krát za noc krátko nedýcha. Saturácia, čiže prekrvenie, klesá veľmi výrazne a často namiesto saturácie 95-99% dosahuje saturácia len 70-80%. Každé nedýchanie vás na chvíľu preberie a váš mozog sa nedostane do hlbokého spánku, tzv. theta hladiny mozgu, v ktorom sa telo regeneruje. Zároveň nedokrvenie tela spôsobuje to, že ste cez deň totálne unavení. Je to nebezpečné, lebo môžete mať mikro spánok aj za volantom. Výsledok: trpíte nedostatkom spánku napriek tomu, že strávite osem alebo desať hodín v posteli.

Ako zistiť, že trpíte spánkovým apnoe? Jednoducho. Ak v noci chrápete a ste cez deň unavení, na 90 % trpíte spánkovým apnoe. Chrápanie je jedným zo signálov apnoe.

Riešenie: Často ORL lekári majú k dispozícii prístroj, ktorým vám zistia, či trpíte apnoe. Zistiť sa to dá aj v spánkovom laboratóriu, len čakacie doby do spánkových laboratórií sú viac ako rok. Hlavnými príčinami je nadváha a vek. Pokúste sa schudnúť, ak máte nadváhu, prestaňte fajčiť a obmedzte požívanie alkoholu, možno budete potrebovať zariadenie CPAP, ktoré vám pomôže udržať vaše dýchacie cesty počas spánku otvorené. To vám môže predpísať len pneumológ na základe výsledkov zo spánkového laboratória alebo ORL lekára.

  • Nedostatok paliva

Príliš málo jedla spôsobuje únavu, no problémom môže byť aj konzumácia nesprávnych potravín. Konzumácia vyváženej stravy pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí a zabraňuje pocitu malátnosti, keď hladina cukru v krvi klesá.

Riešenie: Uvedomte si, že každý plný žalúdok vám zoberie 70% energie. Preto sa stravujte podľa toho, čo idete robiť. Ak raňajkujete, tak raňajky by mali byť nutrične sýte, ale energeticky jednoducho stráviteľné, aby nezaťažili tráviaci trakt, keď budete pracovať. Snažte sa do každého jedla zahrnúť bielkoviny a komplexné sacharidy. „Moderné“ bezsacharidové diéty sú nevhodné. Jedzte napríklad vajíčka s celozrnným toastom. Jedzte tiež malé jedlá a občerstvenie po celý deň, aby ste si udržali energiu. Vhodné sú rôzne kaše, ktoré rýchlo zasýtia a energeticky nezaťažia tráviaci trakt. Podrobnejšie téme jedla a energie sme sa venovali v našom článku.

To ako získať späť stratenú energiu sa dočítate aj TU!

  • Anémia

Anémia je jednou z hlavných príčin únavy u žien. Strata menštruačnej krvi môže spôsobiť nedostatok železa, čo vystavuje ženy riziku. Červené krvinky sú potrebné, pretože prenášajú kyslík do vašich tkanív a orgánov.

Riešenie: Pri anémii spôsobenej nedostatkom železa, môže pomôcť užívanie doplnkov železa a konzumácia potravín bohatých na železo, ako je chudé mäso, pečienka, mäkkýše, fazuľa a obohatené obilniny. Z byliniek odporúčame pridať k železu tamarišku francúzsku.

Viac o anémii sa dočítate v článku: Pozor na anémiu! Anémia môže výrazne znížiť kvalitu vášho života

  • Depresia

Môžete si myslieť, že depresia je len emocionálna porucha, ale prispieva aj k mnohým fyzickým symptómom. Depresia, to nie sú teda len čierne myšlienky. Únava, bolesť hlavy a strata chuti do jedla, ale aj búšenie srdca, či náhly pocit na odpadnutie, patria medzi najčastejšie príznaky depresie s fyzickými symptómami. Ak sa cítite unavení a ste „na dne“ dlhšie ako pár týždňov, navštívte svojho lekára alebo vyskúšajte pomoc z prírody.

Riešenie: Depresia s fyzickými symptómami nereaguje na terapiu hovorením, teda žiaden psychoterapeut vám s ňou nepomôže. Telu vtedy fatálne chýbajú niektoré látky, ktoré je potrebné doplniť buď z prírody alebo od lekára, ktorý vám predpíše vhodné lieky na riešenie vášho problému. Z prírodných prostriedkov odporúčam všetko, čo sme popísali pri prvom bode – strese. Keďže telu v tomto prípade chýba najmä serotonín, potrebujete posilniť správnym spôsobom aj črevnú mikrobiotu, keďže 90% serotonínu sa tvorí v črevnom trakte. Odporúčame tieto špeciálne probiotiká na zlepšenie nálady.

  • Preťaženie kofeínom

Kofeín môže v miernych dávkach zlepšiť bdelosť a koncentráciu. Ale príliš veľa môže zvýšiť srdcovú frekvenciu, krvný tlak a nervozitu. A výskum naznačuje, že príliš veľa kofeínu skutočne spôsobuje u niektorých ľudí únavu.

Riešenie: Postupne obmedzte kávu a čaj vo veľkých množstvách. Kávičkári, pite menšie kávy, ktoré obsahujú menej kofeínu. Dve šálky čaju sú tiež veľmi dobré. Ideálne ako káva je ristretto, ktoré obsahuje len telu neškodný esenciálny kofeín. Úplne nevhodné sú energetické nealkoholické nápoje a všetky lieky, ktoré obsahujú kofeín.

  • Cukrovka

U ľudí s cukrovkou zostáva abnormálne vysoká hladina cukru v krvnom obehu namiesto toho, aby sa dostala do buniek tela, kde by sa premenila na energiu. Výsledkom je telo, ktorému dochádza dych napriek tomu, že má dostatok jedla. Ak máte pretrvávajúcu nevysvetliteľnú únavu, opýtajte sa svojho lekára na vyšetrenie na cukrovku.

Riešenie: Liečba cukrovky môže zahŕňať zmeny životného štýlu, ako je strava a cvičenie, inzulínová terapia a lieky, ktoré pomáhajú telu spracovať cukor.

  • Dehydratácia

Vaša únava môže byť znakom dehydratácie. Či už cvičíte alebo pracujete za stolom, vaše telo potrebuje vodu, aby dobre fungovalo a ochladzovalo sa. Ak ste smädný, ste už dehydrovaný.

Riešenie: Pite vodu počas dňa, aby bol váš moč svetlo sfarbený. Vypite aspoň dve šálky vody za hodinu alebo viac pred plánovanou fyzickou aktivitou. Potom popíjajte počas tréningu a potom vypite ďalšie dve šálky.

  • Ochorenie srdca

Keď únava zaútočí pri každodenných činnostiach, ako je upratovanie domu alebo pletie buriny, môže to byť znakom toho, že vaše srdce už nestíha. Ak si všimnete, že je čoraz ťažšie dokončiť úlohy, ktoré boli kedysi jednoduché, porozprávajte sa o srdcovom ochorení so svojím lekárom.

Riešenie: Zmena životného štýlu, prírodné prostriedky, liečivé rastliny, vitamíny a terapeutické postupy môžu dostať srdcové choroby pod kontrolu a obnoviť vašu energiu.  Na výbornú prevenciu srdcovo-cievneho systému odporúčame živa prípravky, známe ako pijavica lekárska v kapsulke.

Tieto zmeny životného štýlu vám môžu pomôcť zmierniť únavu. Je tiež dôležité dodržiavať plán liečby odporúčaný lekárom pre všetky diagnostikované zdravotné problémy. Ak sa únava nelieči, môže si vybrať daň na vašej fyzickej a emocionálnej pohode.

Autor: Nikola Nečedová & Ing. Pavol Machnič

Foto: silviaritaElocin91Devon Breen,  z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Nastal čas pre chudnutie a jarné očisty

Tak ako každý rok, pripomínam, aby sme očisty viedli s rozumom. Každý extrém vytvára opačný extrém. Nezabúdajte aj na zdravo a chutne a k...

18.2.2016
5464 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní