Zdravie a učenie podľa sv. Hildegardy z Bingenu II. časť

6157 zobrazení

Špalda ako nedocenená obilnina  V súčasnosti sa veľmi veľa píše o zdravom stravovaní. Všetky rady a doporučenia majú niečo spoločné:...
zdroj: google.com

Špalda ako nedocenená obilnina

V súčasnosti sa veľmi veľa píše o zdravom stravovaní. Všetky rady a doporučenia majú niečo spoločné: neobsahujú nič nové - vždy sa zmení iba ich autor. Kým sa neobjavili Hildegardine spisy, v knihách o stravovaní sa venovala pozornosť len 4 základným druhom obilia: pšenica, raž, ovos a jačmeň. Na ten najcennejší druh sa zabúdalo - na Triticum speltu, po slovensky špaldu.

Špalda je podobná pšenici, no nie je jej príbuzná ani s ňou krížiteľná. Z tohto dôvodu nie je zaujímavá pre chovné a génové spracovanie. Na umelo hnojených pôdach sa jej nedarí a rastie horšie. Pri príliš silnom hnojení upadá, pretože má veľmi jemné steblo. Jej slamu preto zvieratá veľmi radi konzumujú ako krmivo. Ak sa aj dostane do blízkosti pesticídov, tak uhynie.

Z histórie špaldy

Špalda bola zrnom Alamánov - v tejto oblasti dokonca hlavnou obilnou plodinou. Jej pestovanie siahalo až na juh Nemecka, do Švajčiarska a do Vorarlbergu. Svet špaldu nepozná, ale zato sliepky áno. Keď im nasypeme zmes krmiva zo zŕn špaldy a pšenice, vyzobú najprv špaldu a až potom prídu na rad zrná pšenice.

Asi pred 200 rokmi, po niekoľkoročných nevydarených žatvách a neúrodach, boli roľníci donútení k zberu ešte nezrelej špaldy. Zelené zrná zachránili život mnohým ľuďom a aj dnes sa nachádzajú ešte v mnohých domoch. Technológia pestovania pokročila a dnes už nie je problém špaldu prirodzene dopestovať.

Prínos špaldy pre ľudské zdravie

Dr. Hertzka objavil v Hildegardinych spisoch hodnotu tohto obilia a ohromoval s ním ľudí na svojich prednáškach.

„Špalda je najlepšie obilie. Je teplá, mastná, plná sily a príjemnejšia ako ostatné druhy obilia. Vytvára u človeka, ktorý ju konzumuje, správne svaly a dobrú krv, veselé zmysly a radostnú myseľ. Je dobrá vo formách jedenia chleba, ale je dobrá aj varená..."

Hildegarda z Bingenu

Vysoká hodnota špaldy nespočíva v prvotriednej schopnosti pečenia - špalda zodpovedá pšenici s vysokým obsahom lepku - ale je to najlepší základný výživový prostriedok, aký rastie na tejto zemi. Je to najlepšie zrno. Ani pšenica, ani jačmeň, ani ovos, ani raž nedosahujú jej kvality. Keď jete špaldu, nič vám nechýba: ani vitamíny, ani stopové prvky. Dokonca ani u kojencov nenastávajú výživové poškodenia z múky, ako sa to môže stať pri pšenici. Špalda dodáva zdravým aj chorým, starým aj mladým výživové stavebné látky, ktoré sú potrebné na tvorbu zdravého svalstva a dobrú krvotvorbu. Človek od nej nepriberá. Len u špaldy je jemne zomletá múka presne taká hodnotná ako celé zrno. Špalda pritom dodáva ľuďom dobrú náladu a pocity duševnej rovnováhy.

Špalda je oporným stĺpom klasickej Hildegardinej kuchyne. Obsahuje všetko, čo potrebujeme pre naše stravovanie, pre naše zdravie.

Dr. Hertzka hovorí, čo by urobil v prípade rakoviny:

„Utiahol by som sa na chatu v Alpách s vrecom plným špaldových zŕn a prizeral by som sa, kto je silnejší: rakovina alebo špalda. A ja viem, ako by to dopadlo".

Pri jednej prednáške v St. Georgen povedal Dr. Hertzka medzi iným:

„Keď má človek rakovinu alebo iné závažné ochorenie, tak môže umrieť od hladu. Keď človek už nedokáže prehĺtať, je nutné mu zaviesť hadičku do žalúdka. Obvykle už nemá sliny, nemá silu na hryzenie, na prehĺtanie, prakticky zomrie od hladu."

Hildegarda v takýchto prípadoch uvádza čo je nutné urobiť...

"Prakticky existuje potrava pre každého. Človek varenú špaldu nepotrebuje hrýzť - ona sa dostane dole a strávi sa. A tým sa pri špalde stáva otázka, či je každé sústo nutné 1000x požuť, prebytočnou."

V súčasnosti končí liečenie rakoviny obvykle v slepej uličke. Keď sa využili všetky možnosti, pošle sa pacient domov. Pre mnohých sú ich dni potom spočítané. Pri tom už nie rakovina je hlavným problémom, ale úpadok (úbytok) telesných síl - narušená krv a tuky v tkanivách. Je potrebný určitý telesný výkon, ktorý by postavil pacienta nachádzajúceho sa na pokraji hrobu, na nohy,. Tu by mohla špalda pomôcť. So špaldou sa zvyšuje šanca dostať sa z problémov.

Pomocou špaldy sa lieči leukémia..

Úryvok z prednášky od Dr. Hertzku:

„Nedávno prišiel ku mne pacient, ktorý ochorel na leukémiu. Súhlasil s tým, že sa spoľahne už iba na špaldu. Mal odvahu dôverovať Hildegarde a pristúpiť na jej odporúčania. Je veľmi dôležité, aby pacient spolupracoval a časť zodpovednosti prevzal na seba. Tento muž je už dnes z leukémie vyliečený".

Špalda hrá aj pri diéte veľmi významnú úlohu. Špaldová kúra sa stáva základnou pre liečenie žalúdočných a črevných ochorení, ochorení obličiek a látkovej výmeny. Pritom sa základom diéty stáva denná špaldová strava, ktorá je pre pacienta najlepšia. Či už špaldová ryža, špaldové koláče, špaldové palacinky alebo špaldová polievka. Je jedno ako často sa špalda je, či už ako chlieb alebo varená, vždy je prínosná pre zdravie. Diabetikom sa odporúča jesť len celé zrná špaldy. Múka sa pretvára na silu a cukor.

Špalda ako náhrada jednotky intenzívnej starostlivosti

Aký bezmocný je človek, keď je závislý na aparátoch a hadičkách a pomocou umelej stravy bojuje o život na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nie je nič horšie ako úplná závislosť od výdobytkov medicínskej techniky. Počítače a merače registrujú posledné známky života chorého pacienta. Chorý vidí pred sebou len tiene lekárov a vníma iba ich nezrozumiteľné slová v podobe latinských odborných výrazov.

V takýchto prípadoch Hildegarda odporúča:

„Keď je niekto tak chorý, že od choroby už nemôže jesť, zober celé zrná špaldy, uvar ich vo vode s pridaním tuku alebo vaječného žĺtka, aby mu to lepšie chutilo a daj to chorému jesť, a to ho vnútorne vylieči ako dobrá masť".

Hildegarda z Bingenu

Preto, aby sa človek nedostal na jednotku intenzívnej starostlivosti, je nutné niečo pre svoje zdravie urobiť. Jednou z alternatív je práve zapojenie špaldy do každodenného života. Využime aj my zdedenú múdrosť Hildegardy a vyhnime sa aparátom a hadičkám, ktoré zvyčajne veľa nádeje človeku neprinesú.

pripravil: Vladimír Bugoš www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Divozel veľkokvetý

slovensky: Divozel veľkokvetý, latinsky: Verbascum densiflorum, česky: Divizna velkokvětá, ľudový názov: kráľovská svieca Divozel už...

3.6.2013
54041 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní