Zdravá výživa môže byť aj chutná

11685 zobrazení

Celé univerzum sa snaží o harmóniu, ktorá sa dosahuje cez jeho základné fyzikálne zákony. Keďže človek je súčasťou prírody a z prírody aj pochádza, mal by sa snažiť o túto harmóniu a rovnováhu. Každý element prírody keď docieli tento dokonalý harmonický stav vydáva pri ňom zároveň aj najmenej energie, čo je z hľadiska prežitia a existencie najvýhodnejšie.

V základnej častici hmoty - atóme, sa elektrón snaží udržať vždy na energeticky najvýhodnejšej hladine. Takto to platí v celom vesmíre....
zdroj: google.com

V základnej častici hmoty - atóme, sa elektrón snaží udržať vždy na energeticky najvýhodnejšej hladine. Takto to platí v celom vesmíre. Vesmír je však dynamický, takže sa vlastne nič nemôže pevne nachádzať v stave harmónie, ale okolo tohto stavu neustále kmitá.

Ak poznáme túto skutočnosť, vieme sa aj v našom živote zariadiť tak, aby jednotlivé výchylky od nášho ideálneho harmonického stavu neboli príliš veľké. Čím väčšia výchylka od harmonického stavu je, tým väčší prekmit musí byť vykonaný na priblíženie sa k tomuto rovnovážnemu stavu.

Keď tieto myšlienky preložíme do jednoduchého podobenstva, do našich životov, môžeme si predstaviť napríklad jojo efekt pri chudnutí. Drastické chudnutie nevyhnutne vyvolá tento jojo efekt. Človek sa trápi pri chudnutí, keď si odopiera všetko, na čo je telo zvyknuté a potom sa navyše trápi psychicky pri jojo efekte, ktorý väčšinou nasleduje, keď telo naberá naspäť svoje kilá a my to nevieme ovplyvniť.

Preto, keď chceme zásadne si zmeniť naše postavy, či stravovacie návyky, je potrebné sa riadiť niekoľkými jednoduchými radami. Taktiež je dobré vyvarovať sa niektorých chýb, ktoré sú často fatálne a vedú nakoniec k nezdaru toho čo robíme.

Samozrejme pri všetkom treba prihliadať na individualitu každého človeka, osobný prístup, keďže každý z nás je úplne iný. To čo platí na jedného, druhému môže dokonca uškodiť. Preto nikdy nebudú fungovať diéty pre všetkých a na svete sa budú neustále objavovať stále nové a zaručenejšie recepty. My ich budeme naďalej hltať a očakávať od nich, že vyriešia ten náš problém.

Svet však takto nefunguje. Zázraky na počkanie a nemožné do troch dní - to v tomto svete neexistuje. Ak niečo človek dlhodobo zanedbáva, problém nikdy nevyrieši „zázračnou ružovou tabletkou" s okamžitým pôsobením.

Poďme na to postupne

Rýchlosť metabolizmu

Vekom sa u väčšiny ľudí znižuje rýchlosť našich metabolizmov. To má svoju príčinu v prírode. Väčšina potravy patrí v prírode pre mláďatá. Tie potrebujú maximálne množstvo potravy, pretože potrebujú rýchlo vyrásť a dospieť, aby zabezpečili prežitie rodu. Dospelé reprodukčné jedince preto dostanú menej potravy a ešte staršie nereprodukčné jedince dostanú ešte menej. V našej podstate živočíšneho druhu je zakódované aj to, aby sme dokázali využiť z tejto menej potravy viac, keďže by sme jej mali vekom mať menej. Preto náš metabolizmus „prepne" na vyššiu" účinnosť, tým že sa spomalí a dokáže zobrať z menej stravy viac živín. Po ďalšej životnej perióde sa metabolizmus opäť spomalí a my dokážeme prežiť aj z minima potravy.

Možno ste si všimli, že človek priberá vo vlnách. Tridsiatnik má väčšie problémy s nadváhou ako dvadsiatnik a štyridsiatnik pri rovnakom objeme potravy už trpí obezitou. Samozrejme v našej civilizácia sa objavuje obezita už aj u detí, ale to je spôsobené predovšetkým nedostatkom pohybu a absolútne nesprávnymi stravovacími návykmi.

Moderná civilizácia nám však umožňuje, aby sme všetci jedli koľko chceme bez rozdielu, či sme mláďatá, dospeláci v reprodukčnom či nereprodukčnom veku. Keď však tento aspekt, ktorý je zakódovaný v nás nezohľadníme do nášho života, budeme neustále priberať.

Človek sa stále menej a menej pohybuje a vo forme gastronomických špecialít prijíma oveľa viac kalórií ako ich dokáže spáliť. Preto je medzi nami toľko ľudí s nadváhou, ktorá generuje napríklad srdcovocievne ochorenia s najvyššou úmrtnosťou medzi všetkými chorobami.

Uvedomme si, že naše dokonalé organizmy sú vekom stále dokonalejšie a skúsenejšie a nepotrebujú stále toľko potravy. My však tento fakt nechceme vidieť a neprispôsobujeme náš život tejto skutočnosti.

Nikdy však nehladujme okrem plánovaných hladoviek, pretože každý nedostatok potravy generuje na druhej strane obžerstvo a tie známe vlčie hlady, ktoré sa snažia len vykompenzovať práve nami vytvorenú disharmóniu.

zena-je-jedlo

Diéta znamená prijímanie diétnej potravy a nie hladovanie. Vždy si urobte aj z diétneho jedla lahôdku. Vo väčšine prípadov sa to dá. Ak ste človek, ktorý nevie odolať gastronomickým lahôdkam, zvýšte pohyb, ktorým vykompenzujete prísun kalórii.

Zdravá a nezdravá strava

Veľa ľudí má v sebe zakódovaný ďalší extrém, ktorý pramení z ich životnej skúsenosti pri diétach. To čo máme zafixované ako zdravú stravu, väčšinou nechutí dobre. Prečo? Pretože množstvo „odborníkov" priviedlo zdravú stravu do takého extrému, že je požívateľná len problematicky.

Keď však nášmu „mozgu" nedoprajeme potešenie z kulinárskeho zážitku, má snahu vždy túžiť len po jedle, ktoré neprospieva nášmu zdraviu.

Potravinársky priemysel rôznymi dochucovadlami, zvýrazňovačmi chutí, presladením či zámernou manipuláciou potravín z hľadiska predajnosti (závislosť na cukre, čokoláde, soli, hamburgeroch, fastfoodoch...) dotiahol súčasné potraviny skutočne do extrému. Preto ľudia sa k prirodzeným potravinám vracajú už len ťažko a občas. Mnohí sú však donútení svojimi zdravotnými problémami k radikálnemu riešeniu a potom psychicky trpia, keď už nikdy nebudú môcť jesť to čo niekedy milovali.

Keby sme však to nezdravé jedlo vždy kompenzovali aj zdravými potravinami alebo zdravé jedlo aj dochucovali, množstvo ľudí by nemuselo nikdy na vlastnej koži podstúpiť vyššie uvedené extrémy.

Poviem to na príklade. Z pohánkovej kaše dokážete urobiť skvelý pokrm, ale aj peknú nechutnú „gebuzinu". Stačí ju jemne osoliť, okoreniť správnymi bylinkami a gurmánsky zážitok máme na tanieri. Garantujem, že sa k nej budeme často aj vracať. Kto by sa však vracal k príšernej neosolenej a nedochutenej lepkavej mase, ktorú z tohto zázraku prírody vieme tiež urobiť. Toto platí aj o ovocných či zeleninových šalátoch. Pre väčšinu ľudí ich treba dochutiť.

Máličko nezdravého v množstve zdravého je určite lepšie ako všetko zdravé a zároveň nechutné. Týmto prístupom dokážeme postupne prejsť aj na oveľa zdravší spôsob života.

Ak držíte diétu a máte naozaj neodolateľnú chuť na kúsok čokolády, dajte si ju. Dajte si ale naozaj len kúsok a čím dlhšie si ten kúsok užívajte v ústach. Váš mozog Vám nevie inak povedať, že mu chýba nejaká dôležitá látka, len ako chuťou na nejakú potravinu. Ak však ignorujete jeho potreby, on si druhý krát urobí zásobu vo forme tukových vankúšikov alebo nebadane zvýši účinnosť nášho metabolizmu. Takže zo stravy, ktorú zjete, využije úplne všetko. Potom sa čudujeme, že sme zjedli 20 dekagramov tresky a pribrali sme jedno kilo na váhe...

Zaraďte do svojho jedálnička vždy dostatok ovocia a zeleniny. Jednoducho sa to dá napríklad v smoothies nápojoch, ktoré obsahujú ovocie a listovú zeleninu. Nič geniálnejšie nemôžete na ráno urobiť, ako dať si takýto nápoj na raňajky. Budete mať dostatok živín, nezaťažíte tráviaci trakt a dostanete do seba dostatočné množstvo vlákniny, prísun ktorej tak veľmi chýba súčasnému človeku.

zlte-smoothie-s-ovocim

Dostatok vlákniny umožní pravidelné denné čistenie našich tiel od toxínov a zvyškov metabolického procesu.

Energetické hospodárenie organizmu

Naše civilizačné návyky nám taktiež nesprávne vplývajú aj na naše celkové energetické hospodárenie organizmu. 
Stravujeme sa už viac-menej zo zvyku ako z reálnej potreby čo práve potrebujeme. Bez ohľadu na to čo ideme práve robiť napchávame naše tráviace trakty rôznymi hlúposťami.

Neviem, kto vymyslel aby sme raňajky zjedli my, obed dali priateľovi a večeru nepriateľovi, ale táto veta je z hľadiska zdravého životného štýlu úplne zlá.

Odporúčam, aby sme náš jedálniček prispôsobili tomu, čo sa chystáme dnes urobiť. Zoberme si, že žalúdok - tento náš mechanický mlynček pri spracovávaní potravy Vám dokáže zobrať až 70% Vašej životnej energie. Keďže mozog si vždy berie 20%, malý pohyb svalov 10%, už ideme na 100%. Keď nás dopoludnia čaká množstvo práce a sme pekne naplno napapaní, náš „motor" sa točí na maximálne otáčky a pritom sme ešte nič neurobili. Keď však chceme ešte niečo robiť, berieme z rezervy, ktorá nie je určená na každodenné používanie. Potom štyridsiatnici, päťdesiatnici sú vyhorení a odpadávajú ako zrelé hrušky.

Stačí sa nám však pozrieť na južné národy čo robia po najedení a zistíme, že po napapaní ide siesta...

Aj naše auto má prevodovku na to, aby nešlo neustále na maximálne otáčky, ale aby otáčky boli prispôsobené tomu čo ideme robiť. Na maximum môžeme ísť len chvíľu, tak ako auto a potom treba zaradiť takú rýchlosť, aby sa životnosť všetkých súčastí predĺžila.

Takže ak dopoludnia potrebujeme výkon, potrebujeme veľa živín. V tom prípade odporúčam napríklad smoothies alebo rôzne vysokonutričné kaše. Máme tak k dispozícii množstvo cenných látok, vitamínov, minerálov a rýchlych cukrov. Keďže smoothies sú mixované a kaše majú kašovitý charakter náš žalúdok nepotrebuje mlieť dlhé hodiny potravu, životná energia nám ostane k dispozícii a my máme silu z dostatku živín.

Čo a kedy by sme mali jesť aby sme nezaťažili naše srdiečko, čo večerať? Naše odporúčania a recepty, to Vám predstavíme v našom ďalšom článočku. To je téma na pokračovanie.

Ing Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

 

Mohlo by vás zaujímať

Depresie, to vôbec nie sú len depresívne myšlienky.

Ako depresiu spoznať Keď čítame o depresiách, v 99% prípadoch si prečítame, že máme mať zlú náladu, zlé myšlienky, myšlienky na...

19.12.2022
21766 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní