Alzheimerova choroba - aké sú jej príznaky a liečba

2616 zobrazení

Určite už ste sa stretli s pojmom Alzheimerova choroba. Ide o ochorenie, ktoré často postihuje starších ľudí, ale v posledných 10 rokoch aj oveľa mladších ľudí. Viete, ako ochorenie začína a aké príznaky si všímať? Priblížime vám príznaky oboch týchto chorôb a poradíme vám, ako na prevenciu.

Alzheimerova choroba  Možno vás prekvapia štatistické dáta, ktoré potvrdzujú, že Alzheimerom trpí takmer každý dvadsiaty človek, ktorý...
zdroj: google.com

Alzheimerova choroba

Možno vás prekvapia štatistické dáta, ktoré potvrdzujú, že Alzheimerom trpí takmer každý dvadsiaty človek, ktorý má viac ako 65 rokov. Po ďalších pätnástich rokoch, teda vo veku okolo 80 rokov, sa toto číslo ešte zväčšuje a Alzheimerova choroba trápi každého piateho človeka. Na svete sa s týmto ochorením stretáva dokonca okolo 20 miliónov ľudí, a to je len momentálny stav. Predpokladá sa, že Alzheimer bude “rakovinou” budúcnosti. Preto aj keď ste ešte relatívne mladí, mala by Vás táto téma zaujímať. Prinesieme Vám v tomto článku niekoľko rád, aby ste sa vyhli peklu vo vyššom veku.

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie mozgu. Mozgové bunky pri tomto ochorení ubúdajú a navyše strácajú svoju funkciu. Nasleduje pokles kognitívnych funkcií, kam patrí myslenie, správny úsudok a pamäť. Toto ochorenie býva prvým krokom k demencii a strata sebestačnosti. Ide o dedičné ochorenie, ktoré nie je možné úplne vyliečiť. Je možné len zmierňovať priebeh choroby, prípadne sa venovať prevencii. Keďže je toto ochorenie čoraz viac rozšírené, venuje sa množstvo času aj energie k výskumom, ktoré si dávajú za cieľ, nájsť ďalšie a fungujúce liečivá.

Veda sa snažila objasniť, aké sú presné príčiny vzniku tohto ochorenia. To sa však zatiaľ úplne nepodarilo. Výskumy v súčasnosti potvrdzujú, že na vine stojí hlavne kombinácia životného štýlu, vplyvu prostredia a genetické faktory. Všeobecne sa dá povedať, že Alzheimerova choroba postihuje ľudí nad 65 rokov, ľudí s úrazom hlavy, alkoholikov a aj tých, čo žijú v silne znečistenom prostredí. Podľa výskumov postihuje táto choroba dvakrát toľko žien ako mužov.

Aké sú príznaky Alzheimerovej choroby

Existujú príznaky, ktoré by vás mali vždy varovať, že s dotyčným nie je niečo v poriadku. Zamerajte sa na to, ako spoznať Alzheimera. Varovnými príznakmi je strata pamäte, ktorá už ovplyvňuje bežný život. Objavujú sa problémy s rečou, s racionálnym úsudkom. Môže dochádzať k časovou, ale aj miestnou dezorientáciou. Prichádzajú problémy s abstraktným myslením, hľadanie veci a upratovanie týchto vecí na nesprávne, často úplne absurdné miesta.

K častým príznakom sa bohužiaľ pridáva aj agresivita. V tomto prípade nielen slovná, ale aj fyzická. Chorý býva frustrovaný a má pocit, že nemá svoj život pevne v rukách. Často sa objavujú aj problémy s pamäťou.

Prevencia ochorení

Zaujíma vás, aká je prevencia proti Alzheimerovej chorobe a čo robiť, aby sa vám alebo vašim blízkým vyhla? V každom prípade sa zamerajte na elimináciu stresu a posilnenie mozgu. Mimoriadne dôležitá je prevencia, ktorú často podceňujeme. Dáme Vám niekoľko rád ako v čo najväčšej miere eliminovať túto chorobu.

Veľmi dôležitý je zdravý životný štýl komplexne a eliminácia negatívnych civilizačných vplyvov.  Takže nielen pravidelný pohyb a posilnenie fyzickej kondície, či zdravá strava, ale nezabúdajte ani na duševné zdravie. Jedná sa najmä o elimináciu stresových faktorov, zníženie každodenného životného stresu, ale aj vysokého pracovného vyťaženia, či extrémneho nasadenia bez patričnej regenerácie. 

Niekto môže pracovať so stresom pomocou meditácie, rituálov, ale najdôležitejšie je využitie prírodnej medicíny a byliniek. Zároveň je dôležité, aby sme aj v rámci prevencie užívali vysokovyužiteľné formy produktov pre naše telo. Určite odporúčame najmä vysokovstrebateľné lipozomálne produkty. Ideálnym produktom, ktorý odporúčame pre ľudí s rýchlym životným štýlom je lipozomálny antistres komplex, ktorý obsahuje výťažok z vysoko bioaktívnej ashwagandy a šafránu.

Lipozomálny Antistres komplex
GREEN

Lipozomálny Antistres komplex

Unikátny komplex pri strese, úzkostiach a zlom spánku

Zvládať stres nie je jednoduché. Často musíme nášmu telu pomôcť dodať látky, ktoré eliminujú stresové hormóny a pomáhajú nastoliť hormonálnu rovnováhu. Antistres komplex je ideálny nielen na elimináciu stresu, ale hlavne na regeneráciu mozgu a celého nervového systému. 

Z ďalších prírodných prostriedkov v rámci prevencie odporúčame Ivan čaj so Sagan Dalya, himalájsky čaj Ashwagandha. Unikátnym prostriedkom na regeneráciu nervového systému je ježibaba guľatohlavá, o ktorej si môžete prečítať náš zaujímavý článok. Pre seniórov odporúčame dlhodobo užívať tinktúru od Naděje pod názvom neurosan, ktorá obsahuje 5 liečivých rastlín podporujúcich mozog a nervový systém.

Neurosan 50ml, SV5

Unikátna kombinácia byliniek pre nervovú sústavu.

Na prekrvenie mozgu je dobré ginkgo biloba, ktore pôsobí aj proti poruchám pamäti. Je dobré zvýšiť aj príjem vitamínu E, ktorý je potrebný pre správne fungovanie organizmu. Nakoniec len pripomenieme, že základom zdravia je správne stravovanie. Do jedálnička sa rozhodne oplatí pridať bobuľovité ovocie, či už sa jedná o maliny, jahody, čučoriedky alebo černice. Skvelé sú aj morské ryby, v popredí s lososom. Súčasťou vyváženej stravy by mal byť aj olivový olej, kel, repa a javorový sirup. Výborná je stredomorská kuchyňa.

Ako sa choroba vyvíja

Tento bod je dôležitý pre každého aby pochopil, že je dôležité sa starať o prevenciu.

Nedá sa presne povedať, ako sa bude daná choroba vyvíjať a ako na ňu bude človek reagovať. U niekoho má vývoj Alzheimerovej choroby postupný nástup, kedy je chorý dlho sebestačný a štádiá prichádzajú postupne. U iného je nástup demencie veľmi rýchly a dotyčný potrebuje každodenný dohľad a 24 hodinovú starostlivosť. V týchto prípadoch vždy záleží aj na tom, ako včasne je choroba diagnostikovaná, ako je zaistená starostlivosť a hlavne kvalitná strava.

Prejavy choroby

K prvým prejavom choroby patrí hlavne to, že ľudia prestávajú zvládať bežné veci. Môže ísť o nákup, varenie alebo napríklad upratovanie. Následne prichádza stav, kedy chorý potrebuje asistenciu so základnými úkonmi, kam patrí nielen kŕmenie, ale aj obliekanie a hygiena.

Ďalšími prejavmi ochorenia sú zhoršené fyzické ťažkosti. Chorý má veľmi málo energie, neustále sa cíti unavený, napriek tomu sa mu nedarí spať. Ďalším prejavom choroby je úbytok váhy, nechutenstva a tiež sa môžu objaviť problémy s prehĺtaním. Objaviť sa môže aj inkontinencia a neschopnosť udržať moč a neskôr aj stolicu. Prichádzajú problémy s chôdzou a komunikáciou.

Všetko okolo liečby

Pred samotnou liečbou je vždy dôležitá správna diagnostika. V súčasnej dobe je bohužiaľ takto diagnostikovaných zhruba 25 % chorých. Neexistuje žiadny univerzálny test, ktorý by chorobu potvrdil. Lekári sa riadia podľa svojich skúseností a príznakov, ktoré sú spojené s problematikou Alzheimerovej choroby. Okrem dôkladného rozhovoru s chorým sú potrebné diagnostické testy a dotazníky, klinické vyšetrenie a laboratórne testy. V mnohých prípadoch potom nasleduje CT a magnetická rezonancia mozgu.

Liečba ochorení je neustále v riešení. Bohužiaľ zatiaľ neexistuje spôsob, ako Alzheimera úplne vyliečiť. V súčasnej dobe sú schválené len dva typy liekov, a to inhibítory cholínesterázy a memantín. V mnohých prípadoch sa predpisujú aj antidepresíva.

Ďalšie neurodegeneratívne ochorenie je Parkinsonova choroba, o ktorom si povieme v ďalšom článku čoskoro ;-)

Ing. Pavol Machnič redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Prírodné medicinálne liečivé vína

Toto víno ako domácu špecialitu vyrábal už 1869 v pražskej lekárni Dr. PhMr. Alois Jandouš a po ňom rad lekárnikov až do novej doby. ...

1.9.2009
6043 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní