Baza čierna (Sambucus nigra): Poklad zo stredovekých herbárov

25145 zobrazení

Baza čierna sa už od stredoveku používa ako liečivá rastlina, ale aj na prípravu vína, sirupov alebo marmelád. Má antiseptické a protízápalové účinky, no zároveň je skvelou ingredienciou v kuchyni. Pokiaľ chcete túto stálicu ľudového liečiteľstva vyskúšať na vlastnej koži, tento článok je pre vás. Zistíte, kedy kvitne baza, ktoré časti zbierať, a odhalíte, aké má baza čierna účinky.

slovensky: Baza čierna, latinsky: Sambucus nigra, česky: Bez černý  V tomto článku sa dočítate:   	Kedy kvitne baza a ktoré časti...
zdroj: google.com

slovensky: Baza čierna, latinsky: Sambucus nigra, česky: Bez černý

V tomto článku sa dočítate:

Baza čierna je všadeprítomný ker, niekedy až strom, skrášľuje svoje okolie až dvakrát do roka. Najprv na jar, keď v máji zakvitne silne voňajúcimi exotickými taniermi žltobielych kvetov. Potom zas na jeseň, keď jej lístky začínajú žltnúť, opadávať a odhaľovať bohaté strapce sýto čiernych plodov ohýbajúcich jej útle konáriky nadol k zemi.

Hojne sa vyskytuje na okraji listnatých lesov, pri potokoch, na medziach, rúbaniskách, na hospodárskych dvoroch a na rumoviskách.

Baza je rozkonárený ker alebo menší strom. Mladé konáriky majú hrbolčekovité dýchacie otvory a vnútro vyplnené bielym stržňom. Listy sú protistojné, nepárno perovito zložené z troch až piatich podlhovastých, končistých, nerovnako pílkovitých lístkov. Kvety sú usporiadané do viacramenných chocholíkových plochých vrcholíkov (až 20 cm v priemere).Hlavné lúče súkvetia sú v čase kvitnutia zelené a vzpriamené a v čase zrelosti červené a previsnuté. Drobné kvietky majú päťzubý kalich, tanierovitú žltobielu až bielu korunu, päť tyčiniek so žltými peľnicami (zrastajú s korunou) a semenník s troma bliznami. Chlpy nie sú vyvinuté. Plodom je trojpuzdrová okrúhla, čierno-fialová, lesklá, často opadavá kôstkovička s krvavočervenou šťavou a s troma kôstkami. Kvety intenzívne voňajú.

Podľa ľudového podania kríž, na ktorom ukrižovali Krista, bol z bazového dreva a vraj aj Judáš sa obesil na kríku bazy. Preto sa považuje za symbol smútku a smrti. Ľudia oddávna vysádzali bazu v blízkosti príbytkov, lebo verili, že v nej sídlia dobrí duchovia, ktorí zlých duchov odoženú.

Tip: Ďalšou veľmi obľúbenou liečivou rastlinou je Ľubovník bodkovaný. Zistite o ňom viac v článku Hypericum perforatum: Bylinkový všeliek

Kedy kvitne baza a ktoré časti zbierať?

Baza kvitne od mája do júla. Zbiera sa kvet, plod, list, koreň, zriedka kôra, na výrobu bazového sirupu zbierame kvety.

Je však potrebné dať pozor, či zbierate skutočne bazu čiernu, aby ste sa vyhli nežiaducim účinkom – niektoré iné druhy bazy totiž môžu byť toxické.

Liečivé účinky bazy čiernej

Tak ako je baza dvakrát krásna, má aj dva hlavné spôsoby použitia. Celé kvetné taniere sa zbierajú hneď na začiatku kvitnutia, keď sú prostredné kvety ešte zatvorené. Čaj z nej je prvotriednym liekom na všetky choroby z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky. Má aj močopudné účinky a mierne preháňa, čím uvoľňuje zápchu. Lieči taktiež reumu. Pri použití zvonku je výbornou prísadou do inhalačných zmesí pri nádche a zápale priedušiek, ale aj pri bolestiach hlavy, tváre, zubov a uší, osvedčila sa aj na obklady pri kŕčových žilách.

Môžeme nazbierať i plody čiernej bazy. Zbierame ich, až keď sú celkom zrelé, pozorne ich preberieme, zelené bobuľky odstránime, ponecháme len úplne čierne, zdravé. Môžete ich sušiť, urobiť z nich sirup, bežným spôsobom zavariť ako kompót, aj zaliať vínom. Možno ich jesť aj surové, ale len v menšom množstve, lebo preháňajú. Zaujímavé je, že po usušení zase pomáhajú proti hnačke.

Plody bazy tíšia bolesti nervového pôvodu

Čerstvé, sušené, konzervované alebo inak spracované plody tíšia bolesti nervového pôvodu, ako sú zápaly trojklaného nervu alebo sedacieho nervu - ischias a používajú sa pri vyskočení medzistavcovej platničky chrbtice. Pri všetkých týchto bolestiach sa odporúča na ich utlmenie trikrát denne šálku bazových plodov, odvaru alebo sirupu, ktorý možno rozriediť vodou. Po liečbe bazovými plodmi máme po skúsenostiach od bolestí navždy pokoj, zatiaľ čo po tabletkách sa vrátia.

Ľudovo sa používa na liečenie šťava z plodov, lekvár a víno z čerstvých alebo sušených plodov.

Baza čierna je užitočná nielen pre človeka, ale aj pre včielky, pretože im poskytuje nektár aj peľ.

Bazový čaj môžeme piť pri chrípke vo väčšom množstve bez obáv. Čerstvé plody preháňajú a pri predávkovaní môžu vyvolať toxické príznaky, čo sa po ich usušení alebo spracovaní stráca.

V našich Bylinkárňach a na eshope si môžete bazu zadovážiť v podobe čajovín - Baza čierna plod aj kvet. Z čajovín bazu obsahujú čajové zmesi Lymfatický čaj, Štíhla línia, Pri prechladnutí - Kláštorný čaj, Tajomstvo deviatich kvietkov, Bora bora - ovocný čaj, Babičkina záhrada, Indiánske leto, Pohankový čaj.

Baza čierna - plod 30 g

prechladnutie, proti hnačke, črevné ochorenia

Baza čierna –⁠ kvet 50 g

Podpora potenia, pri prechladnutí, chrípke, zápaloch priedušiek a pľúc.

Okrem čajovín nájdete ju aj v gemmoterapii Baza čierna z púčikov P1,  podporuje zdravý stav a funkciu cievnych stien a kože (obklady zasiahnutých miest). Priaznivo ovplyvňuje činnosť kĺbov, upokojuje bolesti nervového pôvodu. Posilňuje obranný systém organizmu. Pomáha pri odstránení nepríjemného pachu.

Bazu čiernu nájdete aj v podobe 100% prírodnej bio šťavy v demeter kvalite. Táto šťava bola vylisovaná z plodov divoko rastúcej bazy čiernej.

Bazu čiernu obsahuje aj med API-RESPIRO, ktorý tíši kašeľ, pomáha odkašliavať, prináša celkovú úľavu, pôsobí pri zhoršenej priechodnosti nosnej dutiny - pri nádche, tíši kašeľ a celkovo upokojuje, zlepšuje dýchanie, osviežuje hlasivky, dezinfikuje a osviežuje nosnú a ústnu dutinu.

V ponuke nájdete aj štvorkvetovú masť s bazou. Ničí plesne a pomáha pri hojení rôznych ekzémov, kŕčových žíl, lupienky, hemoroidov, nehojacich sa rán, odstraňuje kožné defekty a všetky kožné ochorenia vrátane akné. Výborný prostriedok pri mazotoku a kožných afekciách. Zjemňuje a zaceľuje rozpraskané ruky a päty.

Problematike ekzémov a akné sme sa venovali v našich ďalších článkoch Atopický ekzém –⁠ jeho príčiny a liečba a Ako sa zbaviť akné? Liečba vyžaduje komplexný prístup

Pridávame vám aj receptík na bazový sirup:

Na 1 liter prebratých, čistých, zrelých bobúľ pridáme ¼ l vody, 15 minút pomaly varíme a potom pretlačíme cez sito. Do 1 l takto získanej šťavy dáme ½ kg nerafinovaného prírodného cukru a ešte 10 minút povaríme. Ešte vriace nalejeme do zohriatych fliaš a veľmi tesne zazátkujeme. Necháme pomaly vychladnúť, napr. pod perinou. Pijeme trikrát denne ½ dl a zapijeme vodou, lebo je veľmi sladký.

Pamätajme na známy výrok:

„Hospodin stvoril liečivé rastliny zo zeme a rozumný človek sa ich neodrieka."

Človek sa však musí pre túto liečbu rozhodnúť a svojím rozhodnutím tiež urobí niečo pre svoje zdravie. Liečba prírodná, alternatívna, je väčšinou pomalšia a rozhodnúť sa pre ňu, znamená aj celkovo zmeniť svoj životný štýl.

Správne rozhodnutie je prvým krokom, ako urobiť niečo pre svoje zdravie.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Mgr. J. Podhorná - Byliny léčí,

Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas - Babkine bylinky, Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny ,

Marta Velgosová, Štefan Velgos - Naše liečivé rastliny

foto: shutterstock  Elena Schweitzer, Richard Peterson, Imcsik, viki2wi, nanka

Mohlo by vás zaujímať

Praslička roľná: Výskyt, použitie a účinky

V tomto článku sa dozviete: Kde nájsť prasličku roľnú Účinky prasličky roľnej Použitie prasličky roľnej Zber prasličky roľnej...

23.9.2021
71073 zobrazení

Diskusia

Katkaf
10.2.2019 23:09
Baza čierna je výnimočná priaznivými účinkami pri nachladnutí, chrípke a zápalovým ochoreniam horných dýchacích ciest. Pre mňa je to jasná voľba pri chrípke. Liečivé účinky byliniek sú pekne usporiadané napríklad tu: https://www.chovatelahospodar.sk/clanok/liecive-rastliny-a-ich-ucinky-324 ak by niekto hladal prehlad liečiviek
30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní