Atopický ekzém –⁠ jeho príčiny a liečba

31401 zobrazení

Zistite prečo sa atopický ekzém najčastejšie vyskytuje u detí, ktorá liečba je efektívna a ako nám správna strava dokáže uľahčiť boj s atopickým ekzémom.

Čo sa v tomto článku o atopickom ekzéme dozviete?   	Ako vyzerá atopický ekzém 	Atopický ekzém u detí 	Atopický ekzém u dospelých...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku o atopickom ekzéme dozviete?

Atopický ekzém, nazývaný aj ako atopická dermatitída, je najbežnejšia forma ekzému, ktorá existuje. Najčastejšie pozorujeme výskyt atopického ekzému u detí, avšak celkovo potrápi atopický ekzém približne 30 % všetkých ľudí na svete.

Príčiny vzniku atopickej dermatitídy môžu byť naozaj rôzne, od genetickej predispozície, cez kožnú infekciu, až po alergiu na určité potraviny či liečivá. Atopický ekzém na rukách a tvári môže byť obzvlášť nepríjemný!

Ak vás zaujíma, ktoré z uvedených faktorov najčastejšie prispievajú ku vzniku tohto nežiadúceho stavu, akú liečbu treba následne zvoliť, a či pomôže liečiť atopický ekzém aj strava, čítajte ďalej.

Ako vyzerá atopický ekzém?

Na veľmi suchej pokožke sa objavujú svrbivé červené pupienky až mokvajúce pľuzgieriky, sprevádzané šupinkami a začervenaním okolitej kože.

  • veľmi suchá pokožka je pri atopickom ekzéme primárne spôsobená odlišnou funkciou mazových žliaz v pokožke, nedostatočnou činnosťou potných žliaz a zníženou schopnosťou viazať vodu.
  • svrbenie, pálenie a bolestivosť postihnutých miest sú azda najtradičnejšími príznakmi atopickej dermatitídy

PRIPOMÍNAME: V prípade stanovenia naozaj správnej diagnózy je nutná kontrola u špecialistu – dermatológa. Atopický ekzém môže totižto pripomínať rad ďalších kožných ochorení, napríklad: iné ekzémy, plesňové ochorenia, lupienku a pod.

Tip: Zmierniť boľavé príznaky ekzému dokáže aj rastlinný olej. Odporúča sa napr. kokosový olej, avokádový olej alebo na extra suché miesta použiť najlepšie priamo ricínový olej.  Taktiež môžete využiť skúsenosti bylinkárov a využiť ich namiešané masti, napr. masť ekzelup alebo štvorkvetovú masť od bylinkárky Podhornej.

Atopický ekzém u detí

Atopický ekzém u detí sa bohužiaľ prejavuje už v rannom detstve a sprevádzajú ho charakteristické príznaky. V prípade, že sa objaví atopický ekzém u bábätka spravidla hovoríme o kojeneckej forme ekzému.

  • Kojenecká forma - pri prvých prejavoch, spravidla pozorujeme atopický ekzém na tvári a rukách. Ekzém sa začína objavovať prevažne v 2 – 6 mesiaci života dojčaťa, prejavuje sa červenými pupienkami až pľuzgierikmi so šupinami alebo mokvaním na lícach, brade, ale môže sa rozšíriť na trup, končatiny, celú hlavu. Atopický ekzém u bábätka je obzvlášť nepríjemný, spôsobuje svrbenie a dieťa veľmi zle spáva a je nepokojné.
  • Detská forma - ekzém sa vyskytuje od 3 – 10 rokov veku dieťaťa. Ekzém sa okrem tváre častokrát hojne tvorí v lakťových a pod-kolenných jamkách. Koža na postihnutých miestach je zhrubnutá a popraskaná. Škriabaním dochádza ku vzniku nových kožných prejavov.

Neskôr v článku popíšeme prírodnú liečbu atopického ekzému.

Atopický ekzém u dospelých

Pri dôkladnej starostlivosti ekzém vo väčšine prípadoch odznieva počas dospievania. Avšak, atopická dermatitída je ochorenie kože chronicky recidivujúceho charakteru, čiže ak sa nám aj podarí kožné príznaky zmierniť je dosť pravdepodobné, že sa symptómy skôr či neskôr opäť začnú objavovať.

  • Dospelá forma - Atopický ekzém u dospelých sa najčastejšie vyskytuje na rukách, nohách, na bruchu a tvári. Svrbenie je intenzívne a ovplyvňuje každodenný život, náladu, spánok a aktivity pacientov.

Atopický ekzém –⁠ strava

Mnoho ľudí netuší, že spúšťačom atopického ekzému môže byť alergia, či intolerancia na určité potraviny, nevhodná strava alebo zlá životospráva. Častými alergénmi u pacientov s atopickou dermatitídou bývajú aj kravské mlieko a vajcia. 

Pomôže liečiť atopický ekzém strava?

Niektoré potraviny nemusia byť priamo alergénmi, ale zároveň môžu atopický ekzém výrazne zhoršovať. Telo ich skrátka netoleruje. Najčastejšie ide o potraviny zvyšujúce hladinu histamínu (hormón a neurotransmiter produkovaný celým radom buniek) v tele. Aj z tohto dôvodu sa pri liečbe atopického ekzému osvedčila krátkodobo aj histamínová diéta. 

Histamínová diéta

Potraviny obsahujúce vysoké množstvo histamínu:

  • fermentované, kvasené a konzervované jedlá,
  • alkohol,
  • zrejúce syry,
  • údeniny,
  • niektoré druhy zeleniny, napr. rajčiny alebo špenát,
  • ovocie, najmä jahody, ananás
  • čokoláda,
  • morské plody.

Ďalšie príčiny atopického ekzému

  • genetická predispozícia,
  • kožná infekcia,
  • bakteriálny zápal.

Okrem genetického základu a niektorých potravín patria k vinníkom atopického ekzému aj menej známe, ale mimoriadne dôležité príčiny:

  • roztoče (najčastejšie Dermatophagoides farinae),
  • plesne a baktérie v domácom prachu,
  • peľ drevín (breza, lieska, jelša, topoľ a ďalšie) a tráv,
  • srsť zvierat – mačky, psy, kone a drobné hlodavce,
  • ale napríklad, aj stres (naruší sa hormonálna rovnováha), či kozmetické prípravky
  • teplota, chlad, nízka vlhkosť, UV žiarenie a ďalšie.

Najefektívnejšia liečba atopického ekzému

Najefektívnejšou liečbou atopického ekzému je samozrejme tá, ktorá si nepýta žiadnu ďalšiu daň na našom zdravotnom stave. Dovoľujeme si, preto upriamiť pozornosť na účinnú prírodnú liečbu, ktorá na rozdiel od rôznych chemicky spracovaných liečiv nemá žiadne negatívne vplyvy na ďalšie fungovanie nášho organizmu, čo je veľkou výhodou najmä u detských pacientov.

Tinktúry z bylín

Sú dôležitým prvkom pri prírodnej liečbe atopického ekzému a dermatitíd. Väčšinou sa kombinujú viaceré spolu, aby sa využil ich synergický efekt. 

Čierna ríbezľa, ako prírodný kortikoid - obzvlášť pri atopickom ekzéme odporúčame tinktúru Čierna ríbezľa s betaglukánom, ktorej mechanizmus pôsobenia sa podobá na "prírodný kortikoid" bez vedľajších účinkov, tým pádom výrazne ukľudňuje nežiadúce atopické prejavy.

Čierna ríbezľa s betaglukánom 50ml, PG7

Pri všetkých druhoch alergií a ekzémoch.

Niektoré liečivé huby majú blahodárny vplyv na pokožku - výnimočné liečivé vlastnosti vykazuje aj pravidelné užívanie Plamienky zamatovohlúbikovej, ktorá sa kombinuje práve s čiernou ríbezľou. Môžeme ju použiť celkovo  pri alergiach, ekzémoch a problémoch s pokožkou. Plamienku je možné podporiť ďalšou lieivou hubou Reishi Ganoderma.

Plamienka zamatovohlúbiková 50ml, T35 - tinktúra z bylín

Mimoriadna tinktúra pri ekzémoch, výtokoch, kvasinkách, alergiách.

Pri alergickej príčine atopického ekzému odporúčame s plamienkou kombináciu liečivých rastlín ríbezľa-kalina-rozmarín. Aj keď si nemyslíte, že ste alergik, odporúčame vždy túto kombináciu liečivých rastlín vyskúšať, lebo môžete "niečo" len intolerovať.

Ríbezľa - Kalina - Rozmarín 50ml, P8 - tinktúra z púčikov rastlín

Výborná tinktúra z púčikov pri rôznych alergiách.

Mimoriadne dôležitým prvkom, ktorý pôsobí na stav atopického ekzému je stav črevnej mikrobioty - na stabilizáciu tráviaceho traktu odporúčame užívať koncentrovaný extrakt huby zvanej Čaga. Čaga koncentrát sa pri zhoršenom stave odporúča užívať 2-3x do dňa. Malú lyžičku extraktu pridajte do 2 dcl vody a vypite nalačno, ako prevencia stačí užívať 1x denne, najlepšie večer. K čage súčasne pridávame špeciálne probiotiká

Čaga koncentrát 100

Koncentrát z legendárnej huby Čaga

Môžete využiť aj špeciálny lipozomálny prípravok Zdravá pokožka, ktorý obsahuje spojenie medzi prírodou a vedou. Naša "Zdravá pokožka" obsahuje unikátny extrakt z olív - Xorialyc®, výsledok vedeckého výskumu, ktorý klinické štúdie potvrdili ako mimoriadne prospešný pre pokožku.

Lipozomálna zdravá pokožka 200 ml
Novinka

Lipozomálna zdravá pokožka 200 ml

Lipozomálna zdravá pokožka s Xorialyc®extraktom

Probiotiká

  • Pre dospelýchm ktorí nemajú laktózovú intoleranciu odporúčame tieto špeciálne RAW probiotiká Colon Care, ktoré obsahujú 33 probiotických kmeňov, 50 miliard CFU v jednej dávke, ale aj 17 druhov tráviacich enzýmov pre lepšie trávenie. Výrazne posilňujú imunitný systém a štruktúra týchto probiotík nastavuje podmienky pre zdravé hrubé črevo. Ak máte laktózovú intoleranciu, užívajte len probiotiká s certifikátom Dairy free, inak paradoxne môžu bežné probiotiká Váš tav ešte zhoršiť. 
  • Pre deti odporúčame Super probiotiká pre deti, s príchuťou lesného ovocia a čerešne v podobe 30 žuvacích tabliet pre ľahšie užívanie.

Vonkajšia starostlivosť - krém na atopický ekzém

Keď ide o vonkajšiu starostlivosť, je nespochybniteľné, že pri atopickom ekzéme mimoriadne blahodárne pôsobia na pokožku minerálne vody, najmä tie s obsahom jódu.

  • Preto Vám odporúčame výnimočnú jódovú vodu z Chorvátska z prameňa Filipanna Panea Delta.

Na problémové miesta nastriekajte niekoľko krát denne vodu Panea delta a nechajte zaschnúť. Tam kde je atopický ekzém silnejší, priložte kozmetický tampón, namočený v tejto minerálnej vode a nechajte pôsobiť aspoň 10-15 minút. Môžete prelepiť aj leukoplastom, aby tampón držal po túto dobu na pokožke.

  • Viete, ktorý krém na atopický ekzém pôsobí najefektívnejšie? Po ošetrení pokožky minerálnou vodou použite jódový krém na atopický ekzém - Panea Alpha, krém má aj výrazný anti-age efekt, takže ho môžete používať aj ako bežný krém.

Prírodná liečba si tiež vyžaduje disciplínu a dôslednosť, no výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Babské rady na atopický ekzém - domáce odvary

Naskytuje sa aj alternatívna liečba tohto nežiadúceho problému, za pomoci vlastných odvarov.

  • Púpavový odvar: 2PL rozomletého vysušeného koreňa púpavy zalejte litrom horúcej vody a priveďte do varu. Odstavte a pridajte niekoľko čerstvo natrhaných listov púpavy. Nechajte vylúhovať minimálne 8 hodín. Potom preceďte a pite pol šálky pred jedlom (zohrejte).
  • Brezový odvar: Mladé brezové vetvičky aj s listami ponoríme do hrnca s vodou a privedieme k varu. Akonáhle sa vývar ochladí, namočíme do neho gázu, priložíme na miesto s ekzémom a previažeme obväzom. Ľahneme si spať. Vývar môžeme používať, kým sa neminie. Vydrží aj týždeň.
  • Ovsený odvar: Na atopický ekzém u bábätka je dobrý kúpeľ z ovsa. Pripravte si vo vaničke o niečo teplejšiu vodu ako zvyčajne a ovos v nej nechajte lúhovať minimálne 15 minút. Ovos následne vyceďte a kúpeľ pre vaše dieťatko je hotový.

Extra tip: Pobyt pri mori, morská voda so slnečným žiarením má blahodárny vplyv na atopickú dermatitídu. Pobyt by mal byť ideálne štrnásťdňový, aby sa mohla atopická pokožka s morskou vodou zžiť.

Správna prevencia je bodkou na záver.

Ľudia s atopickým ekzémom by si mali po každom kúpeli alebo sprche pokôžu tela a tváre dôkladne premazať a zároveň hydratovať. Používajte čo najmenej chémie v krémoch a sprchovacích prípravkoch. Neodporúča sa v interiéri chov domácich zvierat. V prípade, že bola preukázaná potravinová alergia alebo intolerancia, mal by sa človek týchto alergénov alebo problematických látok vyvarovať. Pre atopikov výrazne odporúčame redukciu množstva roztočov a plesní v bytovom prachu. To dosiahneme aj tak, že prádlo budeme sušiť v sušičke a v byte sa snažíme udžať vlhkosť vzduchu medzi 40-60%. Preto do kúpeľne, ktorá je hlavným zdrojom plesní a vlhkosti v byte, odporúčame kúpiť elektrický odvlhčovač. Plesne sú mimoriadne nebezpečné a významne ovplyvňujú stav atopického ekzému. Problém s nimi je ten, že ich často nevidíme. Keď ich už zazrieme, vtedy už sú masovo premnožené. Preto proti plesniam musíme bojovať najmä preventívne. Masovo sa množia pri vlhkosti nad 60%. 80% vlhkosť je pre nich RAJ. Vhodné je aj odstránenie zbytočných závesov, záclon a kobercov.

Dúfame že naše rady Vám pomôžu zvládnuť prírodnou cestu nielen atopický ekzém, ale aj rôzne ďalšie kožné problémy.

Ing Pavol Machnič & team Zdravý svet

Foto od StockSnapMyriams-FotosExplorerBob,  Peter H  z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie v auguste

V tomto období je namáhaný termoregulačný systém organizmu, ktorý zodpovedá za telesné teplo. Začiatok mesiaca sprevádzajú problémy s...

4.8.2010
4761 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní