Fialka voňavá - Krásna bylina s liečivými účinkami

3869 zobrazení

Slovensky: Fialka voňavá, latinsky. Viola odorata, česky: Violka vonná Kto by nemal radosť a nepotešil by sa z jemnej krásne voňavej kytičky fialiek? Sú súčasťou piesní, básní, oddávna sa stali symbolom lásky. Tento jarný kvietok môžeme nájsť v riedkom lese, na lúkach, na stráňach... Milovníci prírody a prechádzok už zistili, že tento rok je mimoriadne veľa fialiek. Môžeme vidieť túto krásnu rastlinku v celých fialových a dokonca aj bielych kobercov. Možno nám naša príroda našepkáva, že nám túto bylinku treba v tomto roku viac ako v tom predošlom. Treba len počúvať, citlivo vnímať a vidieť rastlinný svet okolo nás...

Čím je fialka ešte pre nás zaujímavá okrem nádherného zjavu a vône?  Na rozdiel od jej sestry – fialky trojfarebnej a aj od ďalších...
zdroj: google.com

Čím je fialka ešte pre nás zaujímavá okrem nádherného zjavu a vône?

Na rozdiel od jej sestry – fialky trojfarebnej a aj od ďalších podobných kvietkov veľkej rodiny fialkovitých sa fialka voňavá odlišuje svojou prenikavou vôňou. Čím sú kvety tmavšie, čím je vôňa silnejšia, tým je aj droga lepšia a určenie spoľahlivejšie. 

Pri zbere platí, že odtrhávame iba nadzemnú časť rastlinky a koreň necháme na ďalšie kvitnutie. Dôležité je, že na zber nepoužívame žiadne pestované okrasné druhy. Aj fialku trojfarebnú, ktorú využívame v bylinkárstve, nájdeme a zbierame na lúkach, medziach, úhoroch a okrajoch lesov.

Pestovanie fialky vonnej

Fialka vonná je pomerne nenáročná rastlina na pestovanie. Vyberte polotienisté alebo tienisté miesta s miernym slnečným svitom. Čo sa týka vhodnej pôdy, fialka uprednostňuje vlhkú, priepustnú a živnú pôdu.

Dobre sa jej darí v humóznych, mierne kyslých až neutrálnych pôdach. Myslite na primerané zalievanie, a to hlavne v suchých obdobiach. Pravidelné hnojenie, napríklad kompostom, pred začiatkom vegetačného obdobia pomôže rastline vytvoriť silné a zdravé korene.

Fialka vonná sa najlepšie množí pomocou oddeľovania trsov alebo rezkovaním. Môžete tiež vysievať semená, ale výsadba oddelených trsov alebo rezňov obvykle poskytuje rýchlejšie a spoľahlivejšie výsledky.

Fialka voňavá patrí medzi naše najstaršie liečivé rastlinky. Už v dávnych dobách sa odporúčala jej vôňa pri bolestiach hlavy. V súčasnosti sa využíva pri zastavovaní a tíšení kašľa. Obsahuje saponíny, ktoré rozpúšťajú hlieny a tým pomáhajú liečiť kašeľ. Slizové látky upokojujú podráždené sliznice spôsobené neustálym kašľom. 

Fialka voňavá pěstování

Je pomocníkom pri čiernom kašli, zachrípnutí, záduchu, uvoľňuje a rozpúšťa hlieny, upokojuje dýchacie orgány.  Jej horčiny vzpružia po zime energiu pečene a uľahčia unavenému organizmu. 

Takže fialky obsahujú takzvaný prírodný acylpyrín, pretože obsahujú prírodný metylsalycylát. Jej kvety sú bohaté na vitamín C, rutín, flavonoidy, saponíny, alkaloidy, vápnik, železo  a množstvo iných prospešných látok.

Pri fialke treba však dávať pozor na predávkovanie, lebo môže vyvolať vracanie.

Pri čom nám teda môže byť fialka voňavá nápomocná:

  • pri bolesti hlavy a migrénach,
  • pri chorobách dýchacích ciest,
  • pri zahlienení,
  • pri tíšení kašľa,
  • pri bolestiach v krku,
  • pri ochoreniach priedušiek,
  • pri zrýchlení metabolizmu.

Z fialky voňavej v Bylinkárňach nášho Zdravého sveta a na našom e-shope www.zdravysvet.sk si môžete zadovážiť Fialkový krém, ktorý pôsobí pri bolestiach hlavy, pri ochoreniach prsnej žľazy, pri ochoreniach lymfatických uzlín, je vhodný na hojenie rán a ako univerzálny prostriedok na ochranu pre tvár a telo.

Taktiež v  našich Bylinkárňach môžete nájsť čajovinu z Fialky trojfarebnej. Latinsky Viola tricolor.

Fialka trojfarebná - vňať 30g

Droga sa používa pri metabolických, toxických a alergických chorobách.

Fialkový krém 50ml

Pri hrčkách rôzneho pôvodu.

22,10 €
Nedostupný

Liečivé účinky fialky vonnej

Liečivé účinky fialy vonnej zahŕňajú protizápalové vlastnosti. Pôsobí na tlmenie kašľa, je možné jej použitie aj proti bolesti. Fialka vonná sa tradične používa na liečbu respiračných ťažkostí, ako je kašeľ, nádcha a bolesť v krku. 

Rastlina môže tiež pôsobiť upokojujúcim účinkom a pomáhať pri úzkosti a nespavosti. Výťažky z fialky vonnej sa často používajú v bylinných prípravkoch, sirupoch, čajoch a mastiach. Je dôležité konzultovať použitie fialky s lekárom alebo odborníkom, a to ešte pred použitím akéhokoľvek prírodného produktu s liečebnými účinkami.

Odporúča sa pri:

  • dýchacích problémoch,
  • čistení krvi,
  • kožných problémoch, ekzémoch, vyrážkach, akné, svrbení pokožky,
  • nadmernom potení,
  • močovom ústrojenstve,
  • pri dne, reume a zápaloch svalstva,
  • urýchľovaní vylučovania škodlivých látok z organizmu.

Fialky a spiritualita

Fialka sa spomína  oddávna aj v spirituálnych knihách. Už jej farba našepkáva, že je farbou duchovna. Podporuje intuíciu, kreativitu a čistotu nášho ducha. Dokáže uľaviť od telesnej, citovej a duševnej bolesti alebo od stresu. Uvoľňuje celkové napätie.

Využitie v kuchyni

Ľudia ju využívajú čerstvú  aj v kuchyni, je súčasťou ozdoby tanierov pri hotových pokrmoch, pri polievkach, dezertoch, ovocných a zeleninových šalátoch, smoothie. Šikovné gazdinky ich zamrazujú do kociek ľadu, ktoré pridávajú do domácich limonád. Na ozdobu dezertov si ženy pripravujú kondenzované kvety fialiek. Z fialiek pripravujú ajsirup, pridávajú ich aj  do marmelád.

Recepty z fialky voňavej pre zdravie

Čajová zmes proti kašľu

  • vňať fialky voňavej alebo fialky trojfarebnej (5 dielov),
  • vňať pamajoránu (3 diely),
  • list podbeľa (3 diely),
  • semeno fenikla (2 diely),
  • kvet a list slezu (2 diely).

Dve lyžice dobre premiešanej zmesi zalejeme ½ l vriacej vody a necháme 20 minút prikryté vylúhovať. Precedíme, podľa chuti osladíme medom a pijeme vlažný čaj po malých dúškoch počas celého dňa.

Všetky tieto byliny, ktoré sú súčasťou tejto čajovej zmesi môžete nájsť v našich Bylinkárňach a na e-shope www.zdravysvet.sk.

Fialka voňová čajová směs

Fialková tinktúra z fialky trojfarebnej

Využívame ju len na vtieranie do pokožky na bolestivých miestach pri dne, reume a zápaloch svalstva.

Čerstvú rastlinu nadrobno posekáme a zľahka nasypeme do vhodnej fľaše s dobrým uzáverom. Zalejeme čistým liehom alebo bielou pálenkou, aby bola dobre zakrytá. Necháme asi 14 dní lúhovať, občas pretrasieme. Precedíme a používame zvonku pri kožných chorobách.

Fialkový krém proti migréne a bolestiam hlavy

  • 50 ml bambuckého masla,
  • 10 ml mandľového oleja,
  • 10 g sušeného fialkového kvetu (necháme macerovať aspoň 2-3 týždne).

Vo vodnom kúpeli rozpustíme bambucké maslo.  Odstavíme a pridáme  mandľový olej, vsypeme kvety fialky. Čím je ich viac, tým bude masť silnejšia. Dbajte na to, aby boli všetky kvety ponorené. Nemusíte veľmi ohrievať, skôr len udržiavať v teple, aby maslo nestuhlo a fialky sa poriadne vylúhovali. Po 2 hodinách zmes preceďte cez plátno a plňte  nádobky na mastičky a nechajte  stuhnúť.

Mastičkou pri bolestiach potierame spánky a oblasť čela.

Relaxačný kúpeľ s fialkou

Do 100 ml mlieka pridáme 10 kv. fialkového oleja, ktorý máme vymacerovaný vopred v mandľovom oleji. Pretrepeme a nalejeme do vane. Relaxujeme. Potom sa zabalíme do deky. Takto môžete urobiť akýkoľvek kúpeľ z bylín. Ak používate éterické oleje, tak tam treba opatrnosť. Stačia 1-2 kv.

Taký maličký kvietok a dokáže zázraky. Aj sila jej vône vie odohnať bolesti. Treba ju len vyskúšať.

Zdroj:

DUGASOVÁ, Aurélia a Dionýz DUGAS. Babkine bylinky: sprievodca našimi liečivými rastlinami. Praha: Cesty, 2002. ISBN 80-7181-756-2.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ar%C3%B3moterapia

Mohlo by vás zaujímať

Vlasy

„Najlepším liekom pre človeka je človek.  Najvyšším stupňom lieku je láska.“                                     ...

28.10.2012
15056 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní