LAPACHO - Legendárny čaj Inkov

14337 zobrazení

Užívanie Lapacha odporúčajú aj renomovaní lekári svetových mien, ktorí spolu s radom chemikov zaradili Lapacho na popredné miesto medzi liečivými rastlinami našej planéty.

© Magazín BONSAJ A ČAJ Autori článku: RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková Bonsai centrum Nitra  Súčasná svetová medicína...
zdroj: google.com

© Magazín BONSAJ A ČAJ
Autori článku:
RNDr. Vladimír Ondejčík, RNDr. Alena Ondejčíková
Bonsai centrum Nitra

Súčasná svetová medicína čoraz viac obracia svoju pozornosť na bohatstvo tropických dažďových pralesov. V neprebernej spleti jedinečných rastlinných druhov a ich liečiteľského využitia pôvodnými obyvateľmi nachádza lieky na mnohé novodobé civilizačné ochorenia. K takýmto znovuobjaveným liečivým stromom patrí i legendárny strom Inkov Lapacho (lapačo). Podľa starých záznamov sa kôrou zo stromu Lapacho liečili i starí vládcovia Inkov dávno pred príchodom Španielov na územie Nového Sveta.

ČAJ LAPACHO V CENTRE POZORNOSTI

Lapacho (lapačo) obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre ochorení. I tých najvážnejších.

Výskumom oxidačno-redukčného potenciálu Lapacha sa zaoberal i slávny William Koch a prekvapivo už v roku 1864 E. Paterno a vedci Bayerových laboratórií izolovali a identifikovali účinnú látku lapachol. Práve táto zložka preukazuje vysokú biologickú aktivitu pri liečbe nádorov. Katalytická zmena lapacholu na betalapachon ešte zvyšuje účinok Lapacha. V roku 1896 S. C. Hooker určil chemickú štruktúru lapacholu a L. F. Fieser syntetizoval túto substanciu už v roku 1927. Už od týchto starých čias sa uskutočňoval i vedecký výskum zdravotných účinkov Lapacha a dnes už publikované výskumné práce o pôsobení výťažkov Lapacha na ľudský organizmus zapĺňajú celé knižnice. Len tá úctyhodná kôpka papierov s vedeckými a lekárskymi prácami o účinkoch Lapacha, ktorá mi leží na stole, by vydala na hrubú publikáciu.

STROM STARÝCH INKOV

Užívanie Lapacha odporúčajú aj renomovaní lekári svetových mien, ktorí spolu s radom chemikov zaradili Lapacho na popredné miesto medzi liečivými rastlinami našej planéty. Aj keď sa čaj z tohto jedinečného stromu dostal na trhy západnej Európy až v roku 1991, jeho liečivé vlastnosti poznali a využívali už starí Inkovia a dodnes ich potomkovia Indiáni z kmeňa Callawaya, žijúci vysoko v Andách, rovnako ako príslušníci kmeňov Quechua a Aymara. Práve oni označovali svoj božský strom ako Taheebo.

TIP: Objavte aj ďalšie poklady z prírody! Prečítajte si, ako môžete využiť Kotvičník zemný.

LAPACHO: STROM SILY A ENERGIE

Tajy – tak nazývali túto divotvornú drevinu domorodci z kmeňov Tupi-Guarani a Nambo. Tajy znamenalo "mať veľkú energiu a životnú silu". Fantastická liečivá drevina rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie a v teplých horských oblastiach Južnej Ameriky, najmä v Argentíne, Paraguaji a Bolívii.
Darí sa mu v zelených oblastiach bohatých na ozón, v čistom vzduchu bez znečistenia, smogu a exhalátov.

Lapacho rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie.

LAPACHO A VIKINGOVIA

Liečivé účinky Lapacha sa využívali aj mimo územia dažďových pralesov a vôbec mimo tropických oblastí. Juhoslovanský vedec Vojislav Todorovič zistil, že túto drevinu poznali a využívali aj Vikingovia a Rusi. Dokonca už v roku 1800 ruskí chemici vyrábali zubnú pastu s výťažkami Lapacha s preukázateľným efektom na prevenciu kazivosti chrupu.

NÁDHERNÉ KVETY

Jedná sa o veľmi zaujímavý a zároveň aj krásne kvitnúci strom. Tabebuia impetiginosa alebo Tabebuia avellanada dorastá do výšky 30 m, dožíva sa až 700 rokov a má nezvyčajne tvrdé drevo, ktoré už starí Inkovia používali na výrobu lukov. Poznali však aj nesmierne liečebné využitie vnútornej strany jeho kôry. Nazývali ho "Božský strom". Alebo jednoducho Červené lapacho vďaka jeho nádherným červenopurpurovým lievikovitým kvetom i červenohnedej kôre.

LIEČIVÝ KYSLÍK A KRV

Kambium tohto úžasného stromu viaže v sebe mnoho kyslíka, ktorý pomáha ničiť vírusy, baktérie, huby, plesne i prvoky, vyskytujúce sa v organizme človeka a zároveň podporuje aj tvorbu červených krviniek, pretože obsahuje veľa železa. Dobrá krvotvorba a transport kyslíka v organizme je jednou z podmienok nášho zdravia.

Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet, čím zvyšuje kapacitu krvi potrebnú na prenos kyslíka. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, ktoré dokáže tento strom odovzdať ľudskej krvi.

V BOJI PROTI RAKOVINE

Lapacho sa používa i pri liečbe cukrovky, pretože brzdí príjem glukózy v črevách človeka a zároveň podporuje využitie dlhých reťazcov uhľohydrátov a tukov v organizme, čím sa podieľa aj na redukcii telesnej hmotnosti a strate pocitu hladu.

Očisťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické metabolity, posilňuje organizmus, brzdí rast nádorov a pôsobí proti leukémii, pretože výrazne podporuje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni a považuje sa za stimulátora krvi. Vedecké výskumy vkladajú veľké nádeje do Lapacha práve pri liečbe rakoviny. U mnohých pacientov preukázalo schopnosť utlmiť rast nádorov.

LAPACHO JE SILNÝ ANTIOXIDANT

Lapacho je veľmi silným antioxidantom a zabraňuje tvorbe a výskytu voľných radikálov. Mierni bolesti hlavy, nervozitu a dokonca sa používa aj proti malárii.
Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na kožné problémy. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha regenerácii ciev i liečbe kŕčových žíl. Odporúčame pravidelne si prikladať teplé obklady z čaju Lapacho na postihnuté miesta, prípadne si dopriať liečivé kúpele.


Výborné výsledky sa dosahujú aj s pravidelným vyplachovaním ústnej dutiny týmto príjemným čajom. Znižuje sa tak škodlivý vplyv amalgámu na organizmus i nebezpečenstvo infekcie a paradentózy.

Lapacho znižuje škodlivý vplyv amalgámu na organizmus.

Jeden z vedcov, zaoberajúcich sa účinkami Lapacha, sa s obdivom vyjadril, že Lapacho lieči snáď úplne všetko.

STIMULUJE IMUNITU

Hlavným účinkom čaju Lapacho však zostáva jeho schopnosť prebudiť vlastný obranný systém k aktivite a zvýšiť tak imunitu tela, zlikvidovať rôzne nežiaduce parazity a pôvodcov infekčných ochorení a pomôcť v boji proti rakovine, cukrovke a znečistenému vnútornému prostrediu. Čaj je vhodný aj pre deti. Vedľajšie účinky dodnes neboli preukázané.

SPRÁVNA PRÍPRAVA ČAJU

Čaj Lapacho odporúčame piť v 4 až 6-týždňových liečebno-očistných kúrach. Dôležitá je správna príprava čaju. Pretože sa jedná o nastrúhanú kôru stromu, je dobré kopcovitú lyžičku čaju najprv povariť v 3 dl vody 5–10 minút a potom ešte asi 10–15 minút nechať lúhovať, aby prešli do roztoku všetky účinné látky. Pre terapeutické účely čaj pijeme teplý, najlepšie nesladený. Doprajeme si 3 šálky denne medzi jedlom.

Odporúčame: Lapacho Matto Grosso

Pre chuť a potešenie sa dajú z čaju Lapacho pripraviť aj veľmi zaujímavé recepty s pridaním medu, ovocia, napríklad posekaných sušených jabĺčok či pomarančovej kôry a šťavy alebo aj voňavých korenín.

Kúra sa môže po mesiaci zopakovať. Preventívne postačí jedna šálka denne alebo aspoň sem-tam podľa chuti.

čaj lapacho v konvičce

LAPACHO A CATUABA

Účinnosť čaju Lapacho sa zvýši zmiešaním s ďalšou čajovinou z amazonského pralesa. Nazýva sa Catuaba a je známym afrodiziakom a čajom, zvyšujúcim energiu a odstraňujúcim únavu. Nastrúhaná kôra Catuaby sa zmieša s kôrou Lapacha v pomere 1:1 a čaj sa pripravuje rovnako ako čisté Lapacho. Táto kombinácia je vhodná, pretože sa zvyšuje účinnosť oboch rastlín.

Chcete vyskúšať túto magickú zmes? Odporúčame čajík Lapacho Afrodita!

OBKLADY Z LAPACHA

Obklady z čaju Lapacho si pripravíme rovnakým spôsobom ako nálev, len na 3 dl vody použijeme 2 kopcovité lyžičky čaju, prípadne prikladáme aj vylúhovanú kôru, zabalenú v čistej gáze.

POZOR NA KOVY

Pozor, nepripravujete a neuchovávajte čaj v hliníkových a cínových nádobách. Vhodnejšie sú inertné materiály, ako sklo či kvalitná glazovaná keramika.

Mohlo by vás zaujímať

Stévia cukrová

Už v polovici XX. storočia vedeli vedci, že sladké zlúčeniny v jej listoch nie sú pre zdravie človeka škodlivé a môžu byť vhodnou...

25.1.2012
9964 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní