Mäta pieporná (Mentha piperita)

41692 zobrazení

Dnes vám priblížime bylinku, ktorú mnohí poznáme a vyhľadávame ju pre jej obsah mentolu, ktorý v tieto horúce dni príjemne chladí a znecitlivuje.

slovensky: Mäta pieporná, latinsky: Mentha piperita, česky: Máta peprná  V nasledujúcom článku sa dočítate:   	Pôvod mäty...
zdroj: google.com

slovensky: Mäta pieporná, latinsky: Mentha piperita, česky: Máta peprná

V nasledujúcom článku sa dočítate:

Voňavá mäta, bylina spomínaná už v gréckej mytológii

Pomenovanie mäty má pôvod v gréckej mytológii. Minta bola nymfa, do ktorej sa zaľúbil boh podsvetia Hádes. Keď sa o tom dozvedela jeho manželka, premenila Mintu na voňavú bylinu.

Mätu si mimoriadne obľúbili Arabi, nachádzame ju v mozaikových výzdobách ich palácov. Nosili ju pri sebe, aby odháňala muchy a hmyz, bola tiež symbolom priateľstva a lásky. Židia ju kládli na zem v synagógach, lebo ju považovali za posvätnú bylinu.

Pestovanie mäty je obľúbené na celom svete

V súčasnosti je jednou z najpoužívanejších pestovaných liečivých bylín. Pestuje sa vo veľkom prakticky na celom svete. U nás sa pestuje v záhradkách, vo veľkom na plantážach.

Je to trváca bylina. Z drevnatého podzemku vyrastá viac podzemných aj nadzemných poplazov a 30–100 cm vysoká, priama, v hornej tretine rozkonárená husto olistená, štvorhranná chlpatá stonka, často sfarbená do červenofialova. Listy sú krátkostopkaté, krížmo protistojné, vajcovito kopijovité, na líci tmavozelené, na rube svetlejšie, nepravidelne ostro pílkovité s výraznou žilnatinou. Čepeľ je žľaznato bodkovaná. Kvety sú súmerné, obojpohlavné, usporiadané do papraslenov, ktoré tvoria hrubé, často prerušované koncové klasy.

Voňavá mäta, bylina spomínaná už v gréckej mytológii

Kvety majú päťzubý dvojpyskovitý ryhovaný kalich so živicovými žliazkami, štvorcípu, lievikovitú, bledoružovú až bledofialovú korunu, 4 tyčinky a vrchný semenník s nápadne vyčnievajúcou dvojklannou bliznou. Stonka je na hranách riedko chlpatá a rub listov pri žilnatine alebo páperistý. Plodom je tvrdka. Semená nie sú dokonale vyvinuté, zle klíčia (rastlina je kríženec). Celá rastlina má nádych do fialova a silnú aromatickú vôňu. Kvitne od júna do septembra.

Ako na zber mäty?

Za suchého počasia sa zbiera list a vňať krátko pred úplným rozkvitnutím, najneskoršie keď je polovica kvetov už rozkvitnutá. Listy sa zbierajú postupne a vňať sa reže 2 až 3 razy do roka vo výške asi 10 cm od zeme (keď dorastie do výšky 25–35 cm). Rastliny napadnuté hrdzou sa nezbierajú.

Ako sušiť mätu?

Mäta sa suší rýchlo v tieni alebo pri teplote najviac 35 °C. Suchá droga sa pred balením nechá 6–12 hodín vydýchať.

Pestovanie mäty je obľúbené na celom svete

Mäta – účinky

Účinnou látkou v mäte je silica so zložkami, z ktorých je najvýznamnejší mentol (asi 50 %) a jeho estery, ktoré dodávajú silici osobitnú arómu. Ďalej obsahuje triesloviny, flavonoidy, horčiny, terpény, karotén a iné.

V medicíne sa využíva ako droga, silica a ako zložka silice – mentol, a to najmä pre ich upokojujúci a antiseptický účinok (mentol pôsobí tlmivo na zakončenia senzitívnych nervov a vyvoláva pocit chladu).

Aplikuje sa pri chorobách tráviacej sústavy, povzbudzuje vylučovanie tráviacich žliaz a najmä vylučovanie žlče. Zastavuje vracanie, uvoľňuje kŕče žalúdka, lieči koliky a choroby čriev, zlepšuje chuť do jedla, tíši bolesti pri žlčových kameňoch, odstraňuje plynatosť.

Vedeli ste, že na žalúdočné problémy môžete využiť aj inú bylinku, a to rozchodnicu ružovú? Zistite o nej viac v článku Rozchodnica ružová – Rhodiola rosea.

Tlmí aj bolesti nervového pôvodu, bolenie hlavy, migrénu, žalúdočnú nervozitu. Uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, zabraňuje zápalovým procesom a zastavuje preháňanie.

Zvonka sa aplikuje pri zápaloch ústnej dutiny, pri bolestiach zubov, pri reume, pri zápaloch kože, na inhalácie pri chorobách horných dýchacích ciest. Veľmi dobre sa uplatňuje ako prísada do bylinkových kúpeľov a inhalácií. Používa sa vo forme obkladu proti svrbiacim vyrážkam a zápalom kože. Zvyšuje telesnú kondíciu (spolu s rozmarínom), posilňuje celú nervovú sústavu. Silne povzbudzuje a posilňuje organizmus.

Recepty z mäty

Mätový čaj

Mätu môžeme piť dlhodobo ako súčasť čajových bylinných zmesí, ak ju však pijeme samotnú, treba kúru vždy po 10 dňoch na týždeň prerušiť.

V našich Bylinkárňach a na eshope si môžete mätu piepornú obstarať v podobe čajoviny, buď čistú Mätu piepornú – vňať alebo ju obsahujú rôzne čajoviny, ktoré sú u nás v ponuke napr. So šípkami a rumančekom, Dobrú noc, Detský čaj na dobrý spánok, Pečeňový, Prieduškový, Dračia sila so ženšenom, Štíhla línia, Dobré trávenie, Žlčníkový, Žalúdočný, Vetrový čaj.

Mäta pieporná - vňať 50g

Pri problémoch žalúdka, žlčníka, dýchacích ciest.

Čaj z mäty

Mätu si môžete zaobstarať v podobe sirupčekov – kláštornej officíny – Jesenná zmes, Mäta pieporná. Taktiež v podobe silice do aromalámp a taktiež ju obsahuje masážny telový olej Deväť kvetov na unavený a boľavý chrbát.

Je súčasťou aj výbornej bylinnej zmesi v tinktúre z gemmoterapie ľubovník – šalvia – mäta – medovka. Táto zmes pod kódom T41 má veľmi dobré ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.

Ľubovník - šalvia - mäta - medovka 50ml, T41 - tinktúra z bylín

Ak potrebujete silné ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.

TIP: Medovka a mäta sú skvelá voľba, keď si chcete pripraviť chutný čaj. Navzájom sa totiž veľmi dobre dopĺňajú.

Na záver vám ponúkame dva receptíky, v ktorých môžete mätu využiť:

Nealkoholické mätové mojito

Na osvieženie v terajších horúcich dňoch si môžete pripraviť nealkoholické mojito, kde potrebujete limetky, hnedý cukor podľa chuti, čerstvé mätové lístky, ľadovú drvinu a sódu.

Nealkoholické mojito

Do vyššieho pohára vložíte na štvrtiny nakrájaný limet, pridáte cukor a mätové listy. Roztlačíte dreveným tĺčikom, aby limet a mätové listy pustili šťavu. Pre silnejšie osvieženie môžete dodať šťavu z Bio citrónov. Doplníte ľadovou drvinou a podľa potreby doplna dolejete sódu alebo minerálkou.

Veľmi príjemne vás tento nápoj ochladí a dodá vám energiu do vášho organizmu.

Samozrejme mojito si môžete dochutiť aj iným ovocím, napríklad výborné sú jahody, kde pridáte čerstvé jahôdky a jahodový džús.

Ďalší recept vám ponúkame na čajovú zmes, ktorá rieši slabosť zažívacích orgánov.

Čaj z mäty na zažívanie

Budete potrebovať:

  • vňať mäty 5 dielov
  • vňať vachty 5 dielov
  • vňať benediktu 4 diely
  • koreň puškvorca 4 diely
  • vňať medovky 4 diely
  • vňať repíka 3 diely
  • kvety rumančeka 3 diely

Dve lyžice zmesi zalejete ½ litrom vriacej vody a necháte 15 minút prikryté vylúhovať. Precedíte a pijete 3-krát denne po tretine množstva, 2025 minút pred jedlom.

Dúfame, že sme vás dostatočne článočkom inšpirovali a že siahnete po mäte, ktorá vás v lete príjemne osvieži a v zime zase upokojí váš organizmus. Takže si urobte dostatočné zásoby tejto bylinky na dlhé zimné dni.

Paracelsus povedal krátky výrok, na ktorý by sme nemali zabúdať:

„Najvyšším základom lieku je ale láska."

Mgr.Dagmar Machničová a Ing Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Použitá literatúra:

Marta Velgosová, Štefan Velgos- Naše liečivé rastliny, Aurélia Dugasová, Dionýz Dugas - Babkine bylinky, Dionýz Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Mohlo by vás zaujímať

Zdravie v auguste

V tomto období je namáhaný termoregulačný systém organizmu, ktorý zodpovedá za telesné teplo. Začiatok mesiaca sprevádzajú problémy s...

4.8.2010
4716 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní