Plesne – naši priatelia, ale aj nepriatelia

7168 zobrazení

Tento rok je najmä v nížinách nepríjemná sychravá zima a s ňou prichádzajú aj „ nepriateľské" ochorenia. Taktiež jar ktorá už onedlho začne klopať na dvere prináša so sebou tieto problémy.

V tomto období sa vyskytujú u mnohých z nás opakované problémy s nachladnutím, dýchaním, prieduškami, prípadne sa prejavujú i alergické...
zdroj: google.com

V tomto období sa vyskytujú u mnohých z nás opakované problémy s nachladnutím, dýchaním, prieduškami, prípadne sa prejavujú i alergické reakcie. Kašlete, ste unavení, máte podráždené oči, sliznice krku, bolí vás hlava, býva vám zle od žalúdka, máte podráždenú kožu. Neviete si poradiť s neustálymi zdravotnými ťažkosťami.

V tomto prípade je potrebné hľadať skutočnú príčinu vzniku problémov.

Môže sa stať, že spúšťačom všetkých uvedených ťažkostí sú plesne. Prichádzajú do našich domovov spoločne s vlhkosťou. Pôsobia na náš organizmus skryto a hlavne zákerne. Vôbec ich nemusíte zbadať, môže sa stať, že sa prejavia až po dlhšom čase, niekedy dokonca až po rokoch.

Pleseň je druh huby, ktorá sa tvorí na vlhkých miestach. Jej reprodukčnou formou sú tzv. spóry, ktoré môžeme prirovnať k semenám rastlín. Sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom, ich rast podporuje jednoznačne vlhkosť.

Sú súčasťou životného prostredia, vyskytujú sa v každom jedle. Mnohé z nich nemôžeme zničiť ani varom, ani schladením na mínus 270 stupňov Celzia.

Mnohí veľmi dobre vieme, aj keď si to neuvedomujeme, že existujú aj plesne, ktoré sú pre ľudí užitočné. Alexander Fleming napríklad objavil v chlebe penicilín, ktorý bol a je prospešným pre celý svet a pomohol už zachrániť milióny životov. Alebo čo takto ušľachtilé modré plesne v syroch alebo biele na ich povrchu, ktoré mnohí z nás milujú. Kto by nepoznal Nivu, Camembert, Gorgonzolu, Brie, Chedar a ďalšie syry s týmito ušľachtilými plesňami. Bez ušľachtilých plesní ktoré napadnú vinič, by nebolo skvelé Tokajské víno, ktoré už Mária Terézia v malom množstve užívala ako liek a predpisovali jej ho osobní lekári.

Plesne existovali už veľmi dávno. Stretávali sa s nimi aj naši predkovia. Ľudia sa v minulosti plesní nebáli tak, ako dnes. Niekedy, keď sme boli, my starší, malými deťmi, nám rodičia, prípadne starí rodičia pokojne obkrájali plesnivé jablko a bez strachu sme ho zjedli. Z kompótov, prípadne džemov nám pozbierali pleseň, ktorá sa vytvorila na povrchu a aj napriek tomu, že v dnešnej dobe vieme, že celým jablkom aj kompótom prerastá, v minulosti sa ľuďom, ktorí ju konzumovali, nič nestalo. Dožívali sa bez zdravotných problémov pokojne vysokého veku.

Pleseň v potravinách nebola nebezpečná, bola skôr pre mnohých z nás stelesnením odporu. Konzumovali sme úplne iné - čisté potraviny, ako dnes. V súčasnosti je na pleseň v potravinách úplne iný pohľad. V dnešnej dobe nekonzumujeme žiadne jedlo, pokiaľ sme zistili, že sa na ňom objavila pleseň. Vieme, že k najjedovatejším patria plesne na chlebe, v obilných a údených výrobkoch, na zemiakoch...

Existuje niekoľko desiatok tisíc druhov plesní, ktoré sa vyskytujú v rôznych prostrediach. Okolo 430 z nich sa špecializuje len na organizmus človeka. V jeho tele sa nielen vyskytujú, ale i rozmnožujú.

Je dôležité však vedieť, že nemôžu ohroziť náš organizmus, pokiaľ sa nejedná o tie, ktoré sa špecializujú výlučne na človeka. Nebezpečné pre nás sú tie, ktoré pochádzajú z trópov, „prichádzajú" k nám prostredníctvom lodí. Obsahujú ich rôzne potraviny, orechy ,kakao, citrusové plody a pod.

Nebezpečné sú tie, ktoré sa usídlili v našom tele. Sú schopné prerásť orgány, prípadne oslabiť ich funkciu. Ženy veľmi dobre poznajú problémy, ktoré u nich spôsobujú plesne na vaginálnej sliznici - mykózy. Tieto sú veľmi ťažko liečiteľné západnou medicínou.

Stále častejšie sa stretávame v praxi so spoluprácou s gynekológmi, ktorí sa zaoberajú aj alternatívnou liečbou a majú veľmi dobré výsledky pri liečbe mykóz - s gemmoterapiou - výťažkami z bylín a púčikov rastlín. Účinným bojovníkom pri mykózach je topoľ, plamienka, cesnak, dub, nechtík. Správnou kombináciou týchto tinktúr môžeme dosiahnuť neuveriteľné zázraky. Produkty z gemmoterapie sú k dispozícii na našej stránke www.zdravysvet.sk.

Taktiež tu prevádzkujeme poradňu, ktorú vedie pani Mgr. Podhorná, ktorá sa zaoberá gemmoterapiou dlhé roky s vynikajúcimi výsledkami.

Teší nás, že v dnešnej dobe stále viac ľudí začína skúmať skutočné príčiny vzniku svojich zdravotných problémov. Chápu, že nasadením správnej liečby možno dosiahnuť veľmi dobré výsledky.

„Bojovníkom" proti plesniam je jednoznačne náš imunitný systém.

Ten plesňové výtrusy rozozná a snaží sa ich zbaviť, napr. kašľaním, kýchaním, dýchacími problémami, ktoré často pripomínajú astmatické záchvaty. Ak máme oslabenú imunitu, nie sme schopní tieto nebezpečné látky zlikvidovať. V tomto prípade sa nám dostávajú do pľúc, kde sa usádzajú, začnú bujnieť a spôsobujú prudké a silné zápaly.

V domácnostiach sú priateľmi plesní kuchyne, kúpeľne, vyskytujú sa na stenách za nábytkom, pri okenných rámoch, umývačkách riadu, na miestach, kde nie sú dobre viditeľné.

Často si ani neuvedomujeme, čo všetko môže byť spúšťačom plesní v našom okolí. Môže to byť veľké množstvo rastlín v byte, sušenie bielizne v obývateľných priestoroch, akváriá, varenie bez výkonných digestorov.

Pri prevencii plesní je dôležité pravidelné vetranie, taktiež v zime

Dobrou pomôckou pri meraní vlhkosti v našich miestnostiach sú vlhkomery, ktoré nám pomáhajú udržiavať primeranú vlhkosť vzduchu v priestoroch, kde sa najviac pohybujeme. Udržujte vlhkosť vzduchu u Vás doma v rozmedzí 40 až 60%. Pri vlhkosti nad 60 % dochádza k ideálnym podmienkam na rast plesní a pri vlhkosti nad 80% dochádza k dramatickému bujneniu plesní. Existujú napríklad elektrické odvlhčovače vzduchu, ktoré môžeme využiť v kúpeľniach, prípadne v miestnostiach, kde je vysoká vlhkosť. 
Snažme sa vlhkosť skutočne nepodceniť, pretože sa môže obrátiť proti nám.

Výskyt plesní je možné eliminovať pomocou špeciálnych dezinfekčných prípravkov. Odstránime ich jednoducho postriekaním postihnutých miest, je nutné nechať prostriedok niekoľko minút pôsobiť a potom vlhkou utierkou zotrieť. Veľkou chybou je odstraňovanie plesní nasucho, zotieraním prachovkami, v tomto prípade by sme mohli výtrusy rozniesť po celom našom okolí.

Tip: Ak aj napriek odstráneniu pomocou dezinfekčných prípravkov sa pleseň neustále vracia, je potrebné postihnuté miesto znovu natrieť špeciálnymi prípravkami proti plesniam. Pozrite si návod ako odstrániť plesne na stenách.

Upozornila by som však na to, že ľudia v dnešnej dobe začínajú žiť príliš sterilne. Objavili v reklamách vysávače, antiseptické prostriedky, chemikálie, ktoré podľa nich dezinfikujú úplne všetko. Určite ste zaznamenali varovania odborníkov, že vzrastajúca sterilita prostredia je príčinou mnohých ochorení. Náš imunitný systém začína byť nefunkčný. Preto by som bola reálna aj pri našom domácom upratovaní.

Všetkého veľa škodí

Pousilujme sa vzdelávať aj v oblasti zdravia, pretože je veľmi dôležité v dnešnej dobe starať sa o naše telo, a to najmä prevenciou pred ochoreniami. Myslím si, že sa jej venujeme veľmi málo. Do našich bylinkární prichádza prevažná časť ľudí, ktorí už majú zdravotné problémy a veľmi málo ľudí, ktorí sa zaoberajú prevenciou pred chorobami. A v tomto by sme sa mali všetci zlepšiť.

Starať sa o seba, aby sme mohli prežiť svoj život s čo najmenšími zdravotnými ťažkosťami.

Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk - všetko pre Váš zdravý život

Mohlo by vás zaujímať

Môže to byť Lymská borelióza

Keď sa pozrieme do histórie Lymská borelióza bola ako samostatná choroba identifikovaná až v roku 1975. Jej pôvodcu, baktériu borélie...

19.1.2017
36470 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní