Existujú spôsoby, ako urýchliť rast vlasov?

37580 zobrazení

Hustota vlasov, lámavosť alebo vypadávanie, ich dĺžka, farba, kvalita a celkový vzhľad našej "koruny krásy" prezrádza viac, akoby sme si na prvý pohľad možno mohli myslieť. Vlasy už v dávnych časoch predstavovali symboliku slobody a dodnes stelesňujú mieru našej kreativity a individuality, ktorú prezentujeme voči okolitému svetu.

Čo sa v tomto článku dozviete?  > Tri fázy rastu vlasov > Ako rýchlo rastú vlasy a ako dlho trvá, než nám narastú po pás? > Návod na rast...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku dozviete?

> Tri fázy rastu vlasov
> Ako rýchlo rastú vlasy a ako dlho trvá, než nám narastú po pás?
> Návod na rast vlasov: zdravý životný štýl
Rast vlasov za mesiac
Ako podporiť rast vlasov? 
> Vitamíny na rast vlasov
> Bylinky na rast vlasov
> Vypadávanie vlasov
Ako urýchliť rast vlasov doma?

Či už máte vlasy rovné, kučeravé alebo vlnité, vedzte, že všetky sú jedinečné. Čím to, ale je? Stočené alebo rovné vlasové folikuly udávajú vzhľad každého vlasu, a to po celý život. Tvar každého vlasového folikulu je daný a určený už počas embryonálneho vývoja.

Rýchlosť rastu vlasov, definuje hneď niekoľko základných faktorov:

  • vek,
  • etnický pôvod,
  • životný štýl a duševné zdravie,
  • hormóny,
  • genetika.

Ak vás trápi naozaj pomalý rast vlasov, tento problém môže byť zapríčinený aj jedným z vyššie uvedených faktorov. Pýtate sa, ako urýchliť rast vlasov a či je to vôbec dosiahnuteľné? Dnešný článok venujeme práve tejto komplexnej téme. Pokusíme sa zodpovedať najčastejšie otázky a poskytnúť naše know-how, ako urýchliť rast vlasov doma.

Okrem základných informácií, akými sú v úvode - fázy rastu vlasov, ako rýchlo rastú vlasy  a obnova vlasov, s ktorými je dobré sa na začiatok oboznámiť, doplníme článok o jednoduchý návod na rast vlasov a predstavíme aj bylinky a potraviny na rast vlasov, ktoré tiež stoja za zmienku!

Hustota vlasov

 

Tri fázy rastu vlasov

1. Rastová fáza (anagénna fáza)

  • V tejto fáze vzniká delením buniek nový vlas, tento proces trvá 2 - 6 rokov. 

2. Prechodná fáza (katagénna fáza)

  • V katagénnej fáze vlas prestane aktívne rásť, uvoľňuje sa z vlasového korienka a následne oslabuje.

3. Pokojová fáza (telogénna fáza)

  • Počas pokojovej fázy, starý vlas vypadne, folikul sa obnoví a opäť začína delenie buniek.

Ako rýchlo rastú vlasy a ako dlho trvá, než nám narastú po pás?

Dĺžka života jedného vlasu trvá v priemere 2 až 6 rokov. Spolu s nechtami je to jediná časť tela, ktorá rastie počas celého života. Ale tak, ako ľudský organizmus aj vlasový cyklus je najaktívnejší v mladom veku.

Dá sa povedať, že rýchlosť rastu vlasov je najviac badateľná do 30-tich rokov nášho života. Potom sa rastový proces ustáli, v niektorých prípadoch sa celkom zastaví a vplyvom ďalších faktorov môže v neskoršom veku dokonca nastať alopécia

Ako sme už uviedli vyššie v článku, to, ako rýchlo rastú vlasy práve Vám je podmienené niekoľkými faktormi, ktoré figurujú vo vašom každodennom živote. 

Ak chcete mať vlasy dlhé po pás je dôležité dbať na optimálnu starostlivosť. Vlasy udržíte dlhšie zdravé ak sa im dostane dobrá starostlivosť a výživa zvonka i zvnútra. 

Dbajte, teda v zásade na:

  • dostatok živín v strave,
  • hydratácia,
  • pravidelný pohyb,
  • kvalitná vlasová kozmetika,
  • olejové vlasové masáže.

 

Očarujúce dlhé a krásne vlasy - pomôže vám ricínový olej!

 

Rast vlasov za mesiac

Priemerný rast vlasov za mesiac je 1 až 1,5 cm, čiže 12-15 cm za rok. Ženám od prírody rastú vlasy oveľa rýchlejšie než mužom. Netreba zabúdať, že ročné obdobia majú takisto vplyv na rýchlosť rastu vlasov. Teraz už približne viete, koľko narastú vlasy za mesiac, ale, ako aktívne podporiť ich rast a obmedziť vypadávanie?

Infografika: Ako rýchlo rastú vlasy?

 

Ako podporiť rast vlasov? 

Vyvážená strava a kombinácia živín je nevyhnutná. Odporúčame konzumovať veľa ovocia, zeleniny, bielkovín, celozrnných obilnín. Ďalej potraviny s bohatým obsahom biotínu, ako sú orechy, hnedá ryža a ovos.

Prioritou by mali byť zdravé tuky ako olivový olej, avokádo, zabezpečujúce prísun vitamínu E, ktorý má blahodárne účinky na vlasovú pokožku, a teda i na samotný rast vlasov. Rovnako dôležité sú esenciálne mastné kyseliny, ktoré nájdete vo vlašských orechoch a rybách. Toto sú jednoznačne najlepšie potraviny na rast vlasov!

Ako podporiť rast vlasov?

 

Bez vitamínov to nepôjde!

Pre rast vlasov je nevyhnutné železo a tiež vitamín B. Lepšiemu vstrebávaniu železa pomáha prísun vitamínu C, teda citrusové ovocie – citróny, pomaranče, grepy a kiwi

Vitamín C je tiež potrebný pre vývoj kolagénu, ktorý je pre silu a zdravý rast vlasov nevyhnutný. ÁNO, pre krásne vlasy je potrebné jesť veľa ovocia a najmä zeleniny. No, dodávať do tela vitamíny je dôležité nielen v správnych množstvách a dávkach, ale aj v správnej forme. 

Pokiaľ nepokryjete dennú dávku vitamínov v pestrej strave, odporúčame siahnuť po kvalitných suplementoch, tie zabezpečia optimálny príjem vitamínov a minerálov a udržia vaše telo i vlasy v najlepšej kondícií.

Lipozomálne prírodné železo

Prírodné železo s vitamínmi C+B9+B12

Lipozomálny vitamín mega B-komplex forte

Lipozomálny vitamín B komplex forte s vysokou vstrebateľnosťou

Lipozomálny vitamín C 1000 mg

Vysokovstrebateľná forma vitamínu C

Čítajte, prečo sa oplatí dať prednosť lipozomálnym vitamínom, tomu nebudete veriť!

Bylinky na rast vlasov

Ak sa snažíte vypestovať či znovu obnoviť zničené vlasy alebo ich chcete jednoducho len vylepšiť, vyskúšajte niektoré z nasledujúcich prírodných pomocníkov. Preukázané benefity určitých rastlín môžu pomôcť nielen stimulovať rast, ale aj účinne regenerovať a obnoviť vlasové tkanivá.

Obnova vlasov, najúčinnejšie rastlinné procedúry:

Aloe vera - Čistý gél z aloe vera a jeho blahodárne účinky na pokožku sú pomerne známe. Rovnako efektívne pôsobí na pokožku hlavy. Upokojuje, znižuje výskyt lupín, účinne odblokuje vlasové folikuly a zabraňuje nadbytočnému vypadávaniu vlasov. Ak nemáte prístup priamo k rastline, čistý gél z aloe vera môžete nahradiť prírodnou kozmetikou s jeho výťažkami.

Aloe Vera

 

Ženšen -  Predpokladá sa, že jeho aktívne zložky sú zodpovedné za pozitívny vplyv na vlasy. V prípade, že potrebujete podporiť rast vlasov výborný je ženšen, ktorého aktívne zložky stimulujú vlasové folikuly. 

Rozmarín - Rozmarínový olej je jedným z prvých esenciálnych olejov, ktoré si ľudia zvolia na podporu rastu vlasov a zníženie ich vypadávania. Rozmarín stimuluje nový rast vlasov a možno ho použiť i na liečbu androgénnej alopécie. Denne si môžete pár kvapiek pridať do obľúbeného šampónu a balzámu.

Je tu jeseň a s ňou vypadávanie vlasov...

Netreba zabúdať, že ročné obdobia majú takisto vplyv na rýchlosť rastu vlasov. Zatiaľ, čo na jeseň vypadávajú vo väčšom množstve, na jar sa vlasové folikuly zobúdzajú spolu s prírodou a rast vlasov je rýchlejší. 

Rovnako stres, správna výživa či choroby ovplyvňujú nielen rýchlosť rastu, ale aj ich kvalitu, hustotu, lesk a lámavosť. Veľkým pomocníkom  v problematike vypadávania vlasov je gemmoterapia (liečenie pomocou tinktúr), z ktorej sa dajú zostaviť kúry proti vypadávaniu vlasov, na zlepšenie kvality vlasov i vlasovej pokožky. 

Pani Mgr. Jarmila Podhorná zostavila špeciálnu kúru – K37, ktorú odskúšalo s úspechom mnoho ľudí s touto problematikou. Obsahuje kapucínku T21, plamienku zamatovohlúbikovú T35, zmes čiernu ríbezľu-borovicu - vinič P9 a samozrejme dá sa doplniť ďalšími bylinkami, ktoré riešia problémy, ktorých sa potrebujete zbaviť.

Vypadávanie vlasov - prírodná liečba

S vypadávaním vlasov sú spojené vnútorné orgány, ako napr. pečeň, s pokožkou vlasov zase obličky. Tieto orgány sa dajú vždy podporiť nasadením výluhov z púčikov rastlín alebo z dospelých byliniek. 

Na vlasovú pokožku je vynikajúci výluh z lopúcha, ktorý si môžete vtierať do vlasovej pokožky. 

  • výrazne zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky vo vlasoch,
  • posilňuje a bráni vypadávaniu vlasov, 
  • odstraňuje zároveň potenie v podpazuší, 
  • rieši zmeny na pokožke a veľmi dobre hojí akné

Dôležité je však predovšetkým pochopiť príčinu, prečo k problému vypadávania vlasov u vás dochádza až potom ste schopný nasadiť adekvátnu liečbu.

Ako urýchliť rast vlasov doma? 

Azda najlepší domáci recept, ako na rýchlejší rast vlasov doma, je masáž hlavy. Vedeli ste, že masáž pokožky hlavy môže pomôcť rozšíriť krvné cievy pod kožou a tým podporiť rast vlasov? Rovnako, ako je masáž výborná na uvoľnenie a regeneráciu pre naše telo, inak tomu nie je ani s pokožkou hlavy.

Na základe malej štúdie z roku 2016 vedci dospeli k záveru, že pravidelná masáž pokožky hlavy môžu viesť k hustejším a dlhším vlasom.

Existuje niekoľko spôsobov, ako masírovať pokožku hlavy, pre lepšiu stimuláciu rastu vlasov.

  • Tradičná masáž hlavy
    Končekmi prstov oboch rúk prenášajte na pokožku hlavy mierny až stredný tlak. Pohybujte prsty krúživými pohybmi po celej ploche hlavy. Pokúste sa implementovať do dňa takúto masáž najmenej na 10 minút.
  • Masáž s pridaním esenciálnych olejov
    Pre väčší pôžitok z masáže odporúčame pridať obľúbený esenciálny olej. Štúdie na zvieratách preukázali, že oleje z dôveryhodného zdroja levandule a mäty piepornej môžu pomôcť podporiť rast vlasov.

    Vyskúšajte tento domáci recept na rast vlasov:
    • Zmiešajte 1 až 2 kvapky levanduľového alebo mätového oleja s 1 polievkovou lyžicou kokosového oleja. 
    • Aplikujte priamo na pokožku hlavy a potom končekmi prstov jemne zapracujte olej do pokožky hlavy.

TIP: Môžete si tiež dopriať masáž pokožky hlavy od licencovaného masážneho terapeuta. Cena sa bude líšiť v závislosti od dĺžky masáže.

Masáž pokožky hlavy

Veríme, že otázku, ako na rast vlasov, sa nám podarilo úspešne zodpovedať a určite vyskúšate niektorý z našich tipov! :)

Krásne vlasy želá za redakciu www.zdravysvet.sk Lenka Jančulová.

Autor fotky: Garon Piceli, BurstDaria Shevtsova, Cottonbro na Pexels

Mohlo by vás zaujímať

Galgant

„Kto má bolesti a slabosť srdca, nech užije včas dosť galgantu a bude mu lepšie"                                        ...

27.4.2010
14138 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní