Výber liečivý bylín na respiračné choroby podľa náuky o analógiach.

17438 zobrazení

V bylinkárskej praxi sa často stretávame s jednoduchým výberom byliniek podľa choroby. Ľudia prídu do lekárne a pýtajú si nejakú bylinku na ukľudnenie. Potom si varia týždeň levanduľový čaj a aby sa predišlo jednostrannosti a na druhý týždeň si varia zas čaj z valeriány. Pri obličkových chorobách je osvedčená zlatobyľ a tá sa prestrieda s brezovým listom a tak môžeme pokračovať ďalej a ďalej.

 Určite máte skúsenosť, že osvedčená liečivka naozaj účinne zabrala jednému človeku, zatiaľ čo druhému pomohla len nepatrne. Často...
zdroj: google.com

Určite máte skúsenosť, že osvedčená liečivka naozaj účinne zabrala jednému človeku, zatiaľ čo druhému pomohla len nepatrne. Často už aj forma v ktorej je bylinka podávaná rozhodne o úspechu liečby. Zemné znamenia (Býk, Panna, Kozorožec) a vodné znamenia (Rak, Škorpión a Ryby) lepšie reagujú na čajovú formu, pri znameniach ohnivých a vzdušných sa spravidla lepšie výsledky liečby dosiahnu tinktúrami. Je to značne hrubé delenie, otestujme si na sebe aká forma podávania liečiviek je pre nás účinnejšia.

Pri výbere správnej byliny môžeme ísť oveľa ďalej. Môžeme hľadať spoločné znaky medzi liečivou bylinou a pacientom. Túto zaujímavú a mimoriadne účinnú metódu popisuje náuka o analógiach. Na pár príkladoch si ju priblížime. 

Bylinky na liečenie ochorení dýchacích ciest

Dúška tymiánová - je nežná bylinky s podmanivou vôňou. Vyberáme ju pri úmornom kašli a silnom zahlienení vo forme čajoviny, tinktúry alebo i sirupu. Dúšku tymiánovú môžeme použiť sólo, alebo v zmesi bylín. Výborne sa dopĺňa s vňaťou pamajoránu. Rast tejto bylinky naznačuje, pre ktorý typ ľudí je vhodná. Na tejto nežnej bylinke je nápadná jej tvrdá byľ, ktorá rýchlo drevnatie. Analogicky je táto bylinka vhodná pre málo pružných ľudí, ktorý úzkostlivo dbajú na vonkajšie formy. Ich kŕčovitosť sa prenáša aj na dýchanie, ktoré sa stáva povrchné. Málo vetrané pľúca a priedušky majú väčší sklon k zahlieňovaniu. 

Skorocel kopijovitý - má suchú a chladnú kvalitu. Hodí sa tam, kde treba vysušovať a chladiť napr. pri zápale priedušiek, pri vykašliavaní hnisavého hlienu, ako súčasť zmesi pre liečenie zápalu pľúc... Starí Gréci volali túto bylinku „ Heptapleuros" t.j. sedemrebrový. Skutočne má sedem rebier. Týchto sedem rebier skorocelu poukazuje na určitú zovretosť, zovretú formu. A skutočne aj pomáha práve ľuďom, ktorí sa cítia nejakým spôsobom zovretí, uväznení, zajatí. To zovretie môže byť z nedostatku dôvery svojich blízkych, z nedostatku sebadôvery ap. Takýto duševný stav zviera aj pľúca a priedušky, preto sa netreba diviť, že sa v týchto orgánoch vytvorí časom zahnisaný hlien. Skorocel svojimi účinkami ovplyvňuje aj psychiku a hodí sa tam, kde zovretie a následné dýchacie ťažkosti sú dôsledkom nervozity - napr. astmatický kašeľ.

Šalvia lekárska. Najbežnejšie využitie tejto bylinky je vo forme kloktadla pri zápaloch v krku a ústnej dutine. Ak do šálky nálevu pridáme ešte lyžičku šalviovej tinktúry, účinnosť kloktadla sa značne zvýši, lebo niektoré protizápalové látky zo šalvie nie sú vo vode rozpustné. Liečivé účinky šalvie využijeme aj na povzbudenie trávenia a krvného obehu, pri kožných chorobách, znižuje tvorbu materského mlieka, šalvia odhlieňuje a čistí črevá a dýchacie orgány. Táto bylinka sa hodí pre ľudí ktorý sa snažia produktívne využiť každú minútku svojho času, lenže vplyvom neutriedených myšlienok sa im akosi stratí cieľ ich snaženia a myseľ sa zaplní množstvom zbytočností. Wei-Wu-Wei je výrok taoistického mudrca Lao-c. Voľne preložené: „Nečinnosťou - byť činný". V tomto tajomne znejúcom výroku je udelená rada „šalviovému" typu človeka. Naučiť sa, že čistenie a cibrenie myšlienok je minimálne tak dôležité, ako samotná následná práca.

Zádušník brečtanovitý je výborným liekom na prieduškovú astmu - záduch (odtiaľ aj jeho názov). Jeho liečivé účinky využijeme aj pri ďalších dýchacích ochoreniach spojených so zahlienením, pri močových kameňoch ap. V starej lekárskej latine sa mu hovorilo „Herba hederrae terrae" - vňať zemného brečtanu. Výstižné pomenovanie. Jeho dlhé plazivé výhonky sa pokúšajú bez úspechu odpútať od zeme a dostať sa na výslnie, ale ako by mu dochádzala sila. A presne pre takéto ľudské typy sa hodí. „Zádušníkový typ" sa márne snaží presadiť, je to človek bez „šťavy" a bez rozmachu. A to nielen na duševnej rovine, ale i na úrovni fyzickej. Táto ochabnutosť spôsobuje mimo iného i ochabnutosť čriev, ich následne zahlienenie a v konečnom dôsledku sa to zas prejaví na dýchaní (hrubé črevo je párový orgán pľúc, oslabenie jedného orgánu sa prejaví aj na činnosti druhého orgánu). Z tejto analógie vidíme, že pri naoko rovnakých telesných symptómoch (v tomto prípade zahlienenie a ťažkosti s dýchaním), nie je úplne jedno akú bylinku použijeme. Zatiaľ čo „šalviový typ" potrebuje čistiť telo a myseľ aby v chaose, v mnohosti a rýchlosti nezišiel z cesty k svojmu cieľu, „zádušníkový typ" potrebuje prečisťovať, aby vôbec nabral nejakú energiu na cestu.

Oman pravý. V bylinkárstve sa používa koreň tejto rastliny. Lieči astmu, suchý kašeľ, čistí žlčník i obličky, urýchľuje látkovú premenu. Koreň je omamne voňavý, trochu pripomína vôňu kadidla. Tým je akoby predurčený pre ľudí, ktorý vysoko vyzdvihujú duševnú činnosť pred fyzickými aktivitami a v ich živote nastáva nerovnováha z tohto dôvodu. Bažia po nových poznatkoch, neúnavne zbierajú nové informácie ale ťažšie ich uplatňujú v bežnom živote. Tieto „omanové typy" sú spravidla manuálne nie príliš zruční ľudia. Pretlak toho duševného nad fyzickým ich dusí. Podľa učenia čínskej medicíny cez pľúca prijímame vesmírnu čchi a tá sa spája s druhou čchi z potravy zo sleziny. Obe energie sa spájajú a vyživujú všetky telesné a duševné procesy. Pľúca teda slúžia ako určitý transformátor kozmickej energie. Jednostranné uprednostňovanie duševných aktivít nad fyzickými spôsobuje pľúcam stav na pokraji kolapsu. Táto nerovnováha môže prerásť až do astmatických záchvatov. A tu prichádza voňavý oman na pomoc. Už v stredoveku bolo známe „víno svätého Pavla" ako účinný liek proti suchému, dráždivému kašľu a astmatickým záchvatom. Nieje to nič iné ako biely vinný odvar z omanového koreňa.

Fenikel obecný. Čaj z rozmačkaného semena feniklu znižuje nadúvanie a prenesene tak ovplyvňuje aj kvalitu dýchania. Spojitosť hrubého čreva s dýchaním sme si už niekoľko krát spomínali. Fenikel zvlášť dobre pôsobí na dusivý kašeľ. Matthioli radí fenikel k „ohrievajúcim" bylinám. Hodí sa pre ľudí vystaveným jak skutočnému chladu, tak chladu citovému. Detská astma sa často prejavý pri citovom chlade rodičov. Nemusí sa jednať o akt nelásky, skôr sa jedná o absenciu citov. Rodičia nemnedávajú svoju lásku dostatočne najavo a vo výchove prevláda skôr ráznosť a dôslednosť. Feniklový čaj spolu s uvedomením si chyby a zmenou prístupu rýchlo lieči túto „ťažko liečiteľnú" chorobu.

Vladimír Jakubec www.zdravysvet.sk 

Mohlo by vás zaujímať

Viete že nám škodí nielen hluk ale aj vibrácie?(keď sa rozum zmení na biele oblaky)

Akonáhle však prepuknú nevyvážené vibrácie, či už v pluse, alebo mínuse, alebo lepšie povedané v charaktere jin alebo jang, cítime sa...

22.3.2009
5218 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní