Zdravie v novembri

4481 zobrazení

Najohrozenejším orgánom novembra sú pľúca. Musia sa prispôsobiť teplotným zmenám, ktoré sú v novembri veľmi citeľné.

Pľúca si musia privyknúť na ostrý, chladný vzduch, prvé mrazy a zvýšenú vlhkosť. Preto býva neskorá jeseň obdobím prechladnutí,...
zdroj: google.com

Pľúca si musia privyknúť na ostrý, chladný vzduch, prvé mrazy a zvýšenú vlhkosť. Preto býva neskorá jeseň obdobím prechladnutí, chrípkových epidémii, dýchacích ťažkosti. Dôležitá je prevencia. Oslabená činnosť pľúc sa dosť ťažko diagnostikuje. Často prvé symptómy prehliadneme a keď nastanú skutočné zdravotné ťažkosti, situácia býva často dosť vážna.

Tradičná čínska medicína popisuje dosť telesných a mentálnych prejavov, ktoré poukazujú na oslabenú činnosť pľúc. Na telesnej úrovni sa oslabenie prejavuje dýchacími ťažkosťami hlavne medzi 3. - 5.hodinou rannou.

Ďalej sa objavujú ľahké bolesti v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice. Tie bývajú predzvesťou neskorších vážnejších problémov. Taktiež sa objavujú poruchy lymfatického systému. Nasadenie alopatických liekov je v tomto prípade neúčinné. S pľúcami je v úzkom vzťahu koža. V tradičnej čínskej medicíne je nazývaná ďalšími pľúcami. Mnoho kožných problémov - lupienka, ekzémy, drsná, suchá koža, červené škvrny atď., sú bezprostredne spojené s pľúcnymi chorobami.

V Japonsku odpradávna prevláda názor, že koža zobrazuje vzťah vnútorných orgánov. Nech sme akýmkoľvek spôsobom unavení, vždy sa to prejaví na pokožke. Aj západná medicína eviduje vzťah medzi oslabenými pľúcami a pokožkou. Je zdokumentovaných mnoho prípadov, kedy podávanie silných alopatických prostriedkov na potlačenia kožných ekzémov viedli k rozvinutiu astmy.

Čínska medicína označuje telesné ochlpenie ako manifestáciu nerovnováhy prvku kov. (jedná sa ako o nadmerné ochlpenie, tak aj o stratu telesného ochlpenia). Vlasy sú však pod vplyvom obličiek.

Nos je tiež zmyslovým orgánom prvku kov. Tradičná čínska medicína ho vždy takto spájala s pľúcami. Poškodenie nosu sa bezprostredne odrazí na fungovaní pľúc a naopak, oslabenie pľúc má za následok nerovnováhu na nosnej sliznici. Suchosť v hrdle a nose, kašeľ, ťažké dýchanie, chraptivý hlas, tečúci nos, zápaly čelných dutín - to všetko sú prejavy nerovnováhy v prvku kov. Keď nie je energia prvku kov správne vyvážená, často ju sprevádza porucha čuchu.

Ešte spomeňme pár telesných symptómov ako sa prejavuje oslabenie dráhy pľúc, ako ich popisuje tradičná čínska medicína. Sú to hlavne podliatiny, vlhká pokožka, nadmerný hlien a potenie ale i naopak nedostatok potu, suchá, napnutá pokožka, anémia, nechutenstvo a bledá pokožka, éterický vzhľad, prílišná štíhlosť - toto všetko poukazuje na stav pľúc, lebo spolu s prvkom voda hrajú dôležitú úlohu pri regulácii telesných tekutín.

Aj hlas prezrádza aká energia prechádza meridiánom pľúc. Prirovnanie „Hlas ako zvon" nevzniklo určite náhodne. Naopak oslabenie tohto prvku sa prejavuje slabým, anjelským, či trochu éterickým, niekedy až trasľavým a plačlivým hlasom (bez skutočných sĺz). To úzko súvisí s emocionálnymi prejavmi oslabenej dráhy pľúc.

Medzi emocionálne symptómy nerovnováhy patrí smútok, apatia, neschopnosť pustiť a odpustiť, nedostatok inšpirácie, melanchólia, odmerané, neprístupné chovanie.

Na základe týchto fyzických a psychických symptómov vieme posúdiť stav našich pľúc. Ak máme podozrenie oslabenia tejto dráhy, citlivo upravme stravu tak aby nastala rovnováha. Potraviny ktoré udržujú prvok kov v harmónii rozoznáme pomerne jednoducho - majú spravidla bielu farbu. (V tradičnej čínskej medicíne prvku kov je pridružená biela farba). Viac konzumujme ryžu, cibuľu, bielu reďkovku, redkvičku, cesnak, petržlen, zeler. Pľúca podporuje aj mrkva, huby shitake, hrušky, mandarínky, hrozno, olivy, jedlé gaštany.

Pri prílišnej vlhkosti nadmernú tvorbu hlienu tlmí zázvor, cesnak, čierne korenie. Ak potrebujeme trochu vlhkosť pridať, do jedla a čajov pridajme trochu žen-šeňu.

Ak sme z akéhokoľvek dôvodu zanedbali prevenciu a predsa len sa objavili respiračné problémy, nemusíme si hneď nechať predpisovať antibiotiká. Príroda nám poskytuje celý rad byliniek a plodov, ktoré nás šetrným spôsobom opäť privedú k zdraviu.

Z našej prírodnej bylinkárne na liečbu respiračných ochorení môžeme určite odporučiť už čoraz viac známu gemmoterapiu, čiže tinktúry z bylín a tinktúry z púčikov rastlín. Čaje použijeme len ako podpornú liečnu. Veľmi dobrá a osvedčená kombinácia tinktúr je:  Stop kok PG 61 ( táto tinktúra obsahuje výťažok z topoľa čierneho, vŕby bielej, eleuterokoku ostnatého, plamienky zamatovohlúbikovej, kapucínky väčšej a betaglukán) a respiro T52. Veľmi dobrá zmes na podporu pľúc je aj zmes ruža - jedľa - hrab P42.

 

Svätá Hildegarda odporúča pri problémoch s pľúcami, Wacholder - elixír z borievkových plodov, poprípade Pfirsichblatter - elixír z broskyňových listov.

Namiesto syntetického vitamínu C zásobujte svoje telo v tomto období dostatočným množstvom vitamínu C z darov prírody. Najmä rakytník či acerola a šťavy z nich sú megacéčkovou bombou.

Na doplnenie minerálov odporúčame tzv. morské minerály. Sú to do práškovej formy rozdrvené morské riasy KELP (lat. Macrocystis Pyrifera), ktoré sú už viac ako 2000 rokov využívané ako dôležitý zdroj potravy. Obsahujú až 70 rôznych minerálov a stopových prvkov, enzýmov, rastových hormónov, vitamínov a proteínov - viac minerálov a proteínov ako akákoľvek iná potrava.

V novembri máme poslednú možnosť pred zimou šetrne vyčistiť organizmus. Len vnútorne "čisté telo" dokáze odolať množstvu infekcií v tomto období. Na šetrnú detoxikáciu a pri prekyslenom organizme odporúčame Perfect Food RAW Organic Alkalizer & Detoxifier alebo na podporu imunitného systému s dôrazom na dodanie maximálneho množstva vysoko kvalitných živín Perfect Food Raw Organic 240g Powder, čo je sila 34 zložiek bohatých na živiny, zo zeleninových štiav a klíčkov, ktoré dodajú energiu potrebnú na celý deň.

Milovníci zeleninových šalátov nezabudnite, že v tomto chladnom období je potrebné ich polievať olejmi. Oleje majú v sebe teplý "Jangový" potenciál a tým úžasne harmonizujú studenú "Jinovú" listovú zeleninu. Odporúčame najmä štajerský tekvicový olej s mimoriadnym zdrojom zinku a selénu. Zinok to nie je len krása pokožky, vlasov či nechtov, ale aj dôležitý prvok z pohľadu imunity. Selén je dôležitá prevencia proti jesenným a zimným depresiam.

Veríme, že týchto pár rád Vám pomôže prečkať v zdraví sychravé novembrové počasie.

Vladimír Jakubec a Ing. Pavol Machnič www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Mäta pieporná (Mentha piperita)

slovensky: Mäta pieporná, latinsky: Mentha piperita, česky: Máta peprná V nasledujúcom článku sa dočítate: Pôvod mäty...

5.8.2013
41971 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní