Pestrec mariánsky

13898 zobrazení

Pestrec mariánsky patrí medzi najpôsobivejšie liečivé rastliny. Pochádza zo Stredomoria, u nás sa iba pestuje. Zbierajú sa mladé zdravé listy, ale hlavne semeno, ktoré možno kúpiť aj v bylinkárni.

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánský   Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor „Kristova...
zdroj: google.com

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánský 

Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor „Kristova koruna“ a spája sa s históriou ukrižovania Krista. Pre biele pruhy na listoch ho volajú tiež „mariánsky bodliak." Pruhy symbolizujú mlieko Panny Márie. Jeho pár kvapiek spadlo vraj na listy pestreca počas dojčenia malého Krista.

Pestrec mariánsky – pestovanie a zber

Vo voľnej prírode sa pestrec mariánsky takmer nevyskytuje, nájdeme ho hlavne v záhradách. Vďaka svojmu vzhľadu sa často pestuje ako okrasná záhradná bylina. Občas však rastie aj pozdĺž ciest a na kamenných stráňach, kde ho snadno zameníme s inými bodliakmi, ako je napríklad bodliak obyčajný.

Listy pestreca zbierame ešte pred rozkvitnutím, ale len pekné zdravé a sýto sfarbené. Pri zbere si treba dať pozor, pretože rastlina je veľmi pichľavá. Plody zbierame krátko pred úplným dozretím.

Pestrec mariánsky – účinky

Liečivé účinky pestreca boli známe už v antike. Prvoradé použitie je na všetky druhy ochorení pečene. Podporuje jej regeneráciu. Súčasne prospieva aj žlčníku a celej tráviacej sústave.

Má však aj ďalšie možnosti uplatnenia. Napráva poruchy krvného obehu, osoží pri nízkom krvnom tlaku, tonizuje cievy, priaznivo vplýva na ochorenia srdcovo-cievneho systému. Pôsobí aj pri migrénach a závratoch, ktorých príčinou je nízky tlak, priaznivo pôsobí na pľúcne tkanivo a na ženské orgány.

Posilňuje organizmus, lieči rôzne druhy alergie, ako napríklad žihľavku a sennú nádchu, pomáha pri astmatických záchvatoch a odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní.

Pestrec Mariánsky

Pestrec mariánsky – úžívanie

V terapeutických dávkach je neškodný, jeho užívanie sa však neodporúča pri veľmi vysokom krvnom tlaku a v tehotenstve.

V našich bylinkárňach ho nájdete aj vo forme tinktúry s kódom Pestrec mariánsky T30 alebo z púčiku Pestrec P57.

Čajová zmes na stukovatelú a "stvrdnutú" pečeň:

  • drvené semeno pestreca 5 dielov
  • list pečeňovníka 4 diely
  • vňať zemedymu 3 diely
  • vňať repíka 3
  • koreň púpavy 2
  • koreň čakanky 2
  • vňať ľubovníka 2

Dve lyžice zmesi dáme do ½ l vriacej vody a súčasne pridáme 1 kávovú lyžičku nadrobno roztlčeného semena pestreca. Zmiešame a necháme prikryté asi 20 minút vylúhovať. Precedíme a pijeme dva až trikrát denne, 20 - 25 minút pred jedlom.

Zaujímavosťou je tzv. Rademacherova tinktúra, ktorá je založená na princípe podielu jednotlivých orgánov na celkovom ochorení. Napríklad pri problémoch so zažívaním sa na nich väčšinou podieľa pečeň, žlčník (žlčovody) a žalúdok (šťavy).

Veľmi stručne povedané, zloženie tinktúry sa riadi podielom jednotlivých orgánov na celkovom ochorení. Ak žlčník funguje nedostatočne a podieľa sa zo 60% na celkových ťažkostiach, nedávame do kombinácie väčšie množstvo bylín podporujúcich činnosť pečene (pestrec), ale byliny účinkujúce na žlčník (lastovičník). Ak je príčinou ťažkostí žalúdok, prednostne riešime tento problém a  aplikujeme byliny, ktoré pôsobia najmä na žalúdok (benedikt). Kombináciou týchto troch bylín (pestrec, lastovičník, benedikt) riešime operatívne problémy spojené s tráviacimi orgánmi. Doterajšie dlhodobé výsledky s Rademacherovou tinktúrou sú vynikajúce.

Ako užívať pestrec mariánsky a ktorá forma pestreca je najúčinnejšia?

Keďže sylimarín, účinná látka z pestreca je rozpustná v tukoch, tak je to olej z pestreca mariánskeho je logicky najúčinnejší. Naviac je v ňom najväčšia koncentrácia sylimarínu, priamo s nosičom. Keďže je však veľmi koncentrovaný v tejto forme, olej neodporúčame ho pri vysokom tlaku. Ďalšou vysokoúčinnou formou sú tinktúry zo semená, alebo z klíčkov naklíčeného semena P57 pestrec mariánsky. Tinktúra je vysoko koncentrovaná, takže stačí pár kvapiek tinktúry, aby sme do tela dostali dennú dávku sylimarínu. Keď takúto tinktúru zjeme s jedlom, stačí malé množstvo tuku, aby sa účinná látka dostala do buniek.

Semeno z pestreca je posledná forma, s ktorou sa stretávame. Z nej sa buď robí vodný koncentrát (varí sa vo vode) alebo jeme drtené semeno. V prípade drteného semena sa dokáže v našom tráviacom trakte vstrebať len časť aktívneho sylimarínu, toľko, ktoré práve v tej chvíli telo potrebuje. Takže ak momentálne telo sylimarín nepotrebuje, využije sa len veľmi málo. Ak užívate predsa len semeno, vždy ho treba podrtiť, pretože bez podrtenia len prejde tráviacim traktom bez využitia.

Preto, ak chcete robiť očistné pečeňové kúry, odporúčam koncentrované formy pestreca mariánskeho.

Ak máte v záhradke pestrec a doma chováte psíka, rád si na pestrecových kvetoch a plodoch pochutná vtedy, keď to potrebuje, aj keď sú kvety pichľavé. Zvieratká inštinktívne cítia liečivú silu prírody. Naučme sa ju lepšie vnímať a cítiť aj my.

Mgr. Dagmar Machničová a Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

Mohlo by vás zaujímať

Vstup do Hildegardinej kuchyne

Nič nepreháňať Viete teda, ktoré potraviny sú viac alebo menej zdravé. Podľa toho sa dá preorientovať aj spôsob prípravy jedál v...

31.5.2010
4383 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní