Iránsky šafrán: Zlatý poklad Perzie

571 zobrazení

Iránsky šafrán, často nazývaný aj "červené zlato", je jedným z najcennejších a najdrahších korení na svete. Jeho unikátna aróma, farba a chuť ho robia nezameniteľným v kuchyniach po celom svete. Irán, ako najväčší producent šafránu, hrá kľúčovú úlohu na medzinárodnom trhu s týmto vzácnych korením. Poďme sa ponoriť do sveta iránskeho šafránu, spoznať jeho druhy, tradície, pestovateľské techniky a zdravotné benefity.

Druhy iránskeho šafránu  Iránsky šafrán sa delí do niekoľkých typov podľa kvality a časti kvetu, z ktorých sa získava. Najznámejšie...
zdroj: google.com

Druhy iránskeho šafránu

Iránsky šafrán sa delí do niekoľkých typov podľa kvality a časti kvetu, z ktorých sa získava. Najznámejšie druhy sú Negin, Sargol, Pushal a Bunch šafrán. Negin predstavuje špičkovú kvalitu s dlhými a silnými červenými nitkami bez žltých alebo oranžových častí. Sargol, znamenajúci "vrchol kvetu", obsahuje čisto červené nitky a je veľmi obľúbený pre svoju silnú arómu a farbivo. Pushal obsahuje čiastočne červené nitky s malým množstvom žltého konca, čo naznačuje nižšiu, ale stále vysokú kvalitu. Bunch šafrán, známy aj ako Dasteh, obsahuje celé kvety, vrátane červených nitiek a žltých stoniek, a je považovaný za najdostupnejšiu variantu.

Tradícia a pestovanie

Pestovanie šafránu v Iráne má hlboké historické korene, s tradíciami, ktoré sa datujú tisíce rokov dozadu. Iránsky šafrán sa pestuje predovšetkým v provinciách Khorasan, kde ideálne klimatické podmienky – studené zimy a horúce, suché letá – vytvárajú ideálne prostredie pre pestovanie tejto cennej rastliny. Pestovatelia využívajú tradičné metódy, ktoré boli prenášané z generácie na generáciu, vrátane ručného sadenia, zberu a spracovania cibuľiek Crocus sativus, z ktorých šafrán pochádza.

Zber a spracovanie

Zber šafránu je náročný a pracný proces, ktorý sa vykonáva ručne v skorých ranných hodinách, aby sa zachovala najvyššia možná kvalita korenín. Pracovníci musia opatrne odstrániť červené nitky (stigmy) z kvetu, čo vyžaduje precíznosť a šikovnosť. Po zbere sa nitky sušia, čím sa zintenzívňuje ich chuť, farba a aróma.

Zdravotné benefity

Šafrán je známy nielen svojou chuťou a arómou, ale aj množstvom zdravotných benefitov. Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a zápalom. Pripisujú sa mu aj antidepresívne účinky, schopnosť zlepšiť náladu a podporiť zdravý spánok. Okrem toho sa šafrán používa v tradičnej medicíne na podporu trávenia, zlepšenie zraku a ako podpora pri liečbe srdcovocievnych ochorení.

Dôležitosť tejto koreniny je aj v podpore zdravia tráviaceho traktu, Šafrán môže pomáhať pri tráviacich ťažkostiach vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam, preto by sme ho mali zaradiť do jedálnička . Odporúčame na pravidelné pitie šafranovo-bazový sirup z ktorého si zarobíte výbornú šafránovo bazovú vodu. Odporúčame najmä pre ľudí so zápchou, ale kľudne ho môžu piť všetci v rámci prevencie, aby tráviaci trakt pracoval správne.

Viete, že šafrán:

1. Je silný antioxidant
Šafran obsahuje pôsobivú škálu rastlinných zlúčenín. Pôsobia ako antioxidanty – molekuly, ktoré chránia vaše bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Medzi významné šafranové antioxidanty patria crocin, crocetin, safranal a kempferol. Crocin a crocetin sú karotenoidové pigmenty zodpovedné za červenú farbu šafranu. Obe zlúčeniny majú antidepresívne vlastnosti a chránia mozgové bunky pred poškodením. Znížujú chuť do jedla a pomáhajú pri chudnutí. Safranal dodáva šafranu jeho výraznú chuť a vôňu.

2. Môže pomôcť pri liečbe symptómov miernej až stredne ťažkej depresie.

3. Môže znížiť symptómy PMS

Výsledok niektorých výskumov hovorí, že jedenie a vôňa šafranu pomáhajú liečiť symptómy PMS, ako je podráždenosť, bolesti hlavy, chute, bolesť a úzkosť.

4. Môže pôsobiť ako afrodiziakum

Ďalšie hovoria že šafran môže mať afrodiziakálne vlastnosti pre mužov aj ženy a môže pomôcť najmä tým, ktorí užívajú antidepresíva.

5. Ďalšie potenciálne prínosy pre zdravie
Šafran bol spájaný s ďalšími zdravotnými výhodami, ktoré ešte neboli dôkladne študované na ľuďoch, ale na zvieratách sa ukázali, že šafrán môže znížiť rizikové faktory srdcových chorôb. Štúdie IN VITRO naznačujú, že antioxidačné vlastnosti šafranu môžu znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zabrániť upchávaniu krvných ciev a tepien. Šafrán môže znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšovať citlivosť na inzulín, ako je vidieť v štúdiách v skúmavkách a na myšiach s cukrovkou. Môže zlepšiť zrak u dospelých s vekom podmienenou degeneráciou makuly (VPDM). Zdá sa, že šafran zlepšuje zrak u dospelých s VPMD a chráni pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré je spojené s VPDM. Antioxidačné vlastnosti šafranu môžu zlepšiť kogníciu u dospelých s Alzheimerovou chorobou.

Zaujímavosti

Irán je zodpovedný za viac ako 90% svetovej produkcie šafránu.

Na výrobu jedného kilogramu šafránu je potrebné zozbierať až 150 000 až 200 000 kvetov.

Šafrán sa využíva nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike a vo farbiarstve, kde jeho silné farbivo pridáva výrobkom žiarivú červenú až zlatú farbu.

Iránsky šafrán je skutočným pokladom, ktorý si zachováva svoju hodnotu a výnimočnosť po stáročia. Jeho pestovanie, zber a využitie sú ukážkou kultúrneho dedičstva a tradičných metód, ktoré sú hrdosťou Iránu a pokladom pre celý svet.

Pár rýchlych inšpirácií pre vás na tému šafrán (aby ste si vedeli prepočítač, koľko šafránu budete potrebovať pre vaše jedlo, tak na 4 porcie ide cca 0,5g šafránu - jedno malé balenie):

1. Šafránová ryža so zubáčom

Suroviny: fileta zo zubáča 250g, 1 šálka arborio ryže, 1/4 čajovej lyžičky šafránových nitiek, šalotka, soľ podľa chuti, 2 šálky zeleninového vývaru, korenie 4 farieb, chilli, maslo

Postup: Šafrán namočte do 1/4 šálky teplej vody na 10 minút. Šalotku opražte na olivovom oleji, ryžu opláchnite a pridajte k šalotke a varte v 2 šálkach zeleninového vývaru s pridaným šafránovým odvarom a soľou, kým nie je ryža mäkká. Filetu so Zubáča posoľte, okoreňte a ugrilujte krátko na elektrickom grile alebo panvici.

2. Šafránové risotto s krevetami

Suroviny: 1 šálka arborio ryže, 1 malá cibuľa, nakrájaná,  krevety, 1/2 pohára bieleho vína, 4 šálky kuracieho vývaru, 1/4 čajovej lyžičky šafránových nitiek, 1/2 šálky parmezánu, soľ, čierne korenie, 2 lyžice masla.

Postup: Na panvici na strednom ohni rozpustite maslo a opražte cibuľu do sklovita. Pridajte ryžu a miešajte, kým nie je ryža priesvitná. Pridajte víno a nechajte ho odpariť. Postupne pridávajte vývar, vždy počkajte, kým nie je vstrebaný. Pridajte šafrán, soľ a korenie. posledných 5 minút pridajte krevety. Nakoniec pridajte parmezán.

3. Šafránové kuracie kari

Suroviny: 500g kuracieho mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička mletej kurkumy, 1/2 čajovej lyžičky šafránových nitiek, 1 plechovka kokosového mlieka, soľ, korenie, olej.

Postup: Na panvici na strednom ohni opečte cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte kuracie mäso nakrájané na kocky a opečte do zlatista. Pridajte kurkumu, šafrán, soľ a korenie. Pridajte kokosové mlieko a varíme na miernom ohni približne 20 minút. Podávame s basmati ryžou.

4. španielská paella s šafránom

Suroviny: 2 šálky ryže na paellu, 4 šálky vývaru (kuracieho alebo zeleninového), 1 čajová lyžička šafránových nitiek, 1 červená paprika, 200g morských plodov (krevety, mušle), 2 stredné paradajky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, olivový olej, sterilizovaný hrášok.

Postup: Na veľkej panvici na strednom ohni opražte cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte nakrájanú papriku a paradajky, opražte. Pridajte ryžu a šafrán rozpustený vo vývare. Pridajte zvyšok vývaru, morské plody, soľ a korenie. Varíme, kým ryža nie je mäkká. Na záver môžete pridať sterilizovaný hrášok.

Šafrán je fascinujúce korenie, ktorého použitie siaha ďaleko za hranice kuchyne. Jeho potenciálne zdravotné výhody v tradičnej medicíne naznačujú, že by sme mu mali venovať viac pozornosti.

Použitie šafránu pridáva jedlám nielen krásnu farbu, ale aj nezameniteľnú chuť a vôňu. S týmito receptami môžete vytvoriť skutočné kulinárske majstrovské diela, ktoré ohúria každého, kto ich ochutná.

Fotka od Peter Kraayvanger, Johan Puisais, DanaTentis, günter, Reinhard Thrainer  z Pixabay

Mohlo by vás zaujímať

Jarné očistné kúry s rozumom

Zaručené jarné očistné kúry za desiatky ba i stovky eur sú už na trhu a sú pripravené vyčistiť všetko to, čo si zažiadate. Je jar a...

6.4.2010
8220 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní