Trávenie II.

9457 zobrazení

Milý čitateľ, nedá mi aby som sa aj dnes trochu nepovenoval problematike „trávenia", nakoľko je to veľmi dôležitá téma. Biologicky je to náročný priebeh, ak však budeme vedieť aspoň podstatu ako to „funguje", potom budeme schopní predísť mnohým problémom.

„Keď človek trpí všemožnými trampotami, strachom a následkom nadmerného jedenia a pitia, tak, že sa z nevhodných jedál a nápojov...
zdroj: google.com

„Keď človek trpí všemožnými trampotami, strachom a následkom nadmerného jedenia a pitia, tak, že sa z nevhodných jedál a nápojov nazhromaždia v tele najrôznejšie zlé šťavy a hlieny, podľahne duša a do určitej miery pozastaví svoje životné funkcie"

Hildegarda z Bingenu

Narušenie systému

V takomto prípade býva ochromený celý zažívací trakt. Následne na základe disfunkcie zažívacieho traktu prichádzajú problémy - choroby. Hildegarda uvádza, že k významu celého systému patrí ako funkčná a riadiaca jednotka systém od hlavy po konečník. Dokonca poukazuje na ostatné vnútornosti a hlavný dôraz kladie na žľazy s vnútorným vylučovaním (viscera), ako sú: slinivka brušná (podžalúdková žľaza - pankreas), žalúdok, slezina, pečeň, vaječníky, nadobličky (párové žľazy s vnútorným vylučovaním), a riadi to hypofýza (podmozgová žľaza). Celý tento systém je riadený z mozgu prostredníctvom žliaz s vnútorným (hormonálnym) vylučovaním.

„Lebo nemáme čas"!

Tieto fakty nás ani nenapadnú pri našom nesprávnom a chaotickom stravovaní a spôsobe života. Chaos v našich životoch vzniká na základe rýchleho a stresujúceho tempa, ktoré je všadeprítomné. „Na obed už nemám čas" je tak ošúchaná veta, že sa s ňou už stretol asi každý z nás. Horšie je, keď my sme práve tí, ktorí túto vetu vypovedia. To, že je „ošúchaná" je jedna strana mince, ale fakt že je nebezpečná, je práve tá druhá strana. Tam sa však nedostaneme takmer nikdy, kým neprídu problémy.

Prečo? „Lebo nemáme čas"!

Omnoho viac

Ako sami vidíme, problém s trávením nie je tak celkom záležitosť iba žalúdka alebo čriev. Ide o ochromenie omnoho zložitejšieho systému a keď sa takýto systém rozladí, môže mať veľmi nepríjemný dopad na náš život. Z hľadiska dlhodobého priebehu ochromovania a devastovania nášho trávenia dochádza k chronickým poruchám a to je veľmi nepríjemný fakt. Nie len zlé stravovacie návyky, prejedanie sa, priemyselne vyrobená strava - polotovary, konzervy, umelé sladidlá, alkohol, cigarety, drogy atď... ale aj naša duševná a duchovná nedisciplinovanosť privádzajú náš organizmus na pokraj seba zničenia.

Ochorenia tráviaceho systému

  • zápach z úst - môže signalizovať zlé trávenie
  • pálenie záhy a odgrgávanie - býva následkom prekyslenia žalúdočnou a hlavne žlčovou kyselinou
  • žalúdočné ochorenia
  • črevné ochorenia,

Takto by som mohol ešte dlho písať a pritom by som sa dotkol iba časti chorôb spojených s poruchami trávenia. Je veľmi dôležité sa zamyslieť nad touto témou. Chemický priemysel, lieky (chemicky vyrobené), stres a mnoho ďalších veľmi negatívnych faktorov sú nám denne v pätách. Je iba na nás, ako sa k tomu postavíme a v konečnom dôsledku ide v prvom rade o nás! Naše postoje sa odzrkadlia v životoch našich deti a ďalších pokolení.

Bylinný pomocník

Hildegarda vo svojom medicínskom diele Causae et curae opisuje bylinné kúry, ktoré sa pomáhajú zbaviť tráviacich problémov. Dôležité je, aby sa organizmus očistil od zlých štiav a hlienov.

"Pi muškátovo - šalviový elixír často po jedle a na noc. Tvoj žalúdok sa tým posilní a očistí, lebo vypudí zaťažujúci hlien zo žalúdka a čriev "

Hildegarda z Bingenu

Tento elixír je známy pod súčasným obchodným názvom Sclarea. Nezabudnite taktiež na dôležitosť Hildegardiných korenín, ktoré podporujú trávenie.

Pripravil: Vladimír Bugoš, www.hildegarda.sk

Mohlo by vás zaujímať

Jarná očista 2015

Je len na nás, či využijeme to, čo nám jar ponúka. Jar ponúka aj úplne iný typ energií a my ho vnímame už plnými dúškami. Celá...

28.3.2015
4302 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní