Podceňované cievy a kŕčové žily, prevencia a liečba

69367 zobrazení

Cievny systém je jedným z najdôležitejších systémov v tele. Pomocou jeho siete je zásobovaná živinami a kyslíkom každá ľudská bunka. Preto je mimoriadne a aj životne dôležité, aby cievny systém dokonale fungoval. Len ak pracuje srdcovo-cievny systém správne, môžeme hovoriť o základnom predpoklade pre zdravie nášho tela.

Čo sa v článku dozviete:   	Prevencia pred problémami s cievnym systémom 	Hlavné bylinky a aktívne látky na cievy   Cievny systém nemá...
zdroj: google.com

Čo sa v článku dozviete:

Cievny systém nemá veľa možností, aby nám povedal, v akom stave sa nachádza. Nad tým, v akom stave máme cievy, nemáme priamu kontrolu našimi zmyslovými orgánmi. To či sú cievy krehké, či pružné, či sú alebo nie sú zanesené sklerotickými nánosmi, nemáme vôbec žiadne informácie, pokiaľ nenavštívime lekára - špecialistu. Preto sú srdcovo-cievne ochorenia na prvých miestach v počte úmrtí obyvateľstva na jednotlivé choroby.

Poškodenia srdcovo-cievneho systému vplyvom civilizačných faktorov (stres, zhon, nevhodná strava, alkohol a najmä cigarety) postihujú čoraz častejšie aj mladšiu generáciu a vek ľudí s poškodeným srdcovo-cievnym systémom sa posúva stále nižšie. Infarkt, mozgová porážka, trombóza na nás čakajú na každom kroku a doslova lúsknutím prstov dokážu zmeniť u mnohých ľudí doterajší bezproblémový život na jeden veľký problém.

Preto je dôležité, aby sme sa našim cievam počas roka pravidelne preventívne venovali. Prevencia je pre cievy veľmi dôležitá. Oveľa zložitejšie je liečiť cievne problémy, ako týmto ochorenia preventívne predchádzať.

Cievy sa začínajú hlásiť väčšinou až vtedy, keď začína byť s nimi zásadný problém. Mnohí tento stav podceňujú ešte aj vtedy, keď nohy začínajú černať alebo sa dopracujú k roky sa nehojacim bercovým vredom. Po takýchto zanedbaniach príde na rad často už len amputácia.

V tomto článočku sa zameriame práve na pomoc z prírody pri prevencii a podpornej liečbe cievnych ochorení liečivými rastlinami, aby sme sa týmto problémom vyhli. Liečbu ciev pomocou pijavice lekárskej dnes nebudeme rozoberať.

Prevencia pred problémami s cievnym systémom

Problémy s cievnym systémom začínajú tak, že v cievach vznikajú malé cievne zápaly, ktoré imunitný systém neustále ošetruje. Dlhodobým pôsobením týchto zápalov sa cievy poškodia. Výbornou prevenciou je rybí olej, ktorý je jedinečný zdroj protizápalových omega-3 nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým EPA a DHA alebo unikátny Krill olej.

Novinkou, ktorú môžeme odporučiť v rámci ochrany srdcovo-cievneho systému je Živa komoplex a živa cievy 

Oblasť prevencie je teda aj strava. Veľmi zaujímavou potravinou pre cievy je pohánka.

Ako pohánka chráni a lieči naše cievy a žily?

Pohánka k svojej vlastnej ochrane produkuje rutín a ochraňuje ním svoje vlastné kapiláry, čo je vlastne jej cievny systém. Rutín takto pôsobí aj v našom tele. Posilňuje a spevňuje steny ciev, pomáha zastaviť krvácanie a je prevenciou modrín. Taktiež je prevenciou proti hemoroidom.

Ak máte nábeh na krčové žily alebo hemoroidy, mali by ste pohánku pravidelne konzumovať.

Doma, vo svojej bylinkovej lekárničke by nemal chýbať nejaký cievny čaj, ktorý je vhodné aspoň 1-krát v týždni počas jedného dňa piť. Odporúčam napríklad cievny čaj od bylinkára Grešíka.

Každého štvrť roka je vhodné taktiež v oblasti prevencie urobiť si jednoduchú bylinnú kúru - najlepšie tinktúrmi z púčikov rastlín. Konkrétna kombinácia tinktúr je pagaštan konský a muškát ružový. Podľa stavu ciev odporúčam v kúre jedno až dve balenia byliniek.

Tinktúry z púčikov rastlín patria k najúčinnejšej forme fytoterapie, ktorá sa volá odborne gemmoterapia (gemmos - púčiky).

Mnoho ľudí používa na cievy len ginko bilobu. Je to len čiastočne správne. Pri užívaní ginka treba najskôr zistiť, aký tlak krvi má dotyčný človek. Ginko rozťahuje cievy, čo je vhodné pre ľudí, ktorí majú zanesené cievy arterosklerotickými usadeninami a tým sa prietok krvi v cieve zvýši. Preto ginko zlepšuje prekrvenie. Pozor však, ak má niekto veľmi nízky tlak, ten sa po podaní ginka ešte viac zníži a prekrvenie sa naopak zníži.. Preto nám veľa žien, najmä študentky prídu do bylinkární a hovoria, že po sa ginku necítia dobre, keď ho berú na cievy, či na prekrvenie mozgu. Vtedy odporúčame na kompenzáciu tlaku maté čaj (cezmínu paraguajskú).

Poďme si hlavné bylinky a aktívne látky na cievy zosumarizovať:

Živa komplex  - Živa™ komplex je náhradou Hirudoterapie, čiže klasickou liečbou pijavicami lekárskymi. Pijavice obsahujú mimoriadne spektrum látok, ktoré sú nenahraditeľné pre krv a srdcovo-cievny systém a ich význam je nespochybniteľný. 

Muškát ružový - tinktúra z muškátu je veľmi dôležitá pre zdravé fungovanie srdcovo-cievneho systému, srdca i ciev. Muškát čistí cievy od sklerotických usadenín, pôsobí ako kardiotonikum, posilňuje srdce.

Jednou z najlepších bylín na cievy je pagaštan konský, ktorý treba užívať vnútorne, najlepšie v tinktúre z púčikov rastlín. Táto forma nám zabezpečí aj jednoduché pravidelné užívanie tejto bylinky. Pagaštan zlepšuje kvalitu ciev, užívajte ho napr. aj vtedy, keď vás bolia alebo opúchajú nohy. Taktiež je dobrý pri hemoroidoch.

Výbornou bylinkou na srdiečko a cievy je aj hloh obyčajný. Nasadenie hlohu však vyžaduje na počiatku zvýšenú opatrnosť. Začínajte vždy s nižšími dávkami a keď vám bude hloh "sedieť", dávku môžete zvýšiť na odporúčanú. Niektorí ľudia hloh netolerujú, preto ho pre všetkých neodporúčam. Hloh v tinktúre z púčikov napomáha pri srdcovej nedostatočnosti, angíne pectoris, srdcových arytmiách. Upravuje tiež stavy pri hypertenzii a arteroskleróze.

Pupkovník ázijský na kŕčové žily

Pupkovník ázijský (Gotu kola) - zaujímavá bylinka, ktorá povzbudzuje krvný obeh zvlášť v nohách, taktiež pomáha aj pri bolestiach pri krčových žilách. Pomáha aj pri hemoroidoch. Regeneruje taktiež životnú silu, čo sa vždy hodí.

Ginko biloba - rozširuje cievy, čím zlepšuje prekrvenie.

Jarabina oskorušová - ukľudňuje a lieči kŕčové žily a ich následky. Je vhodná spolu s pagaštanom na lymfatické a žilné opuchy, najmä nôh.

Echinacea purpurová - vhodná pri zápaloch žíl, ale aj celkovo lieči kŕčové žily a hemoroidy. Čiže echinacea nie je len na imunitu.

Kombinácia cesnak medvedí a cesnak kuchynský - znižujú krvný tlak, pôsobia antiskleroticky a bránia vzniku usadenín okolo cievnych stien.

Pohánka - obsahuje rutín, ochrana cievneho systému.

Zdravý stav ciev je rozhodujúci aj pre zdravý sexuálny život najmä u mužov. Problém s cievami je pre mužov už v strednom veku hlavnou príčinou impotencie, ktorou trpí čoraz viac mužov. Preto túto skutočnosť nepodceňujte a využijte pomoc z prírody pre vaše zdravé cievy.

Na záver ešte jedna poznámka. Množstvo ľudí lieči cievy väčšinou vonkajším spôsobom, potieraním rôznymi masťami. Pamätajte, masti a gély patria vždy len k doplnkovej liečbe. Rozhodujúce je vnútorné užívanie byliniek. 

Dúfam, že informácie v našom článočku prispejú nielen k zamysleniu nad stavom vášho srdcovo-cievneho systému, ale aj v praxi k Vašim zdravým cievam.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk 

Photo: Oldiefan, Arek SochamonicoreStockSnap z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Magické bylinky a magické bylinkové rituály I.

Sila, alebo energia, je neutrálna, ako elektrina. Je plus, alebo mínus. Len od osoby, ktorá silu používa, záleží, či bude tiecť plusovým,...

12.10.2010
21811 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní