Medovka lekárska (Melissa officinalis)

40994 zobrazení

Pomenovanie medovky melissa pochádza z gréckeho včela. Táto bylinka obsahuje nektár, ktorý priťahuje včely. Preto bývalo zvykom pred nasadením novej včelej rodinky natrieť celý úľ medovkou.

slovensky: Medovka lekárska, latinsky: Melissa officinalis, česky: Meduňka lékařská  V tomto článku o Medovke lekárskej sa dozviete:  ...
zdroj: google.com

slovensky: Medovka lekárska, latinsky: Melissa officinalis, česky: Meduňka lékařská

V tomto článku o Medovke lekárskej sa dozviete:

Medovka: pestovanie sa oplatí pre jej mimoriadne liečivé vlastnosti

Medovka patrí k bylinkám, ktoré nájdeme v záhradkách takmer všetkých bylinkárov. Dôvodom jej pestovania sú jej mimoriadne dobré liečivé vlastnosti.

Je to trváca teplomilná bylina. Z rozkonáreného, šupinatého podzemku vyrastá až vyše 80 cm vysoká, vidlicovito rozkonárená, žľaznato chlpatá, husto olistená štvorhranná stonka. Listy sú krížmo protistojné, stopkaté, široko vajcovité až srdcovité. Kvety sú súmerné a obojpohlavné, majú dvojpyskovitý kalich, rúrkovitú korunu bielej farby s nádychom do žlta, modra alebo ružova. Plodom sú štyri čiernohnedé tvrdky. Celá rastlina má príjemnú citrónovú vôňu (najmä po roztretí).

Zber medovky

  • Kvitne od júla do augusta.
  • Doba zberu: Jún, Júl, August a September.
  • Zbiera sa vňať aj list.

Droga obsahuje 0,2 % silice, ktorej hlavné zložky sú citronelal, geraniol, citral a linalol, triesloviny a živicu.

Účinky medovky poznajú tí, ktorí túžia po upokojení organizmu

Poznajú ju najmä tí z nás, ktorí túžia po upokojení nášho organizmu. Pôsobením na centrálny nervový systém ovplyvňuje nielen nervovú sústavu, ale aj psychiku a podnecuje liečenie všetkých telesných orgánov, v ktorých vplyvom stresu dochádza k chorobným zmenám.

Možno práve pre jej silné upokojujúce účinky ju nazýval známy lekár Paracelsus „elixírom života.“

Medovku poznajú tí, ktorí túžia po upokojení organizmu.

Aplikuje sa najmä pri psychoneurotických stavoch, ako sú migréna, nespavosť, bolenie hlavy, vyčerpanosť, prepracovanosť a pod., pri žalúdočných a črevných kolikách, pri nadúvaní, pri zápale žlčníka. Uvoľňuje kŕče, búšenie srdca, znižuje krvný tlak a pomáha aj pri chorobách z prechladnutia.

Dobré vlastnosti medovky nachádzajú uplatnenie aj zvonku ako prísada do kúpeľov. Používa sa vo forme obkladov pri reume, pri zápale nervov a ústnej dutiny, pri opuchoch a pomliaždeninách.

Čerstvá šťava sa využíva na ošetrenie pleti.

Čaj medovky môžeme pokojne piť každodenne.

medovka lekárska

Medovku si môžete zadovážiť v sieťach Bylinkární Zdravý svet, taktiež v našom e-shope www.zdravysvet.sk v rôznych podobách:

Čaj z medovky 

Medovku obsahuje veľké množstvo čajovín. Môžete ju nájsť čistú v sypanom čaji –⁠ Medovka lekárska –⁠ vňať, taktiež v čajovinách Migrenal –⁠ vhodná pri opakovaných bolestiach hlavy, Hypertonik –⁠ znižuje krvný tlak, zlepšuje odolnosť tepnových stien, Vetrový proti nadúvaniu, taktiež špeciálny čaj pre tehotné ženy, Dobré ráno, Energizer –⁠ bylinný čaj pri únave, Venuša – pri ženských problémoch, Tajomstvo deviatich kvietkov – chutná liečivá zmes bylín.

Medovka lekárska - vňať 50g

Pri strese, bolestiach hlavy, búšení srdca

Medovka Bio - porciovaný 20x2g

Pri strese, bolestiach hlavy, búšení srdca.

čaj z medovky

Oleje a kúpele z medovky

Medovka je tiež súčasťou tvárových a regeneračných olejov –⁠ Medovka 20 ml RPO, nazývaná tiež citrónový balzam vhodný pre všetky typy pleti. Špeciálne mastnej pokožke pomáha obnoviť rovnováhu.

Je súčasťou odličovacích olejov, pleťových vôd.

Nájdete ju tiež v éterických olejoch –⁠ znižuje teplotu, podporuje potenie.

Vhodná je aj do kúpeľov. Obsahuje ju Prírodný kúpeľ –⁠ nervy a upokojenie VK03. Taktiež je súčasťou gemmoterapie. Výbornou tinktúrou je zmes Ľubovník-šalvia-mäta-medovka T41, ktorá má upokojujúce účinky, upravuje trávenie, upokojuje slinivku a pečeň.

Ľubovník - šalvia - mäta - medovka 50ml, T41 - tinktúra z bylín

Ak potrebujete silné ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu.

Sirupy z medovky

Medovku nájdete aj vo forme sirupov Kláštorná officína, taktiež ju obsahuje Laktofyt –⁠ sirup pre mamičky, ktoré koja svoje detičky. Má výborné účinky na tvorbu mliečka a taktiež upokojuje dieťatko, pôsobí proti bolestiam bruška.
Takže vidíte, že jej uplatnenie v prírodnom liečiteľstve je nezastupiteľné.

Recept z medovky

Kúpeľ na upokojenie
Zmiešame rovnaké diely vňate mäty, medovky a levandule. Desať lyžíc zmesi krátko povaríme v 2 litroch vody, necháme postáť, pridáme 3 lyžice medu a precedíme do kúpeľa, ktorý má trvať aspoň 20 minút pri teplote 37–⁠38 stupňov celzia. Na kúpeľ môžete použiť aj éterický olej z týchto rastlín.

Nezabúdajte, že človek nepotrebuje len „chlieb a hry. Človek má nielen telo, ale aj dušu. Bez životnej pohody a mieru v duši budú aj dobrá strava a pohyb fungovať v organizme len čiastočne. Duchovnú potravu hľadajme aj v našej prírode, ktorá nám otvára náruč a ponúka svoje poklady. Pomáhajme teda sebe a nezabúdajme aj na ostaných.

Spracovala Mgr. Dagmar Machničová www.zdravysvet.sk

medovka lekárska

Použitá literatúra:

D. Dugas - 500 najlepších receptov ľudovej medicíny

Marta a Štefan Veloos Naše liečivé rastliny

Mohlo by vás zaujímať

Pestrec mariánsky

slovensky: Pestrec mariánsky latinsky: Silybum marianum česky: Ostropestřec mariánský  Pre svoju tŕnitosť dostal ľudový názor „Kristova...

27.2.2015
13825 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní