Materina dúška: Bylinka pre zdravé dýchanie

39202 zobrazení

Choroby dýchacích orgánov patria medzi dnešné najčastejšie ochorenia. V tomto pandemickom období dýchacie cesty dostávajú zabrať. Často hľadáme bylinky, ktoré uľavia nášmu dýchaniu, prípadne ho podporia. Jednu z nich si dnes môžeme bližšie predstaviť, je to materina dúška.

V tomto článku sa dozviete:   	Charakteristické znaky materinej dúšky 	Pestovanie materinej dúšky 	Kvitnutie a zber materinej dúšky...
zdroj: google.com

V tomto článku sa dozviete:

Dúška materina, staršie materina dúška, ľudovo: žadovník, materinka, materonka, materovka, živilka, kukučka, latinsky: Thymus serpyllum je liečivá bylina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Pochádza z Európy a Severnej Afriky.

V dnešnom článku vám prezradíme, aké má materina dúška účinky, poradíme kedy túto bylinku zbierať a ako ju využiť. Chýbať nebudú ani zaujímavosti a recepty.

thymus serpyllum

Aké sú charakteristické znaky materinej dúšky?

Dúška materina patrí medzi vyhľadávané liečivé byliny. Má svoju charakteristickú, prenikavú, lahodnú a nezameniteľnú vôňu. Je to drobná teplomilná bylinka s plazivou zdrevnatenou stonkou vysokou do 30 cm. Jej kvety sú fialovej farby. Nájdeme ju na slnečných lúkach, poliach, pastvinách.

Vedeli ste, že: veľmi podobný materinej dúške je tymián, ktorý je tiež veľmi známy? Tymián má využitie najmä v kuchyni ako korenina, ktorá sa využíva vo veľkom množstve jedál. Má rovnako liečivé účinky ako materina dúška. Dúška tymiánová (Thymus vulgaris), pestovaná ako korenie, je vyšľachtenou formou divoko rastúceho druhu materinej dúšky obecnej (Thymus serpyllum). Tradične sa používala pri poruchách menštruácie.

Tip: Pri problémoch s menštruačným cyklom sa často odporúča kombinácia tinktúr Problémy s menštruačným cyklom, S2.

Materina dúška je vhodná na pestovanie v záhradách či na skalkách

Materinu dúšku možno pestovať na našich záhradách, v skalkách, črepníkoch i na balkónoch. Potrebuje vzdušnú, mierne kamenistú pôdu, menej vlahy a naozaj veľa slniečka. Pri pestovaní materinej dúšky treba mať na pamäti len to, že jej stanovište by malo byť chránené pred silným vetrom.

Kedy materina dúška kvitne a ako na jej zber?

Kvitne od mája do augusta. Najlepší čas, kedy zbierať materinu dúšku, je od júna do septembra na poludnie za slnečného počasia. Zbierame kvitnúcu vňať tak, že ju striháme, nikdy netrháme, pretože by sme poškodili jej korienky. Sušíme ju pri teplote 35 st. v malých zväzkoch.

Viacero botanických odrôd materinej dúšky sa vyskytuje dokonca aj u nás. Sú si však veľmi podobné a majú rovnocenné účinky.

Poznáte účinky materinej dúšky?

  • liečenie prieduškových ochorení, dokonca lieči aj chronické stavy,
  • silné odhlieňovacie účinky, pomáha aj pri ťažkých stavoch kašľa,
  • sezónne ochorenia – nádcha, bolesť hrdla, zápal priedušiek,
  • upokojuje a posilňuje organizmus,
  • pomáha pri nespavosti, resp. zaspávaní, znižuje nočné zobúdzanie,
  • antidepresívne účinky, protistresové pôsobenie,
  • antiseptické účinky, obsahuje tymol a karvakrol – pôsobia proti vírusom, baktériám a parazitom,
  • pomáha pri menštruačných ťažkostiach,
  • prospieva tráviacemu traktu, obsahuje triesloviny a flavonoidy, pomáha pri kŕčoch, nadúvaní, pri vyprázdňovaní,
  • zvonku sa používa na kožné vyrážky, akné,
  • využíva sa aj v kúpeľoch pri reume.

Najznámejšie použitie tejto byliny je pri liečbe dýchacích ciest. Podporuje odkašliavanie, uvoľňuje hlieny a zmierňuje suchý kašeľ. Ak chcete užívať čaj z materinej dúšky, pripomíname, že pre lepší účinok sa odporúča kombinovať čajoviny s tinktúrami a olejmi. Zároveň odporúčame aj užívanie kvalitných probiotík a lipozomálného vitamínu C.

Lipozomálny vitamín C 1000 mg
VIKEND15

Lipozomálny vitamín C 1000 mg

Vysokovstrebateľná forma vitamínu C

Materina dúška sa však používa aj pri nespavosti, melanchólii a zlej nálade. Ak vám na upokojenie nezaberá čaj z materinej dúšky, môžete vyskúšať iné poklady z prírody. Odporúčame CBDCBG oleje alebo bylinné tinktúry.

1000mg CBD+CBG full spectrum 10ml
Akcia 10 %

1000mg CBD+CBG full spectrum 10ml

Synegia a extra kvalita CBD a CBG v jednom balení.

49,90 € 44,91 €

Tip: Ak máte problémy so spánkom, prečítajte si náš článok Ako zaspať: 5 pravidiel spánkovej hygieny!

materina duska

Čo využívame z materinej dúšky?

Jednoznačne kvitnúcu vňať, drobné fialové kvietky a lístočky.

Materina dúška - vňať 50g

Pri chorobách dýchacích ciest.

Zaujímavosti o materinej dúške

Mnísi poznali túto bylinku pre jej upokojujúce účinky. Volali ju „božia bylina“. Pestovali ju v kláštorných záhradách a používali ju na tlmenie sexuálnej túžby. Vraj keď povaríme vňať dúšky v mlieku, je silnejšia ako svätená voda a odháňa všetky čary. Dúška zbieraná na sv. Jána na “deviatich medziach” pomáha proti všetkým kúzlam.

Tipy na receptíky z materinej dúšky:

Pripravujeme z nej chutný, lahodný a zdraviu prospešný čaj. Pokojne si ho môžeme ochutiť aj medom, prípadne aj citrónom.

caj materina duska

Tiež si môžete urobiť sirup z kvetov a listov materinej dúšky. 10 lyžíc pokrájaných kvetov a listov materinej dúšky zalejeme ½ l vody. Pridáme 1 dl bielej pálenky a necháme 1-2 dni stáť. Prefiltrujeme, pridáme 4 lyžice medu, trochu zohrejeme, rozmiešame a uložíme do tmavej fľaše na chladné miesto. Užívame 3-krát denne po jednej lyžičke po jedle. Sirup upokojuje a prospieva na dobré dýchanie.

Liek z materinej dúšky

Fľašu naplníme kvetmi materinej dúšky, zalejeme koňakom. Necháme 3 týždne macerovať na slnečnom mieste. Precedíme, pridáme lyžicu medu a užívame po jednej lyžičke 3-krát denne po jedle. Pri silnom záchvate kašľa užívame častejšie.

Sirup na pľúcne choroby

Zmiešame rovnaké diely vňate materinej dúšky, divozelu, lipy, vňate skorocelu, pľúcnika a rebríčka. Do 1 litra vody dáme 10 lyžíc zmesi, krátko povaríme, necháme mierne vychladnúť, precedíme a pridáme 1 kg prírodného cukru. Dobre zmiešame a nalejeme do tmavej fľaše. Užívame 3-krát denne lyžičku po jedle.

Materina dúška: má nežiaduce účinky?

Nemalo by sa zabúdať, že všetkého veľa škodí. To platí najmä pri dlhodobom užívaní všetkých bylín a liekov. Vo všeobecnosti materina dúška účinky nežiadúceho pôvodu nemá. Avšak vážnejšie sú vedľajšie účinky snáď okrem tých, ktoré súvisia s alergickou reakciou alebo precitlivenosťou. Alergická reakcia sa síce predvídať nedá, ale napriek tomu existuje malá pomôcka. Ak ste alergický na bazalku, mätu, šalviu, rozmarín, oregano, medovku, levanduľu, či zeler, radšej sa materinej dúške vyhnite. Pozor si treba dávať, ak máte problémy s obličkami, štítnou žľazou alebo tvorbou červených krviniek. Tinktúra z materinej dúšky sa neodporúča pri tehotenstve, preto uprednostnite vždy konzultáciu s lekárom.

Materina dúška je jednou z byliniek, ktoré odporúča bylinkárska prax nasadiť pri problémoch, ktoré sme si spomenuli vyššie. Preto si môžete vyskúšať aj niektoré z našich receptíkov hneď pri prvých príznakoch ochorenia a veríme, že vám pomôžu ochorenie zdolať hneď v jeho začiatkoch. Pamätajte vždy na múdrosť, že choroba prichádza k nám vtedy, keď sa potrebujeme z nej niečo naučiť, prípadne, keď potrebujeme aj niečo v našom živote zmeniť. Stále platí: „Keď nie si ochotný zmeniť svoj život, niet ti pomoci.“ Hippokrates

Zdroje: Dionýz Dugas: 500 najlepších receptov ľudovej medicíny, mediteka.sk/google/wikipedia

Mohlo by vás zaujímať

Brida

Brida je skutočný príbeh jednej z najmladších učiteliek čarodejníckej tradície. V stále tom istom duchu, ktorému vďačí za svoj...

12.1.2013
5983 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní