Probiotiká - čo o nich často ani netušíme.

9288 zobrazení

Rozhodol som sa spísať pár myšlienok a rád o probiotikách, ktoré si môžete kúpiť na našom trhu, keďže väčšina ľudí sa v nich vôbec nevie orientovať.

Naviac na internete, ale aj v mainstreame bolo o nich napísaných množstvo nepresností a dezinformácií. Nechcem sa zaoberať definíciou...
zdroj: google.com

Naviac na internete, ale aj v mainstreame bolo o nich napísaných množstvo nepresností a dezinformácií. Nechcem sa zaoberať definíciou probiotík a bežne známymi informáciami, ale chcem sa zamerať na to, aby si normálny človek vedel veľmi jednoducho vybrať potrebné probiotikum, keď ho práve potrebuje. Otázky typu, že či sú probiotiká skutočne prospešné a že sú zbytočné, považujem za neznalosť danej problematiky. Samozrejme dostatok probiotík vieme dostať vo forme pestrej stravy.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú po podaní skutočne pozitívny vplyv na  zdravie človeka. Zdravotné benefity a prospešnosť probiotík je potvrdená množstvom vedeckých štúdií a netreba k tomu absolútne nič viac dodať a polemizovať.

Osobne si myslím, že probiotiká a s ňou úzko spojená imunoterapia, budú budúcnosťou pri liečbe mnohých ochorení.

Keď konzultujem ako fytoterapeut s ľuďmi ich zdravotné problémy, vidím, že ľudia probiotiká užívajú, ale je im jedno, aké užívajú. Poväčšine, aby boli v akciových cenách...

Takže na úvod si treba uvedomiť, že nie sú probiotiká ako probiotiká a každý produkt je zameraný na niečo iné. ´

Popíšme si  pár rád a  veci, ktoré by ste o probiotikách mali vedieť.

  1. Dôležitou informáciou, ktorú by ste mali o probiotikách vedieť nie je len cena, ale koľko a akých druhov probiotických kmeňov obsahujú, koľko je v jednej dávke počet živých probiotický kultúr tzv. CFU (Colony Forming Units) .

Keďže jednotlivé kmene sú pre normálnych ľudí „španielskou dedinou“ , jediné čo nám ostáva, je spoľahnúť sa na popredných svetových odborníkov, ktorí sa špecializujú na túto tému. Oni po mnohých skúškach vedia namiešať ten správny mix týchto mikroorganizmov, aby nám vedeli pomôcť pri konkrétnych problémoch. V súčasnom spotrebnom svete je však spoľahnutie sa na odborníka alebo reklamu otázne. Takže na trhu je množstvo probiotických prípravkov, ktoré sú minimálne účinné, keďže obsahujú príliš málo probiotických kultúr a príliš málu CFU, aby vôbec mohli v čreve pôsobiť inak ako placebo... Jedným z uznávaných svetových odborníkov, ktorého ja osobne odporúčam, je Dr. David Perlmutter, ktorý je špecialistom v oblasti mikrobiomov v ľudskom tele a je aj aprobovaným neurológom. Pracuje na American College of Nutrition a patrí medzi najpredávanejších autorov New York Times.

Takže keď kupujete probiotiká, vždy sa pýtajte, koľko probiotických kmeňov obsahujú, koľko CFU je v jednej dávke a hlavne na čo ich chcete.

Dobré univerzálne probiotiká pre dospelého, napr. pri antibiotickej liečbe, by mali mať viac 10-12 kmeňov a minimálne 30-50 miliard CFU.  Odporúčam osobne tieto špeciálne probiotiká Vesantech Universal,  vhodné pre mužov aj ženy.

  1. Čo by sme teda mali o probiotikách vedieť?

Každý probiotický kmeň dokáže v tráviacom trakte vyprodukovať látky, ktoré neovplyvňujú len samotnú črevnú mikrobiotu v ňom, ale dokážu pozitívne ovplyvniť aj zdravie jednotlivých orgánov, ktoré s črevom zdanlivo nesúvisia.

Takže určitý mix správnych probiotických kmeňov dokáže zlepšiť prácu pečene, ovplyvniť zdravie ženských gynekologických orgánov, poprípade celý urogenitálny trakt, môže pomôcť pri nedostatku serotonínu a následných depresiách, zlom spánku a zlej nálade, ale aj pri problémoch s prostatou, taktiež zastaviť hnačku alebo zápchu, či  výrazne posilniť imunitný systém.

Takže ak chcete len zastaviť hnačku, ktorá nie je infekčného charakteru a je potrebné rýchlo obnoviť črevnú flóru, tak postačia jednoduché lacné probiotiká pri hnačke s 3-4 probiotickými presne cielenými kmeňmi a len pár miliardami CFU v jednej dávke, ale ak chcete pri problémoch s imunitou posilniť organizmus alebo naštartovať rovnováhu v ženských hormónoch, tak potrebujete špeciálne probiotiká a tie proti hnačke sú nedostatočné.

Aby jednotlivý probiotický kmeň mal v čreve vôbec nejaký účinok, odborníci hovoria o minimálnom množstve 1 miliarda CFU na jeden probiotický kmeň v jednej dávke.

Veľmi zjednodušene povedané, ak máte probiotiká, ktoré majú 10 probiotických kmeňov a majú 5 miliard CFU, pre dospelého človeka sú nedostatočné, ale môžu byť dostatočné pre vaše dieťa.

  1. Antibiotická liečba.

Treba si uvedomiť, že žijeme v krajine, kde sa predpisuje stále neúmerné množstvo antibiotík aj na problémy, kde antibiotiká nemajú čo hľadať. Často sú antibiotiká predpisované nesprávne, napr. pri bežných virózach alebo niektorých gynekologických problémoch, kde treba namiesto antibiotík podať probiotiká. To spôsobuje paradoxne ešte väčšie problémy. Následné zlyhania imunity, rozpad črevnej mikrobioty spôsobujú sekundárne mnoho ďalších zdravotných problémov.

Uvedomme si, že antibiotiká sú stále silnejšie, a preto je skutočne dobré pri antibiotickej liečbe vždy nasadiť aj probiotiká aspoň s 10-12 probiotickými kmeňmi a cca 30-50 miliard CFU v jednej dávke. Absolútne neodporúčam lacné nedostatočné probiotiká v akciách. Síce užívate probiotiká, ale bez výrazného efektu. Sú to len zbytočne vyhodené peniaze.

To, že na Vás útočí reklama s tým, že je niečo jednotka na trhu, ešte neznamená, že tou jednotkou na trhu aj je.

  1. Intolerancia na laktózu a špeciálne diéty

Vo väčšine probiotík probiotickými mikroorganizmami sú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré ak máte problém s trávením laktózy, takéto probiotiká vám paradoxne môžu spôsobiť problémy. Taktiež ak držíte niektoré druhy diét (napr. paleo dietu) a nie ste zvyknutí na veľké množstvá mikroorganizmov mliečneho kvasenia v tráviacom trakte, tieto probiotiká neprospejú a môžu vám vytvoriť tráviaci problém.

Preto ak máte alergiu na mlieko alebo máte intoleranciu na laktózu, v takomto prípade hľadajte probiotiká so značkou Dairy free .

Ak je na produkte značka Dairy free, produkt nie je vyrobený vôbec z mlieka, ale len z rastlín, a preto sa nemusíte obávať, že by to bol mliečny produkt. Je to ešte vyššia forma certifikátu ako lactose free (bez laktózy), pretože lactose free síce neobsahuje laktózu, ale obsahuje väčšinou mliečny produkt.

  1. Tipy na probiotiká pri rôznych zdravotných problémoch

Na záver Vám ešte ponúknem pár tipov z našej skúsenosti na rôzne špeciálne probiotiká pri jednotlivých zdravotných problémoch.

Alergie - negatívne zdravie črevnej mikrobioty v súčasnej populácii je zodpovedné aj za masívny nárast alergií. Evidujeme veľký nárast alergií u detí, preto ak má Vaše dieťatko stále soplíky a takmer neustále je zahlienené, vyskúšajte napr. tieto špeciálne detské probiotiká.

Gynekologické problémy – na väčšinu gynekologických problémov odporúčame unikátne probiotiká Vaginal.

Depresie, zlý spánok, poruchy tvorby serotonínu - môžete vyskúšať špeciálne probiotiká Mental spolu s lipozomálnou ashwagandou.

Výrazné problémy s imunitou -  odporúčame špeciálne probiotika Microbiome restart s 30 probiotickými kmeňmi a 100 miliardami CFU v jednej dávke.

Pre tehotné ženy počas tehotenstva je väčšina výživových doplnkov zakázaná, preto bezpečnou formou pre budúcu maminu a jej dieťatko môžu byť práve špeciálne probiotiká pre tehotné

Špeciálna starostlivosť o hrubé črevo - probiotiká s 27 probiotickými kmeňmi, prebiotikami FOS, XOS a so 17 tráviacimi enzýmami Digestive & Intestine. Pomôžu aj pri zlom trávení a hlavne stabilizujú črevnú mikrobiotu. Odporúčame pri zápale slizníc hrubého čreva, ako prevencia onkologickému ochoreniu hrubého čreva.

  1. Kombinácie probiotík s prírodnými liečivami

Veľmi dobrú skúsenosť máme, ak bylinkovú liečbu kombinujeme s presne cielenými probiotikami. Mnohí ľudia pri svojich zdravotných problémoch skúšajú rôzne prírodné prostriedky paradoxne s pomerne malou úspešnosťou. Zásadou vo fytoterapii je však synergické pôsobenie rôznych liečivých rastlín, preto ich treba cielene kombinovať. Bylinkári od dávna miešajú  bylinné zmesi na rôzne problémy. Osobne takéto komplexné bylinkové recepty často podporujem aj probiotikami (ak si to človek môže finančne dovoliť) . Výsledky sú viac než uspokojivé.

Preto zodpovedne môžem povedať, že probiotiká sú veľmi dôležitým prvkom pri zdraví a prevencii rôznych chorôb, ale aj k návrate zdravia po mnohých chorobách.

Náš imunitný systém „sídli“ v hrubom čreve. Preto zdravá strava, bohatá na prírodné probiotká, sú základom  nášho zdravia. Napr. na bryndzu a žinčicu nedám dopustiť.  Keďže svet v ktorom žijeme, zásadne redukuje príjem probiotík v našej každodennej strave, často je nutné siahnuť k probiotikám v probiotických prípravkoch. Je určite lepšie pomôcť nášmu tráviacemu a črevnému traktu kvalitnými probiotikami, ako ho nechať v problémoch.

Dúfam, že som týmito pár radami prispel k tomu, aby ste zvýšili prirodzene príjem probiotík v strave alebo si ich pridali v minimálnom potrebnom množstve vo forme probiotického mixu, ak ich je nedostatok.

Ing. Pavol Machnič, redakcia www.zdravysvet.sk

photo: Adina Voicu , AjaleMonoar Rahman RonyPixabay  

Mohlo by vás zaujímať

Čo možno očakávať od kameňov I.

Adulár - známy aj ako mesiačik. Môže byť bezfarebný až mliečny, alebo trblietavo modrastý, nažltlý, zelenkavý alebo oranžový. Má...

19.10.2009
4980 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní