Lymská borelióza – viete, aké sú jej príznaky a následky?

92200 zobrazení

Lymská borelióza vás môže trápiť a ani nemusíte vedieť, že ju máte. Diagnostika boreliózy je totiž veľmi nepresná, a tak sa môže stať, že jej prejavy sa zamenia s iným zdravotným problémom. Prečítajte si, aké má presne borelióza príznaky, ako zistiť, že ňou trpíte a ktoré testy na boreliózu vám môžu pomôcť túto zákernú chorobu čo najpresnejšie odhaliť. Zároveň tiež poradíme, ako využiť dary z prírody tak, aby prípadné následky boreliózy boli pokiaľ možno čo najmenšie.

Čo sa v tomto článku o lymskej borelióze dozviete?   	Čo to je lymská borelióza 	Príznaky boreliózy 	Prenos boreliózy 	Prejavy boreliózy...
zdroj: google.com

Čo sa v tomto článku o lymskej borelióze dozviete?

Čo to je lymská borelióza

Borélia je v mikrobiálnom svete vnímaná ako skutočne jedinečná baktéria. Patrí medzi spirochéty. Jej vlastnosti sú v porovnaní s ostatnými baktériami veľmi neobvyklé. Keďže borélie majú primitívny metabolizmus, musia parazitovať na hostiteľoch, takže aj napriek tomu, že sú to baktérie, správajú sa ako typické parazity.

Dokážu sa neskutočne rýchlo meniť, dokonca prispôsobovať svoju povrchovú štruktúru. Vedia sa adaptovať na hostiteľa, skrývať sa, ale aj komunikovať s ostatnými boréliami tak, aby sa vyhli antibiotikám, iným liečivám a samotnému imunitnému systému. Preto je boréliu často tak obtiažne identifikovať.

Baktérie borélie si nie sú schopné vyrábať všetky živiny, ktoré potrebujú, preto ich získavajú z tkanív svojho hostiteľa. V prvom rade z tkanív obsahujúcich kolagén.

Medzi spirochéty patrí aj pôvodca syfilisu. Obe spirochéty sú mimoriadne nebezpečné. Píšem to preto, lebo nikto nepodcení syfilis a vždy podstúpi intenzívnu liečbu. Borelióza sa často podceňuje a berie sa vo všeobecnosti ako ľahká choroba. Opak je však pravdou. Mnohí ľudia končia so závažnými, trvalými a život ohrozujúcimi následkami.

Primárne sú boreliózou ohrozené: koža, mozog, miecha, nervy, srdce a oči.

Príznaky boreliózy sa väčšinou neprejavia hneď

Vrátili ste sa z prechádzky v lese a na tele ste si našli prichyteného kliešťa? V tom prípade sa ho snažte čo najrýchlejšie vytiahnuť, riziko nákazy a prenosu boreliózy stúpa tým viac, čím dlhšie je kliešť na pokožke prisatý.

Lymska borelioza

Ako prebieha prenos boreliózy?

Aby sme si komplexne uvedomili mechanizmus nákazy, treba si uvedomiť, že pri uhryznutí prenášačom, sa uvoľňujú do hostiteľa, napr. najčastejšie zo slín kliešťov do krvného riečišťa, vysoko bioaktívne látky. Tieto látky sa stretávajú s naším imunitným systémom, spomaľujú jeho odpoveď na infekciu a umožňujú boréliam rozšíriť sa po celom tele. Nákaza chorobou nenastane hneď, ale až do niekoľkých hodín od napadnutia infikovaným kliešťom. Z tohto dôvodu včasné vytiahnutie kliešťa, výrazne zníži riziko nákazy.

Je potvrdené na stovkách prípadoch, že boreliózu neprenášajú len kliešte, ale aj rôzne exotické formy hmyzu a niektoré druhy komárov. Mnohí si prinesú boreliózu od mora s tým, že ich uštipla nejaká mucha.

Ohrozenie napadnutého organizmu infekciou, je teda predovšetkým závislé na jeho imunitnej reakcii. V prípade eventuálnej nákazy je potrebné okrem klasickej alebo prírodnej liečby nákazy posilniť imunitný systém, na čo môžeme využiť niektoré špecifické liečivé rastliny.

Poznajte najčastejšie prejavy boreliózy

Ak ste sa parazita zbavili, no pozorujete na sebe niektoré nižšie popísané prejavy boreliózy, je dôležité návštevu lekára zbytočne neodkladať.

Borelióza prebieha v troch štádiách. Väčšina prejavov, ktoré sa vyskytujú v 2. a 3. štádiu, môžu byť tiež prejavmi prvého štádia. Diagnosticky nie je jednoduché zistiť, v ktorom štádiu boreliózy sa človek nachádza.

Prejavy boreliozy

Prvé štádium boreliózy

Prvé príznaky boreliózy sa objavia cca do 5 dní od nakazenia, a sú to:

  • erythema migrans – červený ohraničený fľak s bielym stredom – presne tam, kde sa nachádzal kliešť. Je to jednoznačne potvrdené prvé štádium boreliózy a aj bez vyšetrenia krvi treba, aby lekár ihneď nasadil liečbu,
  • únava, malátnosť,
  • opuch lymfatických uzlín,
  • bolesti končatín ako pri chrípke,
  • bolesť hlavy, zvýšená teplota, zimnica.

Bohužiaľ, v takmer 40 % prípadov sa žiadne príznaky nemusia objaviť, obzvlášť u jedincov so silnou imunitou a obranyschopnosťou. Vzhľadom na relatívne bezproblémový priebeh u týchto ľudí dochádza mimoriadne často k podceneniu liečby nielen samotným infikovaným človekom, ale aj lekárom.

Borelióza však potichu prechádza do ďalšieho – chronického štádia, kedy na scénu prichádzajú oveľa vážnejšie zdravotné komplikácie. Je to však len časovaná bomba, ktorá určite vybuchne. Otázka však nestojí, či táto bomba vybuchne, ale kedy vybuchne.

Druhé štádium boreliózy

Po niekoľkých týždňoch až mesiacoch choroba napáda nervovú sústavu, srdce a pohybový aparát. Postihnutý môže začať pociťovať:

  • bolesť svalov a kĺbov,
  • obrnu lícneho nervu (veľmi častá),
  • zväčšenie lymfatických uzlín,
  • môže sa objaviť sekundárna erythema migrans – ale už nie v mieste vpichu, ale na inom mieste. To je signál, že sa nejedná o prvé štádium, ale o druhé, a preto liečba boreliózy musí byť silnejšia a intenzívnejšia,
  • nepríjemný tlak v zátylku, vznik opuchov,
  • bolesti chrbtice, ktoré pochádzajú z toho, že vplyvom nedostatku serotonínu dochádza k zvýšenému tónusu a tuhnutiu svalov,
  • zápal srdcového svalu, srdcová arytmia, zvýšený krvný tlak,
  • pálenie kože, pichanie, mravčenie či naopak necitlivosť po celom tele,
  • tŕpnutie končatín,
  • tzv. boreliový lymfocytóm – drobná fialová hrčka na koži (najčastejšie na bradavke, ušnom laloku, semeníkoch).

V prípade že sa lymská borelióza rozšíri na centrálny nervový systém, lekári hovoria o neuroborelióze, ktorá spôsobuje:

  • stuhnutý krk, bolesti chrbtice,
  • zápaly nervov a mozgu (meningitída),
  • velmi silné bolesti hlavy a sekundárne neurologické problémy, ktoré závisia od poškodenia mozgu či nervov.

Pri postihnutom periférnom nervovom systéme, sú príznaky boreliózy u človeka napríklad:

  • poruchy videnia a závraty, tzv. mušky v sklovci oka,
  • problémy s pamäťou, ale aj nedoslýchavosť,
  • depresia,  nielen v psychickej forme (viac v článku depresie),
  • veľmi silná únava, problémy so spánkom,
  • poruchy pozornosti.

Popísané príznaky sa neobjavujú naraz, ale často sa striedajú, jeden zmizne a nastúpi ďalší, a práve preto je možné boreliózu zameniť za nespočet iných ochorení.

 

Depresie

Tretie štádium boreliózy

Nastupuje až roky po infekcii. Hore uvedené chronické prejavy sú veľmi závažné a ďalej sa rozvíjajú. Môžu sa objaviť napr. kožné prejavy, ktoré sú charakteristické modrastým sfarbením a tenkou kožou na končatinách. Dochádza k závažným multiorgánovým poškodeniam. Borélie prenikli hlboko do bielej hmoty mozgu. Na CT vyšetrení sa ukážu v mozgu rozsiahlé lézie. Dochádza k migrovaniu zápalu v organizme, výrazné opuchy veľkých kĺbov, výrazné poškodenia chrupaviek a kostí.

Diagnostika boreliózy nemusí byť presná!

Účinnej liečbe predchádza včasná diagnostika boreliózy u lekára. Určite neplatí, že každý, kto mal prisatého kliešťa, má boreliózu, a to dokonca ani v prípade že kliešť bol infikovaný. Postihnuté miesto sa približne 36 hodín od prisatia kliešťom sleduje a v prípade potvrdenia nákazy, sa začne liečba antibiotikami, prírodne sa doplnia liečivé rastliny, probiotiká a vitamíny.

Presná diagnostika nie je ľahká, už len z toho dôvodu, že sa dajú príznaky lymskej boreliózy zameniť s iným ochorením. Kľúčovým krokom je včasné zachytenie nákazy a následné vyšetrenie kliešťa. Najčastejšie kvantifikačnou DNA metódou. V niektorých prípadoch dokáže infekciu preukázať až priama diagnostika pod mikroskopom, kde sú priamo nájdené borélie. Laboratórne testy tak dokážu podporiť možnú diagnózu, ale rozhodne vám nepovedia vývoj ani stopercentnú liečbu ochorení. Každá diagnóza je veľmi individuálna a je potrebné zohľadniť anamnézu, prebiehajúce problémy aj súčasný zdravotný stav.

PREČO ALE VZNIKAJÚ PROBLÉMY AJ U ĽUDÍ, KTORÍ BOLI PRELIEČENÍ DÁVKOU ANTIBIOTÍK?

Borélie majú zaujímavú schopnosť, vytvoriť okolo seba ochrannú cystu, ktorá odoláva antibiotickej liečbe. Cysty dokážu odolávať antibiotikám takmer mesiac. Ani veľa lekárov toto nepozná a predpíše pacientovi jednu dve dávky antibiotík, často nesprávnych, ktoré nedokážu zlikvidovať celú nákazu v tele. Nie je jedno, akým spôsobom prelieči lekár pacienta. Nesprávne antibiotikum má napr. veľké molekuly, ktorého molekuly nedokážu prekonať tzv. hematoencefalitickú bariéru v mozgu a práve tam môžu borélie, ale aj iné „potvorky" prežívať. Dávka antibiotík musí byť bakteriocídna, nestačí len bakteriostatická, ktorá len zabráni množeniu baktérií.

Ak ste dostali len bakteriostatickú dávku antibiotík, zistíte to ľahko. Krátko po vysadení antibiotík symptómy opäť nastúpia.

Ani v prípade správnej a úspešnej liečby nie je zaručené, že bude v budúcnosti všetko v poriadku. Pokiaľ bol zasiahnutý nervový alebo srdcovo cievny systém, rekonvalescencia môže byť skutočne veľmi zdĺhavá a nie vždy veľmi úspešná. Ľudia potom dlhé roky prežívajú peklo.

TEST NA BORELIÓZU EŠTE NIČ NEZARUČUJE

Diagnostika lymskej boreliózy je skutočne pomerne ťažká a nemôže byť založená len na exaktných dátach z laboratórnych testov. Na diagnostiku sa v súčasnosti využívajú prevažne nepriame metódy (Elisa, Western blot), pretože priame metódy sú veľmi drahé. Borelióza testovaná metódou Elisa vykazuje veľký počet falošne negatívnych, ako aj falošne pozitívnych výsledkov a nemala by byť preto použitá ako jediná metóda na stanovenie alebo vylúčenie diagnózy.

Lekár by sa pri rozhodovaní o liečbe mal vždy pozerať hlavne na symptómy, aj keď prípadný test je negatívny alebo hraničný.

Ak má pacient viacero príznakov, ktoré spôsobuje toto ochorenie, mal by byť testovaný aj metódou Western blot. Pri ľuďoch s výrazne oslabenou imunitou môžu byť výsledky oboma metódami výrazne skresľujúce alebo negatívne, keďže imunitný systém nedokáže vytvoriť protilátky, a preto ani po negatívnom Western blote a pozitívnych symptómoch nemožno vylúčiť boreliózu.

Test borelioza

DOMÁCI TEST NA BORELIÓZU

V súčasnosti je možné v lekárňach kúpiť domáci test na boreliózu, ktorý sľubuje až 95% úspešnosť. Na trhu existujú dva druhy testov na lymskú boreliózu. V prvom prípade sa testuje nájdený kliešť, ktorého vložíme do priloženej skúmavky a rozdrtíme špachtľou. Následne rozpustíme v špeciálnom roztoku, a zmes nakvapkáme do vzorkovacieho políčka.

Druhým typom je test na boreliózu z krvi, kedy vzorku získame, napríklad pichnutím sa do prstu. Kvapka krvi sa spojí s pribaleným reakčným činidlom a vloží do testovacej kazety. V oboch prípadoch testovania, vieme výsledok už po 10 minútach.

Situáciu ale netreba nikdy podceniť. Domáce testy síce môžu výrazne pomôcť k skorej diagnóze, ale nemali by sa brať ako smerodajné. Testy ukážu, či sú v tele protilátky alebo bol nakazený kliešť, ale neinformujú, či sa človek s infekciou stretol alebo má akútnu formu. V prípade pociťovania akýchkoľvek príznakov, je diagnostika u lekára nevyhnutná.

Následky boreliózy sú nezvratné

Príznaky boreliózy po rokoch bývajú trvalé a v zásade neliečiteľné. V poslednej fáze choroby, v treťom štádiu, lieky na boreliózu neexistujú, zmierňujú sa len príznaky, pretože napadnuté orgány sú nenávratne poškodené. Mnoho z nich pripomína symptómy roztrúsenej sklerózy alebo klinických depresií. Človek sa cíti permanentne extrémne unavený a dezorientovaný, má problémy s citlivosťou rúk a nôh, zápalové postihnutie kože prechádza do atrofie, kedy sa koža podobá priesvitnému papieru s viditeľnými cievami. Ďalej sa pridružujú a zhoršujú zápaly mozgu, miechy a srdca. EKG ani ECHO srdca však často nič neukáže.

Človek teda chodí od jedného lekára k druhému a nikto mu nevie pomôcť, lebo len málokoho napadne, že príčiny môžu prameniť buď z neliečenej chronickej boreliózy alebo z celkom nevyliečenej boreliózy.

Nakoniec paradoxne človek skončí na psychiatrii, kde mu nasadia antidepresíva. Stav sa často výrazne zlepší. Je to preto, lebo pri borelióze mimoriadne často dochádza k poruche tvorby serotonínu. Preto pri klinických prípadoch úzkosti, sociálnej fóbie a depresívnych epizód aj v skorších štádiách je vhodné nasadiť antidepresívne prostriedky z prírody, poprípade ľahké antidepresíva. Tieto antidepresívne prostriedky pomôžu človeku výrazne pri prekonávaní boreliózy. 

Mnohí sa však antidepresív boja, ale neboja sa denne brať množstvo sedatív.. Prírodné alebo aj syntetické antidepresíva z Vás neurobia psychicky chorého človeka, naopak, pomôžu Vám opäť žiť život pri ťažkej borelióze.

Borelioza u detí

Borelióza u detí

Kliešťová borelióza sa nevyhýba ani deťom, práve tie sú možnej nákaze vystavené o to viac, čím častejšie sa pohybujú a hrajú vo vysokej tráve a celkovo v prírode. Ranné prejavy boreliózy u detí sú v podobe mnohopočetných alebo častejšie sa objavujúcich zdurených fliačkov na koži. Častá je plačlivosť, únava, obrna lícneho nervu, dieťa je nesústredené a sťažuje sa na bolesť celého tela. Ak by sa na tele objavil typický červený fľak, jedná sa už o druhú fázu infikovania, a teda je nevyhnutná návšteva lekára a okamžitá liečba boreliózy antibiotikami.

Najúčinnejšou zbraňou proti detskej borelióze je prevencia.

Deti treba chrániť proti kliešťom vhodným ochranným odevom – dlhé nohavice, tričko zastrčené do nohavíc a uzavretá obuv. Vždy po návšteve v prírode, dieťa celé skontrolovať a nezabúdať, že repelenty v rozprašovačoch a repelentné náramky, sú v sezóne naši najlepší pomocníci.

Tip: Pozrite sa na tie najlepšie repelenty proti kliešťom, komárom a ďalšiemu hmyzu podľa recenzií užívateľov.

Ako sa zbavit boreliozy

Ako sa zbaviť boreliózy?

Veľmi veľa ľudí, ktorí už stratili nádej na vyliečenie, sa aj vďaka kombinovanej liečbe klasickou medicínou doplnenou o liečbu boreliózy bylinkami, mohlo opäť vrátiť do normálneho života.

Ako som v úvode písal, spirochety sú mimoriadne odolné baktérie a je nutné ich liečiť antibiotickou liečbou, najlepšie spolu s doplnkovou prírodnou liečbou liečivými rastlinami.

Musíte proti ním viesť vojnu  všetkými silami, nestačí na nich len lokálny útok „pechoty“. Viacerí ľudia odmietajú antibiotiká, ale syfilis, ako podobne odolnú nákazu by neliečili len vitamínmi. To je moja odpoveď, či antibiotiká áno alebo nie. Preto dôrazne odporúčam správnu antibiotickú liečbu (správne antibiotiká, správnu dĺžku liečby) spolu s liečivými rastlinami a určitými vitamínmi.

AKÁ JE POTREBNÁ DĹŽKA LIEČBY A ČÍM?

Dĺžka liečby by mala závisieť od klinických symptómov pacienta. Pokiaľ symptómy pretrvávajú, liečba by mala pokračovať. Nechcem poúčať lekárov, ale azitromycín (summamed) a makrolidové antb, ktoré sú často predpisované, sú ako prvovoľbové antb. málo učinné, a preto ich neodporúčam alebo ich odporúčam len na doliečenie boreliózy. Správny výber antibiotík nechám na lekára s tým, že veľkosť molekuly liečiva by mala zodpovedať schopnosti liečiva prekonať hematoencefalitickú bariéru. Dĺžka liečby antb. by však nemala byť kratšia ako 21–28 dní – samozrejme podľa symptómov. Pri ťažkých priebehoch a v druhom štádiu boreliózy antb. liečbu odporúčam v trvaní minimálne 28 dní.

Poznám desiatky prípadov, ktoré skončili práve nedôslednou a zle nasadenou liečbou s ťažkým poškodením zdravia. Vtedy už nepomôže ospravedlnenie...

Často ani správne nasadená antb. liečba nevedie k úspechu. Preto vždy odporúčam podporiť antb. liečbu liečivými rastlinami.

PODPORA IMUNITY JE DOBRÝ ZÁKLAD LIEČBY

Keďže väčšina populácie má oslabený imunitný systém, v súčasnosti je podpora imunitného systému pri liečbe nevyhnutná a mimoriadne dôležitá.

Mnohí užívajú rôzne vitamíny, ale zistia, že im veľmi nepomáhajú. Treba si uvedomiť, že bežné práškové alebo kapsulované vitamíny majú vstrebateľnosť len cca 10 %, tie najlepšie s postupným vylučovaním maximálne 20 %. Pri mineráloch je to ešte výrazne menej, často len 3–5 %. V každom prípade sú niektoré druhy vitamínov a minerálov pri borelióze mimoriadne dôležité.

Vždy odporúčam pri borelióze tzv. zlatý štít pre imunitu, a to kombináciu vitamínov C+Zn+D3, najlepšie vo vysokovstrebateľnej lipozomálnej forme. Vstrebateľnosť týchto lipozomálnych vitamínov oproti klasickým je 6 až 50 násobne vyššia, podľa druhu vitamínu a jeho lipozomálneho spracovania.

Keďže takmer vždy je pri borelióze poškodený nervový systém, je nevyhnutné k tejto trojkombinácii nasadiť počas liečby aj mimoriadne silný lipozomálny mega b-komplex. Ten pomôže energii, ale aj vstrebávaniu pri súčasnom užívaní antibiotík.

Lipozomálny vitamín C + Zinok + D3

Pre maximálnu imunitu pred covidom.

Lipozomálny vitamín mega B-komplex forte

Lipozomálny vitamín B komplex forte s vysokou vstrebateľnosťou

Pri liečbe antibiotikami dochádza k narušeniu črevnej mikrobioty v hrubom čreve. Tým dochádza k ďalšiemu oslabeniu imunity. Preto je veľmi dobré podporiť probiotické prostredie v čreve. Zo stravy odporúčame zakomponovať do jedálnička bryndzu a žinčicu. Pri silných antibiotikách sú v súčasnosti mimoriadne dôležité špeciálne probiotiká.

Nie sú však probiotiká ako probiotiká. Bežné probiotiká s malým počtom probiotických kmeňov a s dávkou menšou ako 20 miliárd CFU sú pri borelióze nedostatočné. Osobne odporúčam špeciálne probiotiká, ktoré obsahujú až 16 kmeňov a 50 miliárd CFU v jednej dávke. Sú rozdelené zvlášť na probiotiká pre mužov a na probiotiká pre ženy.

Probiotika pre ženy 50 miliard CFU

Unikátne super probiotiká pre ženy. 16 kmeňov a 50miliárd CFU v jednej dávke.

40,60 €
Nedostupný

Probiotika pre mužov 50 miliárd CFU

Unikátne super probiotiká pre mužov. 15 kmeňov a 50miliárd baktérií v jednej...

40,60 €
Nedostupný

Zdravý tráviaci trakt a zdravé črevá, to je skutočne najrýchlejšia cesta k silnému imunitnému systému. Hrubé črevo je základ imunity a celého zložitého systému. Podporiť ho môžeme aj vodným roztokom z huby Čaga – čaga koncentrátom. Odporúčame minimálne 2x denne (ráno a večer), kávovú lyžičku roztoku zmiešať s 2 dcl vody a vypiť nalačno.

Čaga koncentrát 100

Koncentrát z legendárnej huby Čaga

Naučte sa zakomponovať do stravy dostatok vlákniny a prirodzených probiotík.

Skvele namiešaný drink – napr. dopoludnia sú vhodné ovocné smoothies, ktoré obsahujú dostatok vlákniny na čistenie črevného traktu a sú plné vitamínov (najmä vitamín C), to je dobrá voľba. Základ smoothies tvorte ananásom, ktorý má veľa vlákniny a môžete pridať jablko alebo hrušku, kľudne aj banán. Množstvo vitamínu C zvýšite šťavou z aceroly, čo je prírodné megacéčko.

Tip: Acerola nie je len skvelou ingredienciou do smoothies. V lipozomálnej forme, ktorá má extra vysokú vstrebateľnosť, je skvelým pomocníkom pre podporu nášho imunitného systému.

Ak podporíte imunitu, budete môcť s boreliózou efektívne bojovať, a zároveň ju pomôžete aj ľahšie odhaliť. Výsledok testov je priamo závislý na stave vášho imunitného systému a často sa stáva, že boreliozu máte, ale testy ju neodhalili. Preto sa vždy musíme dívať nielen na testy, ale aj symptómy.

POMOC Z PRÍRODNEJ BYLINKÁRNE

Pri rozhodovaní, akú pomoc z liečivých rastlín použijeme, je dobré sa poradiť s odborníkmi na liečivé rastliny, ktorí s prírodnou liečbou boreliózy majú dlhoročné skúsenosti. Pri borelióze treba odporučiť vždy komplexnú liečbu. Za posledných 16 rokov, čo sa zaoberám liečbou boreliózy, som vyvinul vlastný bylinkový protokol, ktorý ponúkam pacientom, ako podpornú liečbu boreliózy.

Pri doplnkovej liečbe boreliózy sa treba vždy dívať na symptómy pacienta. Ako som už vyššie spomenul, pri borelióze môžu mať ľudia reumatoidné problémy spojené so svalmi, kĺbami a šľachami. Tu okrem základných antibakteriálnych bylín, ktorými sú topoľ čierny, štetka lesná a zmes helmifit s palinou a cesnakom pridávame bylinky, ktoré blahodárne pôsobia na kĺby, šľachy a svaly. Tými sú jelša, túžobník brestovýžidovská čerešňa spolu so zmesou borovice, čiernej ríbezle a vínnej révy, práve na regeneráciu kĺbov. Pokiaľ chcete vedieť viac o účinkoch týchto bylín, niektorým z nich som venoval pozornosť v článkoch o topoli čiernom, štetke lesnej alebo čiernej ríbezli.

Topoľ čierny 50ml, P46 - tinktúra z púčikov rastlín

Výnimočný pri borelióze, a čistení tela od borélií.

Štetka lesná 50ml, T39 - tinktúra z bylín

Odporúča sa ri čistení tela od borélií.

Helmifit 50ml, SV3

Na prečistenie črevného traktu a jeho zbavenie od parazitov.

Väčšina ľudí však má neurologické problémy, ktoré súvisia s poškodením nervového systému. Veľmi často nastáva problém s vylučovaním serotonínu, mnohí nevedia, že ten má vplyv aj na tónus svalstva. Svaly tuhnú a sťahujú sa, a preto ľudí bolí chrbtica. Liečia sa na chrbticu, chodia na masáže, rehabilitujú, ale nikoho nenapadne, aby sa pozreli na to, či nemajú boreliózu.

Pri nedostatku serotonínu pretrvávajú symptómy, ktoré sa prejavujú aj búšením srdca, arytmiami, tŕpnutím končatín, pálením tela, či zvýšením tlaku krvi. Ľudia chodia na vyšetrenia srdca, majú príznaky infarktu, ale príčina je niekde inde, v borelióze a sekundárnej poruche tvorby serotonínu.

Tu k trojkombinácii topoľ, štetka, helmifit pridávam antidepresívne bylinky, a to zmes cedof + vŕbka úzkolista. Tu mením aj probiotiká a dávam tzv. MOOD probiotiká, ktoré obsahujú špeciálne probiotické kmene, ktoré majú antidepresívny vplyv. O vŕbke úzkolistej, nazývanej ako kráľovná horských lúk si môžete viac prečítať v našom staršom článku. Osobne ďalej odporúčam aj antidepresívny Ivan čaj, keďže ukľudňuje, mnohým ľuďom pomôže so zvýšeným tlakom. Neobsahuje kofeín, takže sa môže piť aj večer.

Ako som písal vyššie, pomerne veľa ľudí v prvom štádiu má len mierne príznaky. Ale aj tu odporúčam preventívne nasadiť antibakteriálnu kúru B1, ktorá bola pôvodne namiešaná na silnejšiu akútnu boreliózu. Je to aj preto, lebo poslednej dobe vidím, že borélie sú čoraz viac rezistentné na akúkoľvek liečbu a prispôsobujú sa nášmu svetu.

Ak je borelióza v chronickom štádiu, liečba je zdĺhavá a trvá v najlepšom prípade trvá len niekoľko mesiacov, v tých horších prípadoch aj niekoľko rokov. Tu odporúčam užívať popri antb. liečbe využívať kúry B1, B2, B3 a B4, samozrejme s hore uvedenými vitamínmi, probiotikami a ďalšími radami.

U veľkej väčšiny pacientov, nastáva výrazné zlepšenie už počas užívania prvej kúry.

Dúfam, že tento nový článok pomôže Vám, známim alebo priateľom prekonať boreliózu a zdravotné problémy, ktoré z boreliózy vzniknú.

Foto: od Adina VoicuSabbraCadabraPDPicsBelova59Robin HigginsДарья Яковлева z Pixabay 

Mohlo by vás zaujímať

Poznáte pohánku?

Na naše územie ju doviezli Tatári. Keďže boli považovaní za pohanov, ujal sa jej názov pohánka. Účinky pohánky Posilňuje imunitný...

28.10.2009
3967 zobrazení

Diskusia

30 dní
Všetky
najčítanejšie
98 %
zákazníkov odporúča podľa dotazníka spokojnosti za posledných 90 dní