Ešte donedávna sa používala v našich krajinách klasická kuchynská soľ, chlorid sódny NaCl. Soľ je veľmi dôležitá zlúčenina, potrebná pre životné funkcie živých organizmov. Bežná kuchynská soľ sa jodizuje jodidom draselným, pretože rafináciou je táto soľ mŕtva a takto by v populácii vznikal deficit jódu. V prírodných soliach je to iné, preto má význam nahradiť nimi klasickú kuchynskú soľ.
Čítať viac
V súčasnosti preferujeme viac morskú soľ, čo je zmes rôznych solí. Napríklad v mŕtvom mori je len 30% NaCl. Najviac obľúbenou a suverénne najlepšou je Himalájska soľ. Táto môže byť ružová, biela alebo priesvitná, pričom červené sfarbenie prináša zvýšený obsah železa. Keďže je nerafinovaná, má podobné priaznivé zdravotné účinky ako prírodná morská soľ. Ak do tela dáme himalájsku soľ, tak ju organizmus rozpoznáva ako nevyhnutnú zložku stravy, na ktorú bol v tejto podobe nastavený. Takúto látku potrebuje naše telo, ale len v sprievode ďalších látok, množstva až 80 ďalších minerálov a potom dokáže efektívne a užitočne fungovať.